Zemlje KVINTA-e razmatraju novi format dijaloga između Kosova i Srbije

Nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron tokom zvanične posete Beogradu, pored ostalog, izjavio da planira da tokom septembra meseca organizuje sastanak sa kosovskim i srpskim predstavnicima i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u cilju obnavljanja dijaloga između dve zemlje, francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni je istakao da zvanični Pariz želi da ima veću ulogu u Srbiji i regionu. Ipak, vezano za izveštavanja medija da će Francuska imenovati posebnog emisara za Balkan, Mondolini je kazao da Makron treba da kaže ko bi to mogao da bude.

Nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron tokom zvanične posete Beogradu, pored ostalog, izjavio da planira da tokom septembra meseca organizuje sastanak sa kosovskim i srpskim predstavnicima i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u cilju obnavljanja dijaloga između dve zemlje, francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni je istakao da zvanični Pariz želi da ima veću ulogu u Srbiji i regionu. Ipak, vezano za izveštavanja medija da će Francuska imenovati posebnog emisara za Balkan, Mondolini je kazao da Makron treba da kaže ko bi to mogao da bude.

Prema pisanju medija, francuski predsednik Makron ne želi da se bavi pitanjem odnosa Kosova i Srbije bez nemačke kancelarke Angele Merkel, posebno nakon Samita u Berlinu i planiranog sastanka u Parizu, koji iako je bio planiran, nije održan početkom ovog meseca.

S druge strane, Filip Riker, vršilac dužnosti zamenika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju je i intervjuu za „Glas Amerike“ izjavio da su Sjedinjene Američke Države (SAD) spremne da se uključe u proces dijaloga između Kosova i Srbije, ali da to ne može učiniti dok se strane ne odluče da se vrate dijalogu.

„SAD su apsolutno spremne da se uključe, o tome sam razgovarao  i sa Majkom Pompeom, jer želimo napredak… Mi tesno sarađujemo sa partnerima Evropske Unije. Ja sam bio uključen u ranu fazu dijaloga, koji je doneo briselski sporazum, za koji mislim da je napravio veliku razliku u fukcionisanju života, uspostavljanju tempa, snižavanju tenzija u regionu u poslednjih pet godina“, rekao je pored ostalog Riker.

Već nekoliko dana na poziv američkog kongresa, u Vašingtonu borave kosovski i srpski predstavnici institiucija, među kojima i jedan broj poslanika.

U ovom kontekstu, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je nakon razgovora sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom izjavio da SAD smatraju da treba da bude postignut prihvatljiv dogovor za Prištinu i Beograd.

“SAD više ne prate taj, kako je rekao Bolton, auto-pilot spoljne politike od pre 20-30 godina i grade kreativan pristup u cilju pronalaska kompromisnog rešenja“, izjavio je Dačić za Radio televiziju Srbija, dodajući da je pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta administracije američkog predsednika Donalda Trampa. Prema najavama srpskih medija, Dačić će se sastati i sa zamenikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom.

Dušan Janjić, direktor Foruma za međuetničke odnose je u intervjuu za “Gazeta Expres” izjavio da je poseta Makrona Beogradu bila veoma važna u smislu da srpski predsednik Aleksandar Vučić i srpski zvaničnici pripreme srpsku javnost za saradnju i kako bi obezbedio specijalno mesto sebi i Francuskoj za nastavak dijaloga.

”On (Makron) je postavio dijalog u širem kontekstu, u onom evropske budućnosti Srbije i Kosova, što je zaboravljeno u poslednje tri godine, kada je počela diskusija o podeli i razmeni teritorije. Na neki način on je rekao da su pripreme za susret u Parizu pri kraju. I ja očekujem da će susret u Parizu biti septembra meseca ili početkom oktobra. Videli smo najzad i izjavu Filipa Rikera, on (Makron) je sigurno koordiniran sa Vašingtonom, bilo kako, susret će se dogoditi”, istakao je Janjić.

Janjić je takođe mišljenja da je odluka kosovske Vlade o tarifi na uvoz srpske robe i razmena teritorije između Kosova i Srbije “uništili dijalog”, smatrajući da je odluka o taksi snažan politički instrument za politiku Kosova i da Kosovo ovom odlukom šalje poruku da kontroliše celu svoju teroitoriju, u smislu kontrole carine i policije.

Što se tiče intenzivnijeg uključivanja SAD u proces dijaloga Janjić je kazao da poslednji stav Rikera i Makrona govore da su se zemlje članice KVINTA-e složile za novi format pregovora.

“Biće novi format gde će specijalni predstavnici država, Nemačke i Francuske, biti involvirani kako bi imali glavne predstavnike Evropske unije, za upravljnje procesom dijaloga”, smatra Janjić.

On je istakao da na osnovu informacija koje poseduje, trebalo bi da se narednih meseci postigne neki sveobuhvatni sporazumi za punu normalizaciju osnosa između Kosova i Srbije.

“Prvi korak treba da bude neka vrsta priznanja Republike Kosovo od strane Srbije. Postojanje, i ne prihvatanje međunarodnog kapaciteta Kosova, što znači da ne mogu da budu razmenjeni ambasadori. Takođe, ne treba da bude razmene teritorija. Treba se složiti oko nekih principa demarkacije. I jedino pitanje je Asocijacija srpskih opština. Ako se strane slože oko zaštite prava manjina, što je na veoma visokom nivou na Kosovu i ako se govori o nastavku Ahtisarijevog poglavlja IV, koji se bavi kulturnim nasleđem i crkvama”, rekao je Janjić.

To po njemu, podrazumeva da je asocijacija srpskih opšptina neophodna a da bi možda bilo efektnije da za 10 do 15 godina bude neke vrste autonomije za četiri srpske opštine na severu, kako bi se u potpunosti integrisale u kosovske institucije, kao što je to slučaj u istočnoj Slavoniji.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je u obraćanju studentima iz 28 zemalja sveta, učesnicima Letnje akademije, istakao da Kosovo sa Srbijom treba da razgovara samo o jednom pitanju, međusobnom priznanju postojećih granica.

“Nadamo se da dijalog može to da donese i da putem njega možemo da se pridružimo Evropskoj uniji, NATO-u, svetu gde se svrstavamo sa principima kojima se upravljaju SAD i svi naši saveznici koji su nam pomogli”, izjavio je Haradinaj.

Na današnjoj konferenciji za štampu u Berlinu, nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je oko modaliteta obnove dijaloga razgovarala sa čelnicima Kosova i Srbije 29 aprila tokom berlinskog Samita, ali da nema napretka po ovom pitanju. Nemačka kancelarka je istakla da je u interesu Nemačke da se Kosovo i Srbija integrišu u EU, ali da je za tako nešto neophodno da se ponovo pokrene dijalog između dve zemlje.

KosovoLajv– Violeta Oroši Berišaj