Обнова косовско – српског дијалога, кључ стабилности у региону

Након Самита у Берлину који су аналитичари, углавном, оценили неуспешним, пошто немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон нису успели да убеде представнике Косова и Србије да се врате за преговарачки сто, као и одложеног Самита у Паризу, који је требао да се одржи почетком овог месеца, представници међународне заједнице покушавају да “пронађу” пут како да врате у дијалог две стране у  циљу постизања свеобухватног, правно обавезујућег споразума.

Европска Унија и САД сматрају да је одлука косовске Владе о тарифи на увоз српске робе главна препрека обнови косовско српског дијалога, али косовски премијер Рамуш Харадинај тврдоглаво брани ову одлуку образложењем да она нема никакве везе са дијалогом, односно да се ради о “реципрочној мери” због лобирања Србије за повлачење признања Косова и неучлањење у међународне институције.

У сваком случају, ова одлука о тарифи на увоз српске робе је донела прекид дијалога са Србијом, истовремено и иницијативу косовског председника Хашима Тачија да решење о односима са Србијом тражи у редефинисању границе.

Бивши заменик шефа ЦИА-е за Балкан Стивен Мајер, такође сматра је увођење тарифе на увоз српске робе само отежало процес дијалога између две стране, али је зато истакао и да је неопходно да Приштина и Београд седну за преговарачки сто и дискутују о коначном решењу, без присуства великих сила, јер по њему, инволвирање САД или Русије у ово питање може само искомпликовати ствари.

Коментаришући идеју око редефинисања границе са Србијом, Мајер је истакао да се то можда једнога дана може догодити.

“Знам да неки пријатељи овде (Београду) верују да ће Косово поново припасти Србији, можда унутар једног века, али ја то не мислим. Можда један његов део (Косова) може да поново припадне Србији, али не цела територија Косова” изјавио је Мајер за београдски лист “Данас”.

Он је такође истакао да је могућа размена територије, и да је реално да део северно од реке Ибар припадне Србији, али да проблем представља југ Србије, пошто ће Србија настојати да очува суверенитет. Мајер је истакао да би реализација такве идеје подразумевала рат и крвопролиће.

И извршни директор Атлантског Савета Дејмонд Вилсон истиче да је у интересу Косова и Србије да затворе њихово поглавље.

Он је пренео да је у разговору са српским председником Александаром Вучићем, крајем маја месеца ове године поновио чињеницу да док не буде било дијалога између Косова и Србије, постоји велика могућност да ситуација ескалира и да је статус кво у дијалогу “кисеоник за треће стране” које желе да створе тензије.

“Потребан нам је мораторијум, који ће уклонити статус кво. Стране треба да се усредсреде на оно што је стварно од важности, постизање споразума”, изјавио је Вилсон за београдску телевизију Н1.

У овом је контексту истакао да ни Сједињене Америчке Државе (САД) ни Европска унија (ЕУ) неће натерати Косово и Србију да постигну неки споразум.

“Нећемо их присилити ни на шта, то се неће догодити”, поручио је Вилсон.

Пека Хависто шеф финске дипломатије, земље која је почетком месеца од Румуније преузела шестомесечно председавање Европским Саветом  је изјавио да би се решила питања из прошлости треба да постоји помирење, истичући да је време да Косово и Србија најзад нормализују своје односе, додајући да је стварање стабилности и благостања на Западном Балкану у интересу Финске.

Иначе, идеја о редефинисању  границе Косова и Србије као могућем компромисном решењу односа две земље поново је јуче испливала у први план.

Након јуче објављеног снимљеног разговора руских комичара који су се лажно представили као званичници Украјине и НАТО-а, којима се премијер Северне Македоније Зоран Заев жалио да косовски и српски председник Хашим Тачи и Александар Вућић не одустају од поделе територије Косова, реаговао је Реџеп Сељими, посланик Покрета Самоопредељење.

Сељими је истакао да је јавност обавештена да постоји тајни план који је против интереса грађана Косова. Он је затражио одржавање ванредних избора и одлазак Тачија са функције председника.

“Овај уцењени човек са новим и старим досијеима, не може да представља Косово у разговорима са Србијом. Као уцењеник од стране Србије, он делује у интересу Србије и ако евентуално  тако нешто не жели. Позивамо политичке снаге да што пре идемо на ванредне изборе и да уклонимо ову особу са те позиције. Све ово се дешава док у земљи имамо једну корумпирану Владу. Ми знамо да Тачи не подноси оставку ни када је ухваћен у скандалима, нити када је ухваћен као прекршилац Устава”, изјавио је Сељими.

Политички аналитичар Хаки Абази је путем свог фејсбук профила, поред осталог, истакао да изласком на улице насилно треба оборити како је рекао “режим Пронто” и изнео и 10 приоритета које би нова владина коалиција, по њему Демократски савез Косова и Покрет Самоопредељење, требала да има. У првој тачки он је навео уклањење Тачија са позиције председника у циљу заштите уставности и територијалног интегритета земље.

Бриселски дијалог између Косова и Србије је замрзнут више од осам месеци , а још увек није јасно да ли ће се и када обновити. Оно што се често чује од косовских аналитичара је да се не искључује могућност да уколико две земље саме не буду радиле на постизању коначног решења, то им решење може наметнути нека “трећа страна”.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај