Колеге из РТК, да ли желите и наше здравствене картоне на увид како бисте могли да се бавите новинарством?

Да ли је новинарство скидање статуса са приватних фејсбук налога и прављење сензационалистичких вести од тога, при чему се јако грубо задире у нечију приватност и крше сви новинарски кодекси, пита редакцијски тим портала ГрачаницаОнлајн поводом текста „Новинари Спутњика, депресивни и сиромашни“, који је постављен на сајту косовског јавног сервиса, РТК програма на српском језику.

Поменутим, назови текстом, чија је позадина јасна и који је написан тенденцизоно, како би се омаловажила новинарка Бранкице Ристић и бацила љага на Агенцију Спутњик, јавни севрвис се ставио на страну својих  ментора којима, не само да сметају новинске кућа чија се уређивачка политика не слаже са диктираном политиком, већ и колеге новинари који другачије мисле и пишу. Такође, у поменутом тексту се грубо задире у туђу, овај пут приватност колегинице Бранкице Ристић и паушално оцењује њен рад и образовање. Приватни проблеми било које наше колегинице или колеге, не би смели да буду тема за медије, а посебно не у контексту у којем је то објављено на јавном сервиси који сви ми плаћамо.

У знак подршке колегеници из Спутњика Бранкици Ристић, позивамо колеге из јавног сервиса да се позабаве и пишу мало и о болестима које су дијагностиковане у нашим здравственим картонима, а позивамо и све колеге из осталих српских, али и осталих редакција да новинарима РТК доставе и своје здравствене картоне на увид или да им на имејл редакције пошаљемо неке од својих  најпикантнијих статуса са својих приватних профила, како би имали о чему да пишу у наредном периоду.

Будући да о корумпираном косовском друштву, судству које је у блокади, истинском (не)повратку, о томе ко је, како и зашто из јавног сервиса добио паре да би се обезбедио превод на српски са заседања Скупшитне Косова, а превода и даље нема, о томе колико се поштује Уредба о употреби српског језика у јавним институцијама и о проценту запослених Срба у истим нису занимљиве теме за истраживање и да о њима новинари РТК немају намеру да пишу, јавно их питамо да ли раде у јавном сервису или у кући „Великог брата”? Такође позивамо све професионале колеге из јавног сервиса да се ограде од оваквог писања РТК.

У знак подршке колегеници Ристић наша мала редакција која је такође сиромашна, а можда некада и депресивна, одбија сваку даљу сарадњу са богатим јавним сервисом све док се аутор текста јавно не ивини за прозивке и душевни бол који је својим непрофесионалним писањем нанео колегиници Ристић и укаљао част и образ професије.

Текст Новинари Спутњика, депресивни и сиромашни“, редакција РТК 2 је превела и преузела са сајта РТК 1.

www.rtklive.com/sq/news-single.php?ID=365628

www.rtklive.com/rtk2/?id=2&r=34373

Редакција ГрачаницаОнлајн