УНС и УНС на Косову: Извињење и оставке уредника РТК због угрожавања достојанства и сигурности Бранкице Ристић

Удружење новинара Србије (УНС) и УНС на Косову осуђују објављивање текста на порталима Првог и Другог програма Радио-телевизије Косово (РТК 1 и РТК 2) у коме су наведени подаци из приватног живота новинарке „Спутњика“ Бранкице Ристић и траже извињење и оставке уредника ових портала.

Оба портала (на албанском-РТК1 и српском језику-РТК2) објавили су податке из приватног живота Бранкице Ристић о њеном наводном здравственом стању и породичним приликама, повезујући их са тврдњом о лошем материјалном положају новинара у редакцији ,,Спутњик“.

УНС и УНС на Косову истичу да је косовски Јавни сервис објављивањем овог текста, без потписа аутора и злоупотребом личног Фејсбук профила као извора информација, прекршио етичке и професионалне стандарде и на скандалозан начин погазио норме пристојног понашања у обавештавању јавности, због чега траже хитно реаговање Независне комисије за медије.

УНС и УНС на Косову истичу да су РТК1 и РТК2, објављивањем текста у коме се вређа Бранкица Ристић грубо повредили њено достојанство и навођењем да је ,,позната по клеветању у својим писањима о Косову“ угрозили њену сигурност.

УНС и УНС на Косову траже да Управни одбор РТК јавно саопшти ко је одговоран за уређивање портала РТК2 и које мере предузима да обезбеди уређивачку и редакцијску аутономију телевизијског канала и портала на српском језику.

(УНС)