Дегустација ораховачких вина у клубу “Че Гевера”

Дегустација ораховачких вина, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Дегустација ораховачког вина у Грачаници, одржана је у мало необичном амбијенту. У кафеу који носи име аргентинског марксистичког револуционара, једног од кључних актера Кубанске револуције, Че Геваре, власнице Александре Блануше, посетиоци су могли да дегустирају метохијска вина, произвођача Љубише Шарића из Ораховца.

Александра је клуб са занимљивим именом и исто таквим ентеријером, отворила пре само неколико месеци. Каже да није баш револуционарна идеја као што је име клуба, али ипак храбро истиче да су жене менаџери успешније од мушкараца. Додаје и да није много тешко водити мали бизнис на Косову.

Дегустација ораховачких вина, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Код нас још увек владају предрасуде и није баш уобичајено да жена води бизнис. Ја наравно нисам прва жена у Грачаници која има малу приватну фирму, има овде веома успешних жена предузетница. Као и моје претходнице и ја се трудим да мало разбијем те предрасуде и да покажем да код нас има веома способних и креативних жена”, са осмехом, ауторитативно говори Александра, док помно прати да ли се у сали све одвија по плану и да ли су гости задовољни.

А гости су имали више разлога да вечерас буду задовољни. Осим пријатног амбијента у којем су уживали, уживали су и у дегустацији вина из Метохије, из Ораховца, баште рајске, како је овај градић назван у песмама. Своја вина је је гостима представио Љубиша Шарић, који производи око 5.000 литара вина годишње.

Дегустација ораховачких вина, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Овај посао треба да се воли, захтева доста одрицања, доста рада, а зарада ће доћи. Највећи наш проблем је тржиште, тј.пласман вина због одређених административних баријера, али трудимо се и све је могуће”, каже оптимистички Љубиша, један од малобројних Срба који су остали да живе у Ораховцу.

Александрин кратак предузетнички стаж и креативне идеје, оптимизам и вера у боље сутра винара Љубише, показују да има наде да млади опстану на овим просторима, и у Метохији и на Косову.

А.Ћ.