Opština Gračanica gradi nove i renovira stare učionice u OŠ „Kralj Milutin“

Opština Gračanica ulaže 330.000 evra u izgradnju četiri nove učionice u školi „Kralj Milutin“ u Gračanici,

Opština Gračanica ulaže 330.000 evra u izgradnju četiri nove učionice u školi „Kralj Milutin“ u Gračanici, kao i u renoviranje stare školske zgrade. Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, položio je danas kamen temeljac za izgradnju aneksa škole, zajedno sa direktorom Medicinske škole, Miodragom Živićem i predstavnikom Osnovne škole „Kralj Milutin“, Ljubomirom Maksimovićem. Opština Gračanica će nastaviti da ulaže u obrazovanje, jer tako ulaže u budućnost i opstanak na Kosovu, rekao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović posle polaganja kamena temeljca.

Preko 1.100 dece, osnovaca i srednjoškolaca pohađa nastavu u zgradi osnovne škole „Kralj Milutin“. To su neadekvatni uslovi i zbog toga je Opština Gračanica, nakon dogovora sa direktorima škola, izdvojila sredstva za izgradnju još četiri učionice i njihovo opremanje, kao i za rekonstrukciju stare školske zgrade. Sve učionice će biti moderno opremljene, a podovi renovirani, objekat će dobiti novu stolariju i grejanje, kao i nov mokri čvor. U okviru istog projekta u koji Opština Gračanica ulaže 330.000 evra, biće rekonstruisana i fiskulturna sala.

„I ove godine želimo da ulažemo, želimo da gradimo, pogotovu u naše školstvo. Naše školstvo znači siguran opstanak na ovim prostorima i zbog toga moramo da stvorimo najbolje moguće uslove za školovanje naše dece“, rekao je danas gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, posle polaganja kamena temeljca za izgradnju aneksa škole, naglasivši da će proširenjem i rekonstrukcijom škole, deca u Gračanici dobiti adekvatan prostor za obrazovanje.

U ime đaka i zaposlenih u Osnovnoj školi „Kralj Milutin“, Opštini Gračanica se zahvalio učitelj Ljubomir Maksimović.

„Srećan sam što ćemo dobiti školski prostor koji će upotpuniti ono što nam nedostaje. Nadam se da će se na ovim prostorima rađati više dece i da će u ovoj školi broj đaka biti dupliran. Obrazovanje je stub, a ja ću vas podsetiti da su koreni obrazovanja gorki, ali su zato plodovi slatki. Ako nema obrazovanja na teritoriji Kosova i Metohije, za sve nas neće biti opstanka“, reči su učitelja Ljubomira Maksimovića, koji je današnje polaganje kamena temeljca nazvao velikim danom.

„U ovoj školi su osnovci, učenici Građevinsko-saobraćajne i naše škole, radili smo u tri smene i prostor nam je neophodan. Dogradnjom novih i rekonstrukcijom starih učionica, biće obezbeđen veći prostor i bolji uslovi za učenje naše dece“, istakao je direktor Medicinske škole, Miodrag Živić.

Po rečima Srđana Popovića, završetak radova na izgradnji aneksa škole i rekonstrukciji postojeće zgrade škole „Kralj Milutin“, očekuje se već za početak nove školske godine.


Predsednik Opštine Gračanica je najavio i skori završetak Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu.
„Srednjoškolski centar u Lapljem Selu je predviđen za tri škole: Medicinsku, Ekonomsku i Gimnaziju. Svaka škola će dobiti po jedan sprat. Očekujemo da će građevinski radovi biti završeni u novembru 2019. godine, zatim sledi opremanje što je prilično velika stavka i verovatno ćemo morati da tražimo različite donatore jer sama opština nije u mogućnosti da opremi celokupan prostor“, potvrdila je direktorka opštinskog odeljenja za obrazovanje Brankica Nićić, naglasivši da je ranije bilo nepoštovanja rokova od strane izvođača radova.
Podsećamo da je izgradnja Srednjoškolskog centra započeta 2. avgusta 2017. godine, na opštinskom zemljištu od 80 ari i da izgradnju finansira Evropska unija, kako je prilikom početka izgradnje rečeno iz Opštine Gračanica. Celokupna vrednost projekta iznosi 2.500.000 evra, a rok za završetak radova je bio 18 meseci. Projekat je direktorima škola predstavljen još januara 2016. godine.

Anđelka Ćup