Богослужењем на темељима древне цркве, у Хочи обележен Петровдан

Светом литургијом, коју је у присуству вернка из Велике Хоче и Ораховца, служио протојереј ставрофор Миленко Драгићевић, резањем славског колача и причешћем верника после тронедељног поста, на темељима старе цркве Светог Петра у Великој Хочи, обележен је Петровдан, празник Светих апостола Петра и Павла.  

Фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Славски колач домаћина Живорада Чубоновића, једине породице из Велике Хоче која Петровдан слави као своју крсну славу, пререзан је на темељима древне цркве Светог Петра.

Темељи цркве Светог Петра, налазе се изнад Велике Хоче, с десне стране старог пута који води ка Зочишту, на месту које Хочани називају „Мијачин дол“.

Фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Ниским растињем и високим крошњама брестова „црквише Светог Петра“ је заклоњено од радозналих погледа. За њу знају само мештани који довде стижу узаним колским путем. Зими када снег напада у овом делу се најдуже и задржава, зато је у народу пут прозван као „дубоки пут“.

Црква посвећена Светом апостолу Петру, према старим записима, постојала је још у 16. веку али су је непријатељи хришћанства, по предању, срушили два века касније. И данас је необновљена, али Хочани и Срби из Ораховца знају за њу и ту, крај њених темеља,  о сваком Петровдану редовно се окуљпају, пале свеће и моле се за своје и здравље својих ближњих, али и обнову ове православне светиње.

Петровдан је један од 15 највећих хришћанских празника а посвећен је светим апостолима Петру и Павлу, првим проповедницима хришћанства и најближим ученицима Исуса Христа.

О. Радић