Том Гаши: Нико нема имунитет од Специјалног суда у Хагу

Адвокат Том Гаши, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

После позива Рамуша Харадинаја на саслушање у Специјално тужилаштво за ратне злочине бивших припадника ослободилачке војске Косова, у Хаг су позвани и бивши председник Скупштине Косова Јакуп Краснићи и саветник косовског председника Хашима Тачија Бислим Зирапи. Адвокат Том Гаши, акредитован као бранилац у Хагу, каже да позиве могу да очекују сви које је специјални известилац Савета Европе Дик Марти поменуо у свом извештају.

Јучерашња непозива оставка косовског премијера Рамуша Харадина изненадила је јавност у Приштини, али и шире. Веома емотивно, са сузама у очима, Харадинај је на редовној седници Владе саопштио да одлази са места премијера јер је добио позив за саслушање пред специјалним тужиоцем у Хагу. Харадинај је на крају редовне седнице Владе одлуку о оставци саопштио члановима свог кабинета, а онда и новинарима на конференцији за медије.

„Поднео сам неопозиву оставку, јер сам добио позив из Хага. Не би било добро да се тамо саслушава држава Косово нити премијер Косова, већ сам одлучио да у суд иде Рамуш Харадинај као појединац“, рекао је дојучерашњи косовски премијер. Претходно је истакао да је поносан на своју борбу и на борбу Ослободилачке војске Косова, али и на свој рад председника Владе. Потврдио је још једном да у раду институција неће да буде вакуума, да таксе на српску робу остају, да на Косову, које је суверено на читавој својој територији неће бити, како је подвукао, никакве „Додик републике“ и да свој мандат враћа народу.

Рамуш Харадинај, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

На вест о оставци Рамуша Харадинаја реаговали су косовски политичари. Хашим Тачи и Кадри Весељи, дојучерашњи Харадинајеви коалициони партнери, поручили су да им је жао због оставке, али да ће Харадинај у Хагу још једном показати праведну борбу Ослодилачке војске Косова. И лидер опозиционог Демократског савеза Косова Иса Мустафа поручује да жали због Харадинајевог одласка у Хаг, али сматра да је сада право време за изборе, док је Аљбин Курти из покрета Самоопредељење изјавио да је Харадинај требало да поднесе оставку одавно, али да Специјални суд није требало да буде разлог већ, какоје рекао, лоше вођење државе. За правнике нема дилеме, Харадинај ће се и овај пут, из Хага вратити као слободан човек

„Сада је иста или слична ситуација, односно исти сценарио као 2005. године, а ја мислим да ће да буде исти и епилог. Харадинај је позван у Специјални суд у Хагу, у својству осумњиченог, тужиоци сигурно имају нешто да га испитују, али ја такође мислим да неће уопште да буде оптужен, а иако буде, епилог ће бити исти и он неће да буде осуђен. У сваком случају, за исто кривично дело се не може два пута судити, тако да ја претпостављам да имају нешто ново, он није позван за иста кривична дела, али се ипак надам да ће се он вратити као слободан човек“, каже за наш портал Том Гаши, адвокат који је 2005. године био у тиму бранилаца Рамуша Харадинаја у Трибуналу за бившу Југославију.

Сви који су поменути у извештају Дика Мартија, сигурно ће бити позвани на саслушање, а да ли ће и против кога бити подигнуте оптужнице, тек ће да се види, додаје Гаши.

„Од Специјалног суда нема нико имунитет, позив од тужиоца могу очекивати сви који се помињу у извештају Дика Мартија. Дакле, имунитет нема нико, почевши од председника државе Косово, до најобичнијег радника, и то од 1. јануара 1998. године до данашњег дана“, категоричан је Гаши.

Адвокат Франклин Седај, који је такође акредитован као адвокат у Специјалном суду за ратне злочине бивших припадника ОВК, каже да је њихова борба била праведна и чиста и да ће то доказати и Рамуш Харадинај.

аналитичар Рамуш Тахири, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Борба ОВК је биа праведна, али је сваки рат прљав и у сваком има злочина. Добро је да се сви „прочешљају“ и да се коначно докаже да ОВК није била терористичка организација, како тврде у Србији“, рекао је Седај и нагласио да је Харадинајево подношење оставке херојски чин.

После Харадинајеве оставке, постоје два начина изласка из политичке кризе, да косовски председник Хашим Тачи предложи новог мандатара кога ће скупштина изабрати, а друга опција је распуштање Скупштине и рок од 10 дана за расписивање ванредних парламентарних избора.

„Имаћемо нове изборе на Косову због тога што у владајућој коалицији постоји расцеп и стара коалиција ПАН неће дати новог кандидата. Тај нови кандидат за премијера неће бити из Алијансе за будућност Косова а исто тако Српска листа неће гласати у парламенту за старог премијера, тј. за кандидата из старе коалиције. Косовски председник, у консултацијама са свим парламентарним странкама, има рок од 10 дана да одреди датум нових избора“, тврди политички аналитичар Рамуш Тахири.

Подсећамо да се избори расписују не раније од 30 и не касније од 45 дана од распуштања Скупштине. Познаваоци политичких прилика и односа у Приштини сматрају да до нове конститутивне седнице скупштине и формирања владе може проћи и више месеци, а у том периоду је неизвесно укидање такси на увоз робе из Србије и БиХ, као и наставак дијалога Приштине и Београда.

Очекује се да Харадинај буде саслушан у хагу 24. јула, а за сада нису заказани било какви протести сабораца или чланова његове партије.

Анђелка Ћуп