Канцеларија за КиМ ухапшеним Србима обезбедила адвоката и правну подршку

Јучерашње привођење директора ОШ „Младен Марковић“ из Витине, Трајана Трајковића и Техничке школе у Врбовцу Далибора Дајића, напад је на српски народ у Косовском Поморављу и најфлагрантнији пример правног насиља којем су све чешће изложени угледни Срби, саопштила је канцеларија за КиМ осуђујићи хапшење.

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије осуђује наставак кампање застрашивања нашег народа на Косову и Метохији хапшењем српских домаћина и вршилаца важних јавних функција и захтева хитно ослобађање двојице наших суграђана који су јуче на административном прелазу Кончуљ лишени слободе приликом покушаја да уђу у централну Србију.

Канцеларија за Косово и Метохију је, као што то увек чини у оваквим случајевима, приведеним Србима обезбедила адвоката и сву потребну правну подршку.

„Захтевамо да међународне институције на терену интервенишу како би био спречен наставак ове бруталне кампање, а директори српских школа били најхитније ослобођени. Србима на Косову и Метохији мора бити гарантовано право на образовање, и Србија ће наставити да, пружањем финансијске помоћи и економским пројектима, чини све како би наши грађани могли да, упркос притисцима Приштине, живе достојанственим и нормалним животом“, закључује се на крају саопштења Канцеларије за КиМ.

Српска листа: Хапшењем српских просветних радника Приштина довела у питање право српског народа на образовање  

Српска листа најоштрије осуђује хапшење директора српских образовних институција, који су живот посветили одгајању и образовању младих, и не заслужују понижавајућ третман каквом су изложени.

Хапшењем Трајана Трајковића и Бојана Дајића Приштина је у питање довела право српског народа на образовање, чиме је у свет још једном упутила праву слику о природи овдашњег друштвеног и политичког система.

Српска листа захтева да међународне организације најхитније реагују и стану у заштиту наших суграђана, јер овакав третман према угледним представницима нашег народа ствара општу атмосферу неспокоја и никако не доприноси међунационалном помирењу.

Не сме се дозволити да напади на Србе постану дозвољен начин за стицање политичких поена у Приштини, и стога међународни представници треба да коначно заузму чврст и принципијалан става према оваквим недопустивим инцидентима.