Петровдан – празник светих апостола Петра и Павла

Српска православна црква и верници данас славе Дан светих апостола Петра и Павла, празник који је у народу познат под именом – Петровдан. Петровдан је празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу, првим проповедницима хришћанства и најближим ученицима Исуса Христа.

Према предању, свети апостоли Петар и Павле заслужни су за крштење првих верника и њихово превођење у хришћанство.

Свети апостол Петар (у буквалном преводу камен, стена) се помиње као један од најоданијих Христових следбеника, а речи: “Ти си Христос, Син Бога живога”, записане у Јеванђељима, израз су његове тврде вере у хришћанско спасење, па се до данас понављају у хришћанским молитвама.

Христос му је одговорио: “Ти си Петар и на том камену сазидаћу цркву своју”.

Предање каже да је свети апостол Петар први од ученика који је изразио непоколебљиву веру у Христа и његову мисију. Свети апостол Петар је као епископ проповедао у Палестини, Сирији, Малој Азији и Антиохији, где су створена прва упоришта нове вере, а сматра се писцем две посланице у цркви познате као – Саборне Петрове посланице које су придружене Новом завету.

Свети апостол Павле родом је из Тарса и био је најприје фарисеј Савле, противник Христових следбеника. Предање каже да је око десет година био млађи од Христа и да је поверовавши у Његову проповед и сам постао један од навећих проповедника и теолога прве хришћанске цркве. Оба светитеља погубио је у Риму цар Нерон, велики прогонитељ хришћана.

Петровдан се обележава као слава многобројних православних породица.