Призренска летња духовна школа: Прегаоцима и Бог помаже!

Учесници Призренске летње духовне школе присуствовали су литургији у манастиру Грачаница, коју је уз саслужење свештенства и монаштва служио владика рашко – призренски Теодосије.  Друго лето заредом на простору Косова и Метохије организује се Призренска летња духована школа у оквиру које више од педесет студената из разних крајева уже Србије посећује манастире и задужбине српских владара у јужној српској покрајини.  Летњу духовну школу са вероучитељима ове године воде протојереј ставрофор Радивој Панић и јереј Марко Којић из Београда.

Са литургије у манастиру Грачаница, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Један од организатора ове несвакидашње школе је вероучитељ из Београда Дарко Николић.

„Дошли смо да посведочимо искуство живота нашег народа на Косову и Метохији, али и да се бавимо једном од најважнијих тема за наш духовни и културни и национални идентитет, а то је да разговарамо о значају Царства Божјег и да пробамо да проникенмо, колико је то могуће, за ових седам дана, у тајну која представља срж нашег националног бића“, рекао је Николић.

Он додаје да итересовање младих за овакав вид путовања и учења не јењава и да се константно пријављује велики број студената да дође и обилази српске светиње широм Косова и Метохије.

„Ми смо имали могућност да близу 50 младих људи поведемо на једно овакво путовање и да они буду учесници наше школе. Интересовање је далеко, далеко веће иако се ми нисмо много трудили да то оглашавамо и позивамо превелики број људи, зато што се на мале назнаке да школа постоји јавило троструко више људи него што можемо да поведемо. Интересовање постоји и на основу искуства које имамо од прошле и ове године. Потпуно смо убеђени да је ово више него неопходна врста образовања младог света која има далекосежне последице за њих, али и за наше друштво у целини“, тврди вероучитељ Дарко Николић.

Фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Николић каже да је са групом студената и колегама у ову несвакидашњу мисију кренуо од Храма Светог Саве у Београду те да су потом  ишли до манастира Раванице да се поклоне моштима Светог Кнеза Лазара, свратили до Куршумлије у цркву Светог Николе где су посетили остатке Богородичиног манастира, а потом боравили у манастиру Светих Архангела код Призрена. У Призрену су обишли и друге светиње, а потом били на литургији у манастиру Девич, посетили Ораховац, ноћили у Великој Хочи. Из Грачанице. где су већ наредног дана били на литургији, пут ће их даље водити кроз читаво Косово и Метохију.

Дарко Николић са двојицом својих колега каже да се њихов концепт предавања у оквиру ове школе, разликује од класичних предавања, и да се своди на разговор са студентима са којима раде у три мање групе.

„Увече, после разних обилазака, где учесници Летње духовне школе имају прилику, не само да физички виде неки манастир или цркву или неко место везано за нашу духовну или културну баштину, већ и да разговарају са монасима и са људима који живе овде, водимо разговоре, покушавамо да сумирамо утиске и проникнемо дубље у тајну наше вере и културе и нашег наслеђа. Настојимо да то искуство вере и тајну Царства Божијег боље разумемо. Пре свега, да осетимо, а онда касније живимо, а онда и да пробамо, кроз неки разговор да дамо објашњења која су везана за живот у Цркви, за свет који је другачији од оног који имамо да упознамо на местима на којима живимо и да обогатимо себе знањем, али пре свега, искуством које одавде треба да понесемо“, каже Дарко Николић.

Са учесницима Призренске летње духовне школе долазе и млади који изразе жељу да се крсте у некој од светиња на Косову и Метохији.  Прошле године су се две девојке крстиле у манастиру Високи Дечани, а традиција примања свете тајне крштења биће настављена и ове године, јер ће четири девојке бити крштене.

„Оно што се деси током седам дана боравка у Летњој школи тешко је изрециво. Деси се један такав дубоки унутрашњи потрес који све те младе људе мења из корена. Отвара им једну апсолутно нову перспективу у животу. Другачији поглед на свет, на живот и окружење, а даћу вам само један пример. Готово сви млади људи који су прошле године били у нашој школи, који нису знали шта да очекују овде, почели су редовно да одлазе у цркву, почели су да се интересују за живот у њој. Свака помисао на долазак овде, на Косово и Метохију, на сусрет са овдашњим људима који овде живе и који својим животом сведоче искуство нашег православног погледа на свет, за њих представља један невероватан стимуланс и подстрек за њихове напоре у срединама у којима живе“, рекао је Николић.

У посети Светим Архангелима, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Да је заиста тако сведочи и пример када је у фебруару ове године вероучитељ Дарко долазио на Косово са реп бендом „Београдски синдикат“. Тада је са њим поново дошла група од десетак студената.

„После шест месеци од наше Летње духовне школе питао сам их, какав је осећај? Они су се прво расплакали, а онда су рекли да заправо нису више исти људи и да их је ово искуство апсолутно променило и заправо мислим да је пут којим смо ми кренули нешто што треба да буде пример и образац да се много више младих укључе, да они осете и да живе да то постане део њиховог живота, јер тако ћемо заправо на најбољи могући начин утицати да сви они касније креирају будућност и своју и народну на најбољи могући начин“, истиче Николић.

Вероучитељ Дарко Николић поручује на крају да су Косово и Метохија наш Сион, извор наше светлости, наша прошлост, садашњост и будућност, али не само у територијалном, већ у много дубљем, метафизичком смислу.

„Хтео сам да кажем да откривање значаја Косова и Метохије за нас представља најважнију егзистенцијалну потребу и мислим да могу с правом да кажем да ми као друштво немамо важнији задатак, него да се бавимо просветним радом, да се бавимо образовањем и културом младих и да се трудимо да оно што је најбоље у нашој традицији посведочимо и пробамо да  клицу и нуклеус уградимо у њих и ја сам сасвим сигуран да ће резултати тог рада, ако будемо истрајавали, ако Бог да, бити такви да свако добро које можда данас и не делује могуће, бити и те како могуће. Прегаоце и Бог помаже, ако се будемо трудили и ако будемо залегли свим својим снагама за оно што је највредније сигурно је да ће и Бог помоћи, а онда са пуно оптимизма можемо да гледамо у садашњост и будућност“, поручио је на крају Дарко Николић.

О. Радић – И. Миљковић