Тачи на годишњем одмору, Весељи позвао на распуштање скупштине

Иако се очекивало, председник Косова Хашим Тачи јуче није упутио позив политичким партијама за консултације око превазилажења институционалне кризе, након оставке премијера Рамуша Харадинаја.

Косовски аналитичари сматрају да ће Тачи што је могуће више одуговлачити овај процес, иако су се све политичке партије, укључујући и Демократску партију Косова Кадри Весељија, јасно изјасниле за потребу одржавања ванредних парламентраних избора.

У овом контексту, Миљаим Зека, лидер новоформиране Евроатлантске партије Косова је за телевизију Т7 изјавио да ће у среду председник Косова Тачи отићи на годишњи одмор и да ће искористити сву своју власт да земља не иде на изборе. Он је такође изнео став да када би председник Демократске партије Косова Весељи желео изборе, он би већ сутрадан сазвао седницу скупштине ради њеног распуштања.

У ствари, политичке партије су углавном започеле индиректну предизборну кампању, посећујући своје огранке и обраћајући се својим активистима реториком карактеристичном за предизборне кампање.

Тако је и лидер Демократске партије Косова Кадри Весељи, на конститутивном састанку Управљачког одбора његове партије изјавио да иза оставке Харадинаја стоји партијска калкулација и да је ова његова ад хок одлука била изненађујућа за друге али да није била неочекивана, додајући да је ДПК спремна за ванредне изборе, те да ће на њима и победити.

“Ми се не боримо да победимо само на једним изборима. Демократска партија Косова се бори да победи Косово, да не дозволи другима да упропасте Косово”, изјавио је Весељи.

У изјави за Јавну Радио телевизију Косово (РТК) Весељи је изјавио да што пре треба да се прогласе ванредни парламентрани избори, како се не би “малтретирали” грађани.

“И у својству председника Демократске партије Косова и председника скупштине, позвао сам колеге из политичких партија да се састанемо у уредима Скупштине, иако процедурално треба да идемо код председника, али свакако на крају треба да се догоди распуштање парламента и да се договоримо о датуму за окупљање у парламенту, да распустимо парламент и идемо на изборе”, изјавио је Весељи за РТК.

Овај став Весељија, одмах је путем Фејсбук профила “похвалио” косовски аналитичар Рамуш Тахири. Он је истакао да позивом парламентарних партија да распусте скупштину престаје потреба да се иде на консултације са председником Тачијем и да нема потребе да Уставни суд размотри компетенције премијера у оставци, захтев који је Рамуш Харадинај током јучерашњег дана послао на интерпретацију овом суду.

Иначе, Харадинај је за данас сазвао консултације са партнерима владајуће коалиције, Демократске партије Косова, Социјалдемократске Иницијативе и Алијансе за ново Косово, како би разговарали о новоствореној ситуацији након његове оставке.

Косовски аналитичари и правни експерти су критиковали Харадинаја који је као премијер у оставци сазвао састанак Владе и што је наставио да обавља послове премијера, тврдећи да према Уставу на то нема право, због чега се он и обратио Уставном суду.

Након сусрета са представницима косовске дијаспоре, Харадинај је казао да нема потребе да се појављује у просторијама Владе, већ жели да буде одговоран, да извршава државне послове, како до избора нових институција не би било институционалног вакуума.

Иначе, Кадри Весељи је дао до знања да се неће одазвати Харадинајевом позиву на консултације, изјављујући да ће ићи на изборе са уверењем да грађани заслужују нешто боље.

“Приоритет Демократске партије Косова није састанак који било ко сазива. Интерес грађана је приоритет све док избори представљају шансу за бољу будућност”, изјавио је Весељи.

Претходних дана Социјалдемократска Иницијатива Фатмира Љимаја је потврдила да ће се одазвати позиву Харадинаја.

Иначе, занимљиво је да је Дурата Хоџа, министарка за европске интеграције из редова Весељијеве ДПК изјавила да ће процес визне либерализације још више да се одуговлачи уколико се буду одржали ванредни парламентарани избори.

“Промене у владавини нису добре за процес интеграције, упркос томе што су обавезе, посао и функционисање ствар извршних институција и цивилног особља. Не мислим да ће то проузроковати штету, међутим изборни процес на међународном плану узрокује стагнацију. Процеси од интереса за земљу, потврђени консензусом на међунардном плану су важнији од унутрашњег политичког процеса”, изјавила је Хоџа.

Иначе, Виган Ћороли професор међународног права и добар познавалац политичких прилика на Косову је мишљења да политичке партије током предизборне кампање не треба да помињу три ствари, а пре свега дијалог са Србијом и историју односа са некада непријатељском земљом, са којом се стреми бити пријатељ.

“Проклетсво дијалога са непријатељско-пријатељском земљом треба да се баци у канту за отпад и да о томе говори историја, а не политички званичници са рањивим патриотизмом”, сматра Ћороли.

Као друго питање које не треба помињати су економски развој, владавина закона, здравство и слично.

“За 20 година слободе и 11 година Републике, ова каста политичара је чудесно показала како је недостојна кад је реч о друштвено-економском развоју, о очувању независности  и тужилачко/судског интегритета и колико је неискрена у адресирању основних здравствених потреба за своје грађане. Овај хаос у ове три важне области  за живу душу косовског човека, њиховим апсолутним одузимањем и потпуним ломљењем,  доказује да је ум ове политичке елите уморан, покварен попут поквареног вина које се не пије, зато се не треба гласати”, написао је на свом Фејсбук профилу Ћороли.

Треће питање које се не би требало помињати у предизборној кампањи је болно питању визне либерализације, јер каже Ћороли, ова је тема пуно пута злоупотребљена.

КосовoЛajв- Виолета Ороши Беришај