Опозиција планира да на јесен “обори” Владу Рамуша Харадинаја

Опозиционе партије на Косову месецима најављују обарање Владе Рамуша Харадинаја, са образложењем да је “најскандалознија” до сада, када су у питању расподела буџета и доношење “незаконитих одлука”.

Премијер Рамуш Харадинај и министри из његове Алијансе за будућност Косова, међутим тврде, да је ово “најхрабрија” Влада која је доносила одлуке у интересу Косова. У овом склопу, поред осталог, наводе одлуку о такси на увоз српске робе, законску основу за стварање војске Косова, као и повећање плата у јавном сектору.

И поред “добре” воље опозиционих партија да гласају за поверење Влади, оне се суочавају са недостатком довољног броја гласова посланика скупштине.

Почетком овог месеца, лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа је оценио да је Влада Харадинај одавно изгубила легитимитет, да се суочава са непресталним скандалима и да треба да јој се одузме мандат. У овом је контексту, поред осталог истакао да ова Влада не може да унапреди ни један процес, као што су дијалог са Србијом, признање Косова, визна либерализација и интергација Косова у Европску унију (ЕУ).

“Радимо и са Покретом Самоопредељење и Социјалдемократском партијом, радићемо и са другим партијама који су у власти, да их убедимо да не доприноси Косову овакво владање. Што се тиче Покрета Самоопредљење, они су свакако одлучни да Влада треба да се обори  гласовима о неповерењу. Што се Социјалдемократске партије тиче, разговарао са са њеним председником. Њихова је воља да се иде на изборе, наравно они имају неколико њихових оријентација које за њих могу да буду разумне. Мислим да можемо да нађемо заједнички језик, али свакако треба да чинимо настојања да имамо и подршку било и посланика партија који су на власти, како би смо ишли на изборе”, изјавио је Мустафа за агенцију “Економиа Онлине”.

И Љумир Абдиџику сматра да има много разлога да се иде на ванредне парламентарне изборе, поред осталог и због нефункционалности косовских институција, у првом реду скупштине Косова.

“Има нетретираних тачака месецима. Седнице на којима се није постогло да има просту већину. И најзад и састанци председништва не успевају због недостатка кворума”, изјавио је поред осталог Абдиџику за телевизију “Дукађини”.

Као други разлог он је навео “политичко и економско стање, спољну политику, образовање и правосуђе”, који су по њему постали неподношљиви.

Као трећи разлог Абдиџику је истакао нове политичке околности створене након одлуке Уставног суда у односу на косовски преговарачки тим.

“Ова Влада, ова парламентрана већина, ова скупштина је направила тешко кршење Устава стварајући неуставни преговарачки тим, делегирајући компетенције на неуставно тело, нужно мора да произведе последице, јер тако се увек дешава на Косову. Свака Влада, сваки појединац, сваки човек, било председник или неко други, у тренутку када је констатовано кршење Устава сносио је одговорност”, изјавио је Абдиџику.

И Дритон Сељманај, посланик ДСК је у емисији “Интерактив” на телевизији Коха Визиони изјавио да је убеђен да ће се на јесен гласати за неповерење Влади Харадинај, али је навео и да постоје мање разлике у односу са главним партнером Покретом Самоопредељење, када је у питању то када треба сазвати такву седницу скупштине.

“Они траже да пробамо, ми желимо сигуран резултат. Можемо променити приступ, али и они. Ми оцењујемо да се не треба искористити уставни инструмент само да би се искористио. Ако не успемо да оборимо Владу, треба да чекамо три месеца за друго гласање о поверењу. И три месеца се легитимише ова Влада. Нове јавне деградације које се дешавају на Косову у унутрашњој политици, али и у спољној политици, а има толико пуно унутрашњих скандала, да и ми као опозиција губимо. Верујем да и неко други, осим ДСК, Покрета Самоопредељење и Социјалдемократске партије Косова, може да нам се придружи да оборимо Владу”, изјавио је Сељманај.

Посланик партије “Алтернатива” Илир Деда је такође за телевизију “Дукађини” изјавио да опозиција има 58 сигурних гласова за обарање Владе Харадинај, али изнео и уверење да би било и других посланика који би гласали за неповерење Влади.

“Оно што целокупна јавност очекује су унутрашњи избори у Демократском савезу Косова, а затим да се настави са поверењем Влади. Ја сам сугерисао ДСК да идемо са гласањем за поверење Влади јула месеца, након Самита у Паризу, који је такође пропао”, казао је Деда и додао да је ова Влада себе показала у најгорем могућем издању.

И  бивши главни преговарач у дијалогу између Косова и Србије Едита Тахири је за онлине медији “Бота Сот” изјавила да је Влада Харадинај “најслабија и најкорумпиранија Влада од рата наовамо”.

“И управо са доласком ове Владе очекивало да се бори против корупције, како би смо добили визну либерализацију, али сви видимо да наставак и продубљивање корупције оставља Косово изолованим. Сама Влада треба да размишља о овом послу. Оно што је урадио добро господин Харадинај је заштита граница Косова одлуком о такси и ако је његова прва и главна грешка била што је дијалог предао председнику, пошто је дијалог компетенција Владе. И сада је нејасно како је (дијалог) прешао (у руке) председника, пошто је резолуцијом скупштине Влада компетентна”, изјавила је Тахири.

Готово након сваке “скандалозне” одлуке Владе, Покрет Самоопредељење је тражио оставку Владе и заступа став да се што пре треба гласати о неповерењу, надајући се да ће и поједини посланици из владајуће коалиције дати свој глас.

Неколико посланика позиције је изјавило да ће гласати за обарање Владе, а опозициона Социјалдемократска партија је обећала своје гласове, постављајући и услов у смислу како ће изгледати нова владајућа коалиција односно да ли ће опозиционе партије изаћи уједињене на изборе или не.

Косовски аналитичари су скептични да опозиција може да обезбеди 61 глас посланика скупштине, колико је најмање потребно за обарање Владе Харадинај, тврдећи да ванредни избори могу да се организују само ако неко из владајуће коалиције то буде желео.

Трачак наде да се владајућа коалиција може распасти због не баш координираних односа у владајућој коалицији јуче је у емисији “Дебат плус” на телевизији Дукађини” угасио Биљал Шерифи који је казао да посланици његове партије “тренутно” неће дати гласове за обарање Владе, иако нису баш најбољи односи са Алијансом за будућност Косова премијера Рамуша Харадинаја.

Оно о чему опозиционе партије имају  “консензус”  је да не желе да Владу Харадинај обарају гласовима Листе Српска, али поједини наводе да ако они буду учествовали на тој седници нико их не може спречити да гласају.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај