Degustacija orahovačkih vina u klubu “Če Gevera”

Дегустација ораховачких вина, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Дегустација ораховачких вина, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Degustacija orahovačkog vina u Gračanici, održana je u malo neobičnom ambijentu.

Degustacija orahovačkog vina u Gračanici, održana je u malo neobičnom ambijentu. U kafeu koji nosi ime argentinskog marksističkog revolucionara, jednog od ključnih aktera Kubanske revolucije, Če Gevare, vlasnice Aleksandre Blanuše, posetioci su mogli da degustiraju metohijska vina, proizvođača Ljubiše Šarića iz Orahovca.

Aleksandra je klub sa zanimljivim imenom i isto takvim enterijerom, otvorila pre samo nekoliko meseci. Kaže da nije baš revolucionarna ideja kao što je ime kluba, ali ipak hrabro ističe da su žene menadžeri uspešnije od muškaraca. Dodaje i da nije mnogo teško voditi mali biznis na Kosovu.

Degustacija orahovačkih vina, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Kod nas još uvek vladaju predrasude i nije baš uobičajeno da žena vodi biznis. Ja naravno nisam prva žena u Gračanici koja ima malu privatnu firmu, ima ovde veoma uspešnih žena preduzetnica. Kao i moje prethodnice i ja se trudim da malo razbijem te predrasude i da pokažem da kod nas ima veoma sposobnih i kreativnih žena”, sa osmehom, autoritativno govori Aleksandra, dok pomno prati da li se u sali sve odvija po planu i da li su gosti zadovoljni.

A gosti su imali više razloga da večeras budu zadovoljni. Osim prijatnog ambijenta u kojem su uživali, uživali su i u degustaciji vina iz Metohije, iz Orahovca, bašte rajske, kako je ovaj gradić nazvan u pesmama. Svoja vina je je gostima predstavio Ljubiša Šarić, koji proizvodi oko 5.000 litara vina godišnje.

Degustacija orahovačkih vina, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Ovaj posao treba da se voli, zahteva dosta odricanja, dosta rada, a zarada će doći. Najveći naš problem je tržište, tj.plasman vina zbog određenih administrativnih barijera, ali trudimo se i sve je moguće”, kaže optimistički Ljubiša, jedan od malobrojnih Srba koji su ostali da žive u Orahovcu.

Aleksandrin kratak preduzetnički staž i kreativne ideje, optimizam i vera u bolje sutra vinara Ljubiše, pokazuju da ima nade da mladi opstanu na ovim prostorima, i u Metohiji i na Kosovu.

A.Ć.