Оставка премијера “нови” стандард или популистичка одлука

У последња два дана из Специјалног суда Косова за ратне злочине стигло је неколико позива бившим високим припадницима Ослободилачке војске Косова (ОВК), али је свакако највише пажње привукао позив премијеру Рамушу Харадинају, у својству осумњиченог за ратне злочине. Он је у прошли петак, на седници Владе обавестио своје сараднике да подноси неопозиву оставку, наводећи да је сада “премијер у оставци”. То значи да Косово неће имати институционални вакуум, пошто ће она функционисати до избора нове.

Иначе, Харадинај је, на конференцији за штампу образложио оставку ставом да у Хаг не може отпутовати као премијер, него само као обичан грађанин.

Косовски аналитичари су ипак констатовали да је Харадинај пред новинарима и његовим кабинетом више говорио о изборима него о позиву у Хаг, где треба да отпутује 24.јула.

“Након ове оставке, мандат враћам народу, ви сте први које информишем да Влада наставља са вршењем својих функција без стварања вакуума, информисаћу званично све релевантне институције, остаћу увек веран домовини, била је част да служим земљи, оставка је неопозива”, рекао је Харадинај.

Он је затим инсистирао да треба што пре започети са припремама за ванредне изборе.

“Одговорност сада прелази на председника како би започео консултације за одређивање датума избора. Поново се нудим народу да добијем поверење. Нисам оптужен, него ћу бити интервјуисан. Такмичићу се на изборима и ја и мој (политички) субјекат”, изјавио је Харадинај.

Харадинај је такође истакао да ће се поново кандидовати за премијера Косова, а министар за инфраструктуру у оставци Паљ Љекај је јуче изјавио да ће се се косовски премијер још снажнији вратити из Хага и да ће “наново преузети власт”.

“Сада је у рукама председника да одлучи шта ће се даље десити, а до тада ми настављамо са радом”, изјавио је Љекај за “Газета Еxпресс”.

Након добијања позива на интервју у Специјалном суду Косова за ратне злочине са седиштем у Хагу, према косовским аналитичарима, Харадинај је имао две могућности: или да поднесе оставку или да је не поднесе. Одлучио се за прву варијанту која је различито коментарисана.

Чланови његове Алијансе за будућност Косова су углавном износили тврдње да је својим поступком, односно подношењем оставке, Харадинај успоставио нови стандард понашања представника власти. Косовски аналитичари међутим истичу да је Харадинај већ био у ситуацији да поднесе оставку као премијер када је добио позив од Хашког трибунала.

С друге стране, највећи број добрих познаваоца политичких кретања на Косову сматра да је Харадинај само изабрао тренутак за подношење оставке, пошто је наслутио да би заиста септембра или октобра посланици опозиције могли да гласају за поверење Влади и успеју да је оборе са гласовима посланика владајуће коалиције. Овим својим потезом је, како се објашњава желео да да до знања да више није Демократска партија главни иницијатор обарања Влада, због чега у ствари ни једна није могла да доведе мандат до краја.

У прилог овој тези говоре неслагања унутар партија на власти, посебно Харадинајеве Алијансе за будућност Косова и с друге стране Демократске партије Косова Кадри Весељија и Социјалдемократске Иницијативе Фатмира Љимаја. Последњи пут је лидер Демократске партије Косова и председник парламента, Кадри Весељи током боравка у Вашингтону је изјавио да “Харадинај разговара са САД, као са Србијом”, на шта му је Харадинај одговорио да се ради о претераном политичком сервилизму.

До сада су се све парламентране партије изјасниле за потребу одржавања ванредних избора. Весељи је одмах по повратку из Сједињених Америчких држава одржао конференцију за штампу истичући да је оставка Харадинаја на место премијера његова лична одлука.

“Одлука бившег премијера да поднесе оставку је лична одлука и као такву смо је прихватили, без обзира што није било никакве најаве или претходних консултација. Сада су ванредни избори неизбежни. Демократска партија је спремна за изборе било када да се одреде”, изјавио је Весељи и додао да верује да ће имати консултације са партнерима у досадашњој коалицији и са другим политичким партијама, у складу са Уставом и законима на снази.

И лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа је истакао да његова партија не прихвата никакво друго решење осим одржавања ванредних избора, позивајући председника Косова да започне консултације са политичким партијама ради одређивања датума избора.

“Демократски савез Косова је у континутитету током прошле године понављао да је неопходно да се иде на ванредне изборе, обзиром да институције земље већ неко време немају легитимитет. Ови ће избори омогућити грађанима Косова да на основу своје воље дају политички легитимитет Влади која буде изашла из ових избора да управља земљом” изјавио је Мустафа.

Лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти је на конференцији за штампу изјавио да Косово пати због последица гласања Специјалног суда.

“Бивши премијер Харадинај није ухапшен нити је оптужен. Значи, бивши премијер није ни у затвору нити има оптужнице против њега. Биће интервјуисан од стране Специјалног Тужилаштва као и десетине осталих ратника и команданта” рекао је Курти, додајући да председник Тачи треба што пре да закаже датум одржавања ванредних избора.

“Позивам да не одуговлачи процедурално процес ка слободним и демократским изборима. Косово данас нема Владу. Косово треба да буде са новом Владом, Међутим, о томе треба да проговоре прво грађани. Грађани треба да изаберу. Грађани треба да одреде”, изјавио је Курти.

Очекује се да косовски председник Хашим Тачи, по званичном добијању писмене оставке од премијера у оставци Рамуша Харадинаја обавести јавност о његовим наредним корацима. Он се путем свог Фејсбук профила огласио у петак, потврђујући да ће након створене ситуације деловати на основу његових и уставних компетенција.

Правни експерти међутим сматрају да Тачи нема основе да уместо Харадинаја кандидује другог мандатара, јер владајућа коалиција нема већину посланика у косовском парламенту, тако да остаје варијанта да у наредних 10 дана изврши консултациује са парламентарним странкама, а да се избори одрже за најмање 30 дана, односно највише  45 дана од проглашења.

Све у свему, овај потез Харадинаја неки виде и као добро испланирану одлуку која му на ванредним изборима може донети већи број посланика. Иако се Влада Харадинај одликује скандалозним одлукама, високим нивоом непотизма и корупције, косовски аналитичари се углавном слажу да ће главни мото предизборне кампање његове Алијансе за будућност Косова бити уведене тарифе на увоз српске робе и спречавање наставка дијалога који би могао да доведе до редефинисања граница са Србијом, као и стварање законске основе за војску Косова.

Оно што већ сада карактерише атмосферу пре одржавања ванредних избора је што су две највеће опозиционе партије, Демократски савез Косова и Покрет Самоопредељење изјавили да неће у владину коалицију са Демократском партијом Косова Кадри Весељија, а такав је став изнела и Социјалдемократска партија Шпенда Ахметија.

Према косовским аналитичарима, није сигурно да би након избора две највеће опозиционе партије могле да дођу до договора о преузимању власти на Косову, обзиром да један број посланика Демократског савеза Косова, али и у Покрету Самоопредељење, не види такву могућност. С друге стране, Покрет Самоопредељење нема најбоље односе са Социјалдемократском партијом Косова, од када су 12 посланика који су мандате добили са Куртијевом партијом решили да формирају нови политички субјект.

КосовоЛајв-Виолета Ороши Беришај