Сабор Светог архангела Гаврила окупио велики број верника у задужбини Цара Душана

Више стотина верника пристиглих из уже Србије, Црне Горе, али и из многих крајева Косова и Метохије окупило се поводом Сабора Светог архангела Гаврила у древној задужбини српског цара Душана, манастиру Светих Архангела код Призрена, крај темеља његове задужбине и гробне цркве, како би уз богослужење и молитву прославили овај празник. 

Свечану архијерејску литургију служио је владика рашко – призренски Теодосије коме је саслуживао архимандрит Партеније из Солуна, са дванаесторицом свештенослужитеља епархије рашко – призренске.

Владика Теодосије у Светим Архангелима, фото: О. Радић - ГрачаницаОнлајн
Владика Теодосије у Светим Архангелима, фото: О. Радић – ГрачаницаОнлајн

Поздравивши све пристуне госте владика Теодосије је подсетио да је у задужбини цара Стефана Душана Немањића постојао мали храм Светог архангела Гаврила у којем је од тешке болести био исцељен велики српски цар, што је, како је владика рекао, био повод да Душан Силни, попут својих предака, подигне себи задужбину и гробно место и посвети их Архангелу Гаврилу. Владика Теодисије није пропустио да каже и да је црква страшно пострадала у време отоманске империје као и током мартовсог погрома 2004. године.

„Нама, деци овога века, у времену у коме живимо, није лако сведочити истину и правду јер су се промениле вредности у свету. Људи вреднују нешто друго, живе данас за сутра, не маре за своје душе и за речи Христове: „Пазите, не знате ни дана, ни часа кад вас може посетити смрт јер ће те се преселити из овог живота у онај други живот који је вечан“…Господ нам каже у Светом Јеванђељу да пазимо на своја дела, на ближње, да чинимо добро, да будемо милостиви, јер ће куцнути час када ћемо сви да приступимо суду његовом“, напоменуо је у беседи владика рашко – призренски Теодосије.

Владика Теодосије је посебно захвалио и благословио оне који су поводом Сабора Светог архангела Гаврила дошли из далека.

Фото: О. Радић – ГрачаницаОнлајн

„Наш осведочени, отац, пастир, брат, пријатељ Партемије, архимандрит из града Солуна са благословом његовог епископа митрополита Варнаве, ево долази годинама и годинама, не само на Косово, већ је и посећивао Републику Српску, ту где људи страдају, где пате, ту је и његова испружена рука, да помилује, да утеши и да пружи оно што је потребно. Много се радујемо његовом доласку и благодаримо за његово саслуживање, тиме сведочимо да пред Господом нема разлике ко је које нације, већ смо сви браћа у Христу“, рекао је Владика рашко – призренски.

Владика је нагласио да су пред нама, нарочито тешки дани, када се олучује, како је рекао, коначна судбина Косова и Метохије, али да се нада да то неће бити коначана судбина Косова и Метохије иако неки то желе, већ се одлучује какав ће бити статус нашег народа, наше државе и наше цркве на овим просторима.

„Свети архангел који је помагао стално у цркви Божјој, када смо били стално у опасности, када смо били у невољи, нека и сада прискочи у помоћ, а ми вером, надом и љубављу, своје очи пружамо ка небу да нам помоћ дође одатле, јер је по хоризонтали са земље не можемо очекивати. Иако има појединаца  и народа који нас подржавају, много је више оних који би желели да се радују нашој несрећи и нашем поразу . Али онај ко се узда у Господа неће се постидети јер је Господ рекао: „имаћете невоље, не бојте се ја сам са вама у све дане да вас пратим на нашем уском крсном путу страдања“, рекао је владика Теодосије.

Кршетње брата и сестре рођених на празник Светог архангела Гаврила, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

После Богослужења у древној задужбини српског Цара Душана обаљена је света тајна крштења. Гаврило Радовић из Мојковца у Црној Гори,  брат и сестра Магдалена (11) и Драгољуб Марковић (4) из Приштине, расељени у Прилужју, рођени на празник Светог Архангела Гаврила, крстили су се у задужбини Цара Душана крај Призрена. Крштење је обавио игуман манастира Тушимља, отац Илија.

Игуман манастира Светих Архангела Михајло је за светом трпезом поздравио госте речима да су сви добродошли у Душанову кућу.

„Сви смо сведоци да је овај свет у многоме изгубио компас, али ето, ми смо се сабрали поред свих искушења да обележимо славу овог места, иако је ово Храм који је порушен и нема фресака, ово је велика светиња која нас данас окупља. Окупља нас и ова мученичка земља натопљена крвљу и сузама“, рекао је игуман Михаило.

Поред бројних гостију слави у Светим Архангелима је присуствовао и шеф одсека за сарадњу са српском православном црквом из Канцеларије за КиМ Душан Јововић као и други званичници из овог тела Владе Републике Србије.

О. Радић – И. Миљковић