Општина Грачаница гради нове и реновира старе учионице у ОШ „Краљ Милутин“

Општина Грачаница улаже 330.000 евра у изградњу четири нове учионице у школи „Краљ Милутин“ у Грачаници, као и у реновирање старе школске зграде. Председник Општине Грачаница Срђан Поповић, положио је данас камен темељац за изградњу анекса школе, заједно са директором Медицинске школе, Миодрагом Живићем и представником Основне школе „Краљ Милутин“, Љубомиром Максимовићем. Општина Грачаница ће наставити да улаже у образовање, јер тако улаже у будућност и опстанак на Косову, рекао је градоначелник Грачанице Срђан Поповић после полагања камена темељца.

Преко 1.100 деце, основаца и средњошколаца похађа наставу у згради основне школе „Краљ Милутин“. То су неадекватни услови и због тога је Општина Грачаница, након договора са директорима школа, издвојила средства за изградњу још четири учионице и њихово опремање, као и за реконструкцију старе школске зграде. Све учионице ће бити модерно опремљене, а подови реновирани, објекат ће добити нову столарију и грејање, као и нов мокри чвор. У оквиру истог пројекта у који Општина Грачаница улаже 330.000 евра, биће реконструисана и фискултурна сала.

„И ове године желимо да улажемо, желимо да градимо, поготову у наше школство. Наше школство значи сигуран опстанак на овим просторима и због тога морамо да створимо најбоље могуће услове за школовање наше деце“, рекао је данас градоначелник Грачанице Срђан Поповић, после полагања камена темељца за изградњу анекса школе, нагласивши да ће проширењем и реконструкцијом школе, деца у Грачаници добити адекватан простор за образовање.

У име ђака и запослених у Основној школи „Краљ Милутин“, Општини Грачаница се захвалио учитељ Љубомир Максимовић.

„Срећан сам што ћемо добити школски простор који ће употпунити оно што нам недостаје. Надам се да ће се на овим просторима рађати више деце и да ће у овој школи број ђака бити дуплиран. Образовање је стуб, а ја ћу вас подсетити да су корени образовања горки, али су зато плодови слатки. Ако нема образовања на територији Косова и Метохије, за све нас неће бити опстанка“, речи су учитеља Љубомира Максимовића, који је данашње полагање камена темељца назвао великим даном.

„У овој школи су основци, ученици Грађевинско-саобраћајне и наше школе, радили смо у три смене и простор нам је неопходан. Доградњом нових и реконструкцијом старих учионица, биће обезбеђен већи простор и бољи услови за учење наше деце“, истакао је директор Медицинске школе, Миодраг Живић.

По речима Срђана Поповића, завршетак радова на изградњи анекса школе и реконструкцији постојеће зграде школе „Краљ Милутин“, очекује се већ за почетак нове школске године.


Председник Општине Грачаница је најавио и скори завршетак Средњошколског центра у Лапљем Селу.
„Средњошколски центар у Лапљем Селу је предвиђен за три школе: Медицинску, Економску и Гимназију. Свака школа ће добити по један спрат. Очекујемо да ће грађевински радови бити завршени у новембру 2019. године, затим следи опремање што је прилично велика ставка и вероватно ћемо морати да тражимо различите донаторе јер сама општина није у могућности да опреми целокупан простор“, потврдила је директорка општинског одељења за образовање Бранкица Нићић, нагласивши да је раније било непоштовања рокова од стране извођача радова.
Подсећамо да је изградња Средњошколског центра започета 2. августа 2017. године, на општинском земљишту од 80 ари и да изградњу финансира Европска унија, како је приликом почетка изградње речено из Општине Грачаница. Целокупна вредност пројекта износи 2.500.000 евра, а рок за завршетак радова је био 18 месеци. Пројекат је директорима школа представљен још јануара 2016. године.

Анђелка Ћуп