Зоран Заев каже да је размена територије Косова и Србије “ трач”

Премијер Северне Македоније Зоран Заев, на конференцији за штампу, признао је да је “упао у замку” двојице руских комичара Алексеја Стољарова и Владимира Кузнетсова, који су се током телефонског разговора представили као бивши председник Украјине Петро Порошенко. Овај разговор је објављен на You Tube каналу, а медији подсећају да су пре Заева “преварени” поред осталих били и француски председник Емануел Макрон, шеф НАТО –а Јенс Столтенберг, турски председник Реџеп Таип Ердоган, али и певач Елтон Џон.

Заев је на конференцији за штампу поручио да му је жао због овога што се десило и извинуо се грађанима што је “пао на ову манипулацију”.

„Ја сам био жртва сопствене отворености и доступности. Увек сам на располагању нашим стратешким партнерима и грађанима“, рекао је Заев на конференцији за штампу, додајући да су у питању  „добро организоване структуре које шире утицај и провокације треће стране“.

У овом је контексту казао да ће Влада Северне Македоније ускоро донети план за борбу против лажних вести и одбацио критике да су разговори били на штету државе.

„Немам намеру да дам оставку нити ћу тражити то од чланова мог тима. Када неко хоће да разговара са мном, мој саветник седи поред мене и прави записник, а снимак завршава у архиви. Током ових разговора, основна правила комуникације и протокола се поштују. Не дајем оставку, после овога ћемо бити јачи“, закључио је Заев.

Иначе, Заев је признао да је у последњих годину дана у три наврата разговарао са лажним председником Петром Порошенком и првим човеком НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Заев је са руским комичарима разговарао о кључним питањима, укључујући и руски утицај у Северној Македонији и “намерама” косовског и српског председника да разменом територије дођу до споразума о решавању односа између две земље.

Преносећи своју забринутост руским комичарима, Заев је истакао да је Северна Македонија против такве идеје као и немачка канцеларка Ангела Меркел, зато што “мисле да постоје скривене намере Русије да искористи то као праксу у међународним односима”.

“То планирају земље које су повезане, као на пример – Турска са Кипром, Русија са Абхазијом и Украјином. И веома сам уплашен да би такви кораци причинили велику штету вашем региону, али такође и мом региону. Ми смо у потпуности против тога. Информисали смо америчке снаге и политичаре. Ја сам информисао чак и заменика председника, Пенса и главног у Стејт департменту, господина Помпеа. Апелујемо снажно на Европску комисију, нарочито на Федерику Могерини да зауставе овакве активности које ће причинити велику штету Балкану“, рекао је поред осталог Заев у телефонском разговору.

Он је такође тврдио да постоји план Тачија и Вучића око поделе Косова.

“Сада је проблем са Косовом и решење до ког су дошли је да десет општина са севера Косова доделе Србији и неколико општина у Јужној Србији да се доделе Косову. Таква промена граница није могућа због тога што ће са друге стране могуће границе ипак да остану Срби и Албанци и то би довело само до ратова. Балкан ће постати нова темпирана бомба. Осим тога, видео сам деловања, могућа, можда грешим, надам се да грешим, али морамо да будемо фокусирани, зато што наводно неке руске снаге, наводно, имају план да то искористе као међународну праксу за Украјину и Абхазију и могуће Турска за Кипар. Знате за острво Кипар и проблеме које имају са Грчком”, био је искрен Заев.

Управо ова тврдња Заева изазвала је реаговања на Косову, посебно што се у косовској јавности месецима води дебата управо о идеји коју заступа косовски председник Хашим Тачи о потреби редефинисања границе са Србијом, како би се постигао правно обавезујући споразум о односима две земље.

Путем свог Фејсбук профила реаговао је и косовски премијер Рамуш Харадинај (који је својевремено и сам био “жртва” руских комичара).

“Поштовани грађани Републике Косово. Заједно смо и јаки смо! Нико нас неће поделити. Суверенитет, интегритет и недодирљивост Косова, бранићемо по сваку цену”, написао је Харадинај.

Посланик Покрета Самоопредељење Реџеп Сељими је између осталог поново изнео став да је неопходно што пре одржати ванредне изборе и да косовски председник Тачи оде са функције, пошто по њему, “он ради за интересе Србије.

“Ми знамо да Тачи неће поднети оставку ни када је ухваћен скандалима, нити када је ухваћен као прекршилац Устава”, изјавио је Сељими.

Посланик партије Алтернатива Иљир Деда је у интервјуу за “Газета Еxпрес” истакао да након одлуке Уставног суда косовски председник Хашим Тачи може да има само саветодавну улогу, али не и да води дијалог, додајући да се политичка сцена Косова и друштво противе подели Косова.

“Сада остаје да Европска Унија и Сједињене Америчке Државе поштују одлуку Уставног суда Косова, што значи да помогну у владавини закона на Косову, непозивајући господина Тачија на састанке дијалога са Србијом”, изјавио је Деда.

Косовски аналитичар Астрит Гаши је такође за “Газета Експресс” изјавио да је идеја о размени територије још увек “у игри”.

“Дакле, ова идеја може да се поново актуелизује и то се не може сматрати у потпуности одбаченом, све док не будемо имали споразум између Косова и Србије. Истина је да је било ударца и да је тренутно ван стола где се доносе одлуке. Заев, и не само он, већина земаља у региону, где има више етничких заједница, страхују од ове идеје, јер уколико би се она реализовала између Косова и Србије, било би тешко спречити да се не дирају земље региона, али и било где у свету”, изјавио је Гаши.

Иначе, данас је косовски председник Хашим Тачи изјавио да је јуче разговарао са македонским премијером Зораном Заевом који му је објаснио да је информација о давању 10 косовских општина Србији заснована на руским “трачевима и дезинформација, као и писању новине “Спутник”.

“Лично је од мене и Косова затражио извињење и истовремено је потенцирао да оно о чему је разговарао са преварантима који су га звали телефоном, нема ни једну чињеницу нити званичну информацију око онога што је изјавио, а да је све засновано на трачевима”, изјавио је Тачи.

 КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај