Позиционирање политичких партија у односу на коалиције

Док је косовска јавност у исчекивању шта ће се даље дешавати након оставке премијера Рамуша Харадинаја, коју је поднео крајем прошле недеље због позива на интервју у својству осумњиченог од стране Специјалног суда Косова за ратне злочине, главне парламентарне политичке партије су већ изјавиле да су спремне на изборе. Међутим, међу косовским аналитичарима и медијима главна тема је – који би политички субјекти могли да уђу у предизборну или постизборну коалицију.

Тако, публициста Арбен Ахмети каже да би било “самоуништење” уколико би неки политички субјект ушао у коалицију са Демократском партијом Косова Кадри Весељија.

“Ујединити се са Тачијем и Весељијем, и претендовати да је то као захтев Американаца је самоуништавајући потез. До сада је само Демократски савез Косова знао да буде тако мазохистичан. Јако се надам да се Демократски савез спасио и да друге партије неће захватити иста ‘болест’”, изјавио је Ахмети.

Последњих дана су главне опозиционе политичке партије Демократски савез Косова и Покрет Самоопределење тврдиле да имају такозване “црвене линије” када је у питању евентуална коалиција са Весељијевом Демократском партијом Косова.

Демократски савез Косова (ДСК) Исе Мустафе у континуитету тврди да ни у каквој варијанти неће ући у владину коалицију са Демократском партијом Косова. Коментаришући информацију да се наводно Демократска партија Косова понудила Мустафиној партији за стварање нове Владе без одржавања избора, генерални секретар ДСК Исмет Бећири је кратко изјавио: “Нека се не муче да нам шаљу позив, јер нећемо прихватити ништа осим избора”.

Да не треба ни размишљати е евентуалној коалицији са Демократском партијом Косова поручује и Покрет Самоопредељење.

Према косовским аналитичарима, међутим, мало је вероватно и да би се ове две опозиционе партије могле договорити о уласку у постизборну коалицију, пошто би према последњим истраживањима, заједно могле добити већину гласова на превременим парламентраним изборима.

Главни разлог је што обе партије инсистирају да би у случају такве коалиције оне требале да имају предност да кандидују будућег премијера.

Посланик Демократског савеза Косова Насер Ругова је изјавио да као највећа партија, никоме неће препустити функцију премијера.

“Демократски савез Косова је највећа партија на Косову, народним гласовима и као парламентарна група. Мерења јавног мнења последњих година говоре да смо убедљиво прва партија у земљи. Верујемо да ћемо ићи сами на изборе, али ако се и хипотетички одлучи о некој коалицији, премијер припада Демократском савезу Косова, ту нема компромиса”, изјавио је Ругова.

С друге стране, Исмајл Куртеши, посланик Покрета Самоопредељење изнео је став да нема смисла да се кандидује премијер из партије која је већ раније била део Владе.

“Мислим да је Косову потребно другачије управљање, то може да уради само Покрет Самоопредељење који никада није био на власти и има потенцијал, знање и храброст да ову земљу води у интересу грађана Косова, а не онако како је до сада вођена, и земља и грађани су стално патили. Нема смисла да се иде са премијером из субјеката који су испробани. Треба да се дође ново лице које ће водити земљу”, изјавио је Куртеши.

Аљбуљена Хаџиу, такође посланица Покрета Самоопредељење је истакла да када је реч о коалицијама, да су у току разговори само са Демократским савезом Косова.

“Што се тиче коалиција, нисмо дискутовали о детаљима у органима Покрета Самоопредељње, нисмо још увек ништа одлучили. Сарађујемо са ДСК, не знам како ће се одвијати ова дискусија коју имамо. Мислим да су Косову потребне корените промене, и једини субјект који може да изврши те промене је Покрет Самоопредеељење. Ако Покрет Самоопредељење преузме кормило владавине, стиже правда, равноправност и социјално благостање и развој”, изјавила је Хаџиај.

И Хаџиај је истакла да неће бити никакве коалиције са Демократском партијом Косова, додајући и да нема никакве комуникације са Социјалдемократском партијом Косова Шпенда Ахметија.

Једино је до сада Демократска партија Косова изјавила да нема “црвених линија” када је реч о предизборној коалицији, што косовски аналитичари с једне стране оцењују као мудрим ставом, јер у случају да касније прекрши своје обећање, може изгубити поверење јавности и својих гласача. Ипак,  један број аналитичара је мишљења да се Демократска партија Косова по свим истраживањима веома ниско рангира и да резултати избора, уколико би сама изашла на изборе, не би обећавао добар резултат.

Раније је шеф парламентарне групе Демократске партије Косова Мемљи Краснићи изјавио да ова партија преферира предизборну коалицију са мањим партијама.

Судећи по писању косовских медија, изгледа да је дошло и до размимоилажења унутар Алијансе за ново Косово Бехџета Пацолија када је реч о могућим предизборним коалицијама.

“Газета Блиц”, позивајући се на своје изворе преноси да постоји неслагање између председника Алијансе за ново Косово Бехџета Пацолија и заменика председника ове партије и градоначелника Јужне Митровице Агима Бахтирија.  Према тврдњама овог медија, Пацоли је више заинтерсован да се успостави коалиција са Весељијевом Демократском партијом Косова, док Бахтири не крије да би предизборна коалиција са покретом Самоопредељење био најбољи потез његове партије.

Према досадашњим изјавама Харадинајева Алијанса за будућност Косова неће ући у коалицију са Демократском партијом Косова, Демократским савезом Косова и Покретом Самоопредељење.

Део косовских аналитичара сматра да ће ово бити најзанимљивији избори када је у путању не само предизборна него и постизборна коалиција. Оно што јесте сигурно је да ће се нова Влада свакако суочити са веома озбиљним питањима, међу којима су евентуално укидање тарифе на увоз српске робе и обнова дијалога са Србијом о решавању односа између Косова и Србије.

На потезу је председник Косова Хашим Тачи, који након оставке косовског премијера Харадинаја није обавестио јавност који ће кораке предузети, када је у питању пуна функционализација косовских институција.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај