Септембар месец – нова могућност за обнову дијалога!?

Француски председник Емануел Макрон је након сусрета са српским председником Александром Вучићем изјавио да је Француска заједно са Немачком спремна да подржи обнову дијалога између две земље, како би у неколико наредних месеци дошло до конкретног решења односа између Косова и Србије.

“Организоваћу један посебан састанак са руководством Косова, с Вама, премијерком Србије и канцеларком Меркел… Француска је ангажована да нађе трајан споразум…  Србија и Косово су заиста европске државе и ми морамо да помогнемо да се то преведе у чињенице… “, поручио је француски председник.

Макрон је казао да Европска Унија има одговорност да пружи неопходну подршку како би се постигло компромисно решење и успоставила стабилност у региону, што, дакле, искључује “неконструктивне потезе”са обе стране, објашњавајући да га забрињавају одлуке које су донете последњих недеља, а које су у супротности са  преузетим обавезама.

„Одлуке супротне преузетим обавезама, треба да буду укинуте, а онда је на двема странама, и само на њима, да одлуче о садржају споразума и да размисле које су то опције које могу да доведу до глобалног и дефинитивног решења“, објаснио је председник Француске.

Иначе, српски председник Александар Вучић је изјавио да би састанак који је најавио Макрон између косовске и српске делегације могао да се одржи септембра месеца.

“Мислим да је потребно време да се опет о неким стварима говори. Ви знате да мрзим да пребацујем кривицу на другу страну и да причам о такси  или не знам о чему све више. Хајде да сачекамо да велике силе ураде своје ствари, па ћемо онда ми изаћи са оним што је наше”, изјавио је Вучић након другог састанка који је имао са француским председником Макроном, додајући да не могу ствари да се решавају тако “што нико ни од чега не одступа”.

С друге стране, коментаришући изјаве француског председника током посете Београду, косовски премијер Рамуш Харадинај се захвалио Емануел Макрону и изнео спремност да се обнови дијалог са Србијом, уз услов “да се дискутује о споразуму у склопу постојећих граница”.

“Оно што тражи Косово је основно. Тражили смо један оквирни споразум за узајамно признање у постојећим границама. Овај оквирни споразум треба да буде основа онога о чему преговарамо и ништа друго”, изјавио је премијер Харадинај, захваљујући се Макрону што је у Београду рекао да су и Косово и Србија европске државе.

О важности обнове дијалога између Косова и Србије, јуче је Демократски Институт Косова (ДИК) организовао дебату под називом “Будућност односа између Косова и Србије из перспективе грађана Косова”.

Јета Краснићи из ДИК је истакла да је процес дијалога од самог почетка био нетранспарентан и да је недостајало укључивање грађана. Она је такође истакла да је актуелно дијалог суспендован а да политички спектар Косова није успео да изгради неопходан политички консензус око заједничког става у овом процесу.

Дукађин Горани, посланик Социјалдемократске партије Косова је истакао да је забрињавајуће то што се питање Косова и Србије дискутује као проблем између Албанаца и Срба.

“Уместо да се говори о заједницама, актуелно се говори о територијама. Али, и када се говори о територијама говори се само о северном делу земље. У целом процесу, недостају косовски Срби као заједница и посебно, они које називају ‘Срби са југа’ који су  били и остају незаступљени у овом процесу”, изјавио је Горани.

Рада Трајковић из Европског покрета је изјавила да је идеја о подели Косова најнепожељније решење и да за циљ има продужетак владања косовског и спрског председника Хашима Тачија и Александра Вучића.

„Ми имамо Резолуцију 1244. У оквиру Резолуције требало би да се тражи решење. Ја знам да сада ако Албанцима кажете да Косово мора да има институционалне везе са Београдом да ће то да изазове негодовање и неприхватање, као што знам да ако кажете Србима да је независност Косова решење, ја сигурно знам да ће бити дестабилизације Србије. У том смислу ја не желим да живим и да моја деца живе са новом дестабилизацијом која би подразумевала дестабилизовани остатак Србије без Косова. Зато мислим да је ово питање тешко решиво, уколико желимо да га решимо, али подела није решење“, изјавила је Рада Трајковић.

И Ненад Рашић лидер Прогресивне демократске странке, сматра да је највећи проблем преговора између Косова и Србије то што у њега нису били укључени косовски Срби, посебно они који живе јужно од реке Ибар. Он је истакао да “Србе као механизам, злоупотребљава званични Београд, односно владајуће структуре, зарад политичких трговина”,  тврдећи да је још увек на “столу” не само идеја о подели, него да је могуће да она буде и остварена, односно наметнута од косовског и српског председника, тврдећи да о њиховим састанцима, односно договорима, може само да се нагађа.

Антон Бериша, заменик шефа косовске дипломатије Бехџета Пацолија је истакао да идеја о подели Косова није прихватљива, али и да тражење решења за односе две земље, без фокуса и датума може да траје веома дуго, можда и неколико деценија.

“Наш је став да би дијалог са Србијом требало да се оконча обостраним признавањем две државе, а након признавања улазимо у процес споразума по разним тачкама, међудржавним тачкама. Што се тиче српских грађана, они су грађани Републике Косово, они су наши грађани и ми смо њихови грађани и ми би требало да се старамо о њима као већина, то је неопходно и са људског аспекта“, изнео је став Бериша.

Најава да би септембра месеца могао да буде организован састанак косовске и српске делегације, у организацији француског председника Емануел Макрона, долази након што Самит у Паризу није одржан почетком овог месеца.

Званични Београд инсистира да косовска Влада повуче одлуку о тарифи на увоз српске робе како би се вратио дијалогу, међутим, косовски премијер Рамуш Харадинај одбија и сугестије међународне заједнице да у најмању руку суспендује ову одлуку на одређено време. Он је образложио да ова одлука Владе нема никакве везе са дијалогом и да ће бити укинута када Србија буде признала Косово.

КосовoЛajв – Виолета Ороши Беришај