“Венац” три пута на бис у Бањалуци

У Бањалуци је синоћ одржан концерт Националног ансамбла са Косова и Метохије “Венац”. И поред кишовитог времена, у амфитетару тврђаве Кастел, велики број Крајишника је топло поздравио играче и певаче са Косова и Метохије, враћајући их три пута на бис. Мештанке и мештани Бањалуке стојећи су поздравили чланове ансамбла народних песама и игара са Косова и Метохије док су одлазили са сцене.  

Ана Симић је родом из Лапљег Села, али је љубав свог живота пронашла управо у Крајини, у околини Бањалуке, у Крупи на Врбасу. Концерт је пратила са сузама, срећна и поносна што су њени “земљаци” приказали кроз игру и песму, како је рекла, традицију Срба са Косова и Метохије на највишем уметничком нивоу.

“Осећам се фантастично. Поносна сам и срећна. Концерт је био прелеп, а ја сам поново видела своје некадашње суграђане. На тренутак сам осетила да сам поново на Косову и Метохији”, рекла је Ана Симић после концерта.

А “Венац” је заиста публику провео кроз различите делове Косова и Метохије сигурним уметничким корацима, сетном, али поносном песмом. Призренска ношња, ношња из Приштине и Пећи, Поморавља и осталих делова Косова и Метохије, у древном Кастелу, на тренутак су зауставиле време.

“Ово су професионалци и то се види на сваком кораку, и по ношњи и по корацима и понашању…Утисци су ми неописиви, а видело се по аплаузима да тако сви мисле. Први пут гледам игре са Косова и Метохије и ово је нешто невероватно, толико поноса и туге на истом месту”, усхићено је говорила Маја Бодража, рођена Бањалучанка. Маја је послала и поруку свим Србима у јужној српској покрајини:

“Чувајте се, чувајте једни друге, а ми из Бањалуке вам пружамо велику подршку”.

“Венац” је концертом у Бањалуци завршио сезону и програм који изводи од децембра прошлегодине, широм Србије и у региону. На синоћњем концерту на левој обали Врбаса, на сцени је био и уметнички руководилац Ансамбла “Венац”, Циле Митић, овог пута и као добошар.

“Волим сцену и то преносим својим играчима, тако да мислим да на овај начин узајамно размењујемо  енергију, они мени, а ја њима”, каже Митић.

Бањалучка публика је на почетку концерта била прилично тиха, да би тек после петнаестак минута аплаузима и овацијима пратила сваки покрет фолклораша, протераних из Приштине.

“Било је управо како смо и очекивали јер ова публика није навикла на овакав фолклор. Фолклор са Косова и Метохије је нешто несвакидашње, па им је требало мало времена да схвате шта је то што гледају. Али, три пута на бис, овације, аплаузи и публика која је стајањем поздравила ансамбл, мислим да је то довољан знак да смо успели и овде у Бањалуци, на крајњем западу српског етничког простора, да покажемо  то што је “Венац” стварно”, објасно је уметнички руководилац “Венца” и додао да Србе са Косова и Метохије са Србима у Репубици Српској спаја заједничка судбина и историјско порекло.

Директорка “Венца” Снежана Јовановић овога пута није била са својим ансамблом на концерту, али је кратко рекла за наш портал:

“Потпуно сам сигурна да ће концерт да буде успешан”.

И баш тако, “Венац” је још једном успешно показао да само јединствени и уплетени у венац, Срби могу опстати на овим балканским просторима.

Анђелка Ћуп