СНФ: Недопустив институционални притисак на Србе

Поводом јучерашњег хапшења Горана Станишића из Словиња на административном прелазу Јариње, а за наводне ратне злочине над цивилним становништвом, реаговао је и Српски национални форум, саопштењем у којем се каже да „оваква хапшења и привођења нису начин, већ су противна свим обавезама које су те косовске власти преузеле по стандардима савремене Европе“.

Српски национални форум већ месецима указује на недопустиви притисак на Србе, који се огледа у перманентној претњи хапшењима на административним прелазима, под изговором да су чинили ратне злочине 1999.“, пише у саопштењу и подсећа на случај Зорана Ђокића из Пећи:

„СНФ је кроз случај Зорана Ђокића из Пећи, ухапшеног 2. Фебруара 2019. месецима алармирао српску и светску јавност да се не ради о појединачном случају, него о успостави система страха по личну безбедност свих Срба са КиМ, а нарочито протераних. Протерани Срби су нарочито на мети косовских институција јер се на тај начин жели спречити њихов повратак“.

Уз тврдњу да је циљ хапшења, порука да Срби нису добродошли на КиМ, Српски национални форум се обраћа косовским, али и властима Републике Србије.

„СНФ поново пита власти у Србији, шта намеравају да ураде поводом овог озбиљног проблема? Издавање саопштења очигледно није довољно. Потребна је озбиљна и хитна дипломатска акција, како у СБ УН и у ЕУ, тако и код великих сила које су гарантовале слободно и мултиетничко друштво на КиМ. СНФ, по ко зна који пут пита косовске власти да ли флоскулом о мултиетничком и мултикултуралном друштву само замазују очи међународној заједници, или могу да нађу унутрашње снаге да такво друштво и граде? Ако не могу, нека то поштено и кажу“, закњучује се у саопштењу достављеном медијима.

А.Ћ.