Zoran Zaev kaže da je razmena teritorije Kosova i Srbije “ trač”

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev,na konferenciji za štampu, priznao je da je “upao u zamku” dvojice ruskih komičara Alekseja Stoljarova i Vladimira Kuznetsova, koji su se tokom telefonskog razgovora predstavili kao bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko. Ovaj razgovor je objavljen na You Tube kanalu, a mediji podsećaju da su pre Zaeva “prevareni” pored ostalih bili i francuski predsednik Emanuel Makron, šef NATO –a Jens Stoltenberg, turski predsednik Redžep Taip Erdogan, ali i pevač Elton Džon.

Zaev je na konferenciji za štampu poručio da mu je žao zbog ovoga što se desilo i izvinuo se građanima što je “pao na ovu manipulaciju”.

„Ja sam bio žrtva sopstvene otvorenosti i dostupnosti. Uvek sam na raspolaganju našim strateškim partnerima i građanima“, rekao je Zaev na konferenciji za štampu, dodajući da su u pitanju  „dobro organizovane strukture koje šire uticaj i provokacije treće strane“.

U ovom je kontekstu kazao da će Vlada Severne Makedonije uskoro doneti plan za borbu protiv lažnih vesti i odbacio kritike da su razgovori bili na štetu države.

„Nemam nameru da dam ostavku niti ću tražiti to od članova mog tima. Kada neko hoće da razgovara sa mnom, moj savetnik sedi pored mene i pravi zapisnik, a snimak završava u arhivi. Tokom ovih razgovora, osnovna pravila komunikacije i protokola se poštuju. Ne dajem ostavku, posle ovoga ćemo biti jači“, zaključio je Zaev.

Inače, Zaev je priznao da je u poslednjih godinu dana u tri navrata razgovarao sa lažnim predsednikom Petrom Porošenkom i prvim čovekom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Zaev je sa ruskim komičarima razgovarao o ključnim pitanjima, uključujući i ruski uticaj u Severnoj Makedoniji i “namerama” kosovskog i srpskog predsednika da razmenom teritorije dođu do sporazuma o rešavanju odnosa između dve zemlje.

Prenoseći svoju zabrinutost ruskim komičarima, Zaev je istakao da je Severna Makedonija protiv takve ideje kao i nemačka kancelarka Angela Merkel, zato što “misle da postoje skrivene namere Rusije da iskoristi to kao praksu u međunarodnim odnosima”.

“To planiraju zemlje koje su povezane, kao na primer – Turska sa Kiprom, Rusija sa Abhazijom i Ukrajinom. I veoma sam uplašen da bi takvi koraci pričinili veliku štetu vašem regionu, ali takođe i mom regionu. Mi smo u potpunosti protiv toga. Informisali smo američke snage i političare. Ja sam informisao čak i zamenika predsednika, Pensa i glavnog u Stejt departmentu, gospodina Pompea. Apelujemo snažno na Evropsku komisiju, naročito na Federiku Mogerini da zaustave ovakve aktivnosti koje će pričiniti veliku štetu Balkanu“, rekao je pored ostalog Zaev u telefonskom razgovoru.

On je takođe tvrdio da postoji plan Tačija i Vučića oko podele Kosova.

“Sada je problem sa Kosovom i rešenje do kog su došli je da deset opština sa severa Kosova dodele Srbiji i nekoliko opština u Južnoj Srbiji da se dodele Kosovu. Takva promena granica nije moguća zbog toga što će sa druge strane moguće granice ipak da ostanu Srbi i Albanci i to bi dovelo samo do ratova. Balkan će postati nova tempirana bomba. Osim toga, video sam delovanja, moguća, možda grešim, nadam se da grešim, ali moramo da budemo fokusirani, zato što navodno neke ruske snage, navodno, imaju plan da to iskoriste kao međunarodnu praksu za Ukrajinu i Abhaziju i moguće Turska za Kipar. Znate za ostrvo Kipar i probleme koje imaju sa Grčkom”, bio je iskren Zaev.

Upravo ova tvrdnja Zaeva izazvala je reagovanja na Kosovu, posebno što se u kosovskoj javnosti mesecima vodi debata upravo o ideji koju zastupa kosovski predsednik Hašim Tači o potrebi redefinisanja granice sa Srbijom, kako bi se postigao pravno obavezujući sporazum o odnosima dve zemlje.

Putem svog Fejsbuk profila reagovao je i kosovski premijer Ramuš Haradinaj (koji je svojevremeno i sam bio “žrtva” ruskih komičara).

“Poštovani građani Republike Kosovo. Zajedno smo i jaki smo! Niko nas neće podeliti. Suverenitet, integritet i nedodirljivost Kosova, branićemo po svaku cenu”, napisao je Haradinaj.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi je između ostalog ponovo izneo stav da je neophodno što pre održati vanredne izbore i da kosovski predsednik Tači ode sa funkcije, pošto po njemu, “on radi za interese Srbije.

“Mi znamo da Tači neće podneti ostavku ni kada je uhvaćen skandalima, niti kada je uhvaćen kao prekršilac Ustava”, izjavio je Seljimi.

Poslanik partije Alternativa Iljir Deda je u intervjuu za “Gazeta Expres” istakao da nakon odluke Ustavnog suda kosovski predsednik Hašim Tači može da ima samo savetodavnu ulogu, ali ne i da vodi dijalog, dodajući da se politička scena Kosova i društvo protive podeli Kosova.

“Sada ostaje da Evropska Unija i Sjedinjene Američke Države poštuju odluku Ustavnog suda Kosova, što znači da pomognu u vladavini zakona na Kosovu, nepozivajući gospodina Tačija na sastanke dijaloga sa Srbijom”, izjavio je Deda.

Kosovski analitičar Astrit Gaši je takođe za “Gazeta Ekspress” izjavio da je ideja o razmeni teritorije još uvek “u igri”.

“Dakle, ova ideja može da se ponovo aktuelizuje i to se ne može smatrati u potpunosti odbačenom, sve dok ne budemo imali sporazum između Kosova i Srbije. Istina je da je bilo udarca i da je trenutno van stola gde se donose odluke. Zaev, i ne samo on, većina zemalja u regionu, gde ima više etničkih zajednica, strahuju od ove ideje, jer ukoliko bi se ona realizovala između Kosova i Srbije, bilo bi teško sprečiti da se ne diraju zemlje regiona, ali i bilo gde u svetu”, izjavio je Gaši.

Inače, danas je kosovski predsednik Hašim Tači izjavio da je juče razgovarao sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom koji mu je objasnio da je informacija o davanju 10 kosovskih opština Srbiji zasnovana na ruskim “tračevima i dezinformacija, kao i pisanju novine “Sputnik”.

“Lično je od mene i Kosova zatražio izvinjenje i istovremeno je potencirao da ono o čemu je razgovarao sa prevarantima koji su ga zvali telefonom, nema ni jednu činjenicu niti zvaničnu informaciju oko onoga što je izjavio, a da je sve zasnovano na tračevima”, izjavio je Tači.

 KosovoLajv- Violeta Oroši Berišaj