Изборна скупштина ДСК “мач са две оштрице”

Дан пре одржавања Изборне скупштине Демократског савеза Косова (ДСК), још увек није јасно да ли ће 355 делегата ове скупштине сутра бирати новог лидера ове партије између више кандидата или ће се ипак договорити о кандидатури консенсуалног кандидата.

Након три сата, колико је јуче трајао састанак председништва ДСК, портпарол ове партије Бесиан Мустафа је истакао да се на састанку разговарало о припреми Изборне скупштине.

“Председништво оцењује да припреме иду веома добро и да ће се скупштина одвијати рад у свечаној атмосфери како смо и раније најавили. У складу са Статутом ДСК и како би гарантовало одржавање ове изборне скупштине, председништво је одлучило да предложи скупштини чланове Статутарне комисије, Верификационе комисије, Комисије за кандидатуре, Изборне комисије и Радне комисије”, изјавио је Мустафа и додао да је на овом састанку било речи и о кандидатима који би се евентуално такмичили за новог лидера партије.

“Председништво високо цени интересовање и претендовање за кандидатуру неколико колега у председништву са високим доприносом у ДСК у ових последњих 30 година. Председништво као и целокупно чланство ДСК оцењује да је веома важно да на чело ДСК буде уједињујућа фигура, на чему се интензивно ради”, истакао је Мустафа.

Косовски медији су претходних дана спекулисали да би се градоначелници Гњилана, Подујева и Пећи, Љутфи Хазири, Агим Вељиу и Газменд Мухаџери могли кандидовати за првог човека ДСК, уколико унутар председништва не буде постигнут договор о консенсуалном кандидату. Поједини медији су међутим јуче преносили и информације да је већина чланова председништва ДСК расположена да гласа за давање још једног, четворогодишњег мандата, актуелном председнику Иса Мустафи. Међутим, до сада нико и званично није потврдио такве информације, али је зато речено да ће се и током данашњег дана на састанку председништва, наставити консултације око овог питања.

Генерални секретар ДСК Исмет Бећири је изјавио да се разговарало јуче о начину кандидатуре, али да ништа конкретно није одлучено.

“Господин Мустафа је већ неко време отворио могућност за сваког ко има амбиција да се кандидује за председника ДСК. То је само једно место. Не могу да кажем да је било става. Било је предлога да председник настави  (мандат), али није било одлуке”, изјавио је Бећири за телевизију Дукађини, додајући да је важан не само избор новог лидера ДСК него и екипа са којом ће он радити.

Љутфи Хазири, који не крије амбиције да постане нови лидер Демократског Савеза Косова је такође одбацио спекулације да је дошло до договора да Иса Мустафа буде предложен за консенсуалног кандидата.

“Још увек нема договора којим се ставља поклопац на ово питање, ангажујемо се заједно са председником ДСК, али путем других форми су поменута и друга имена. Ако не буде било договора, ја ћу се кандидовати. Пуна одговорност је на ангажовање 355 делегата скупштине, те да се створе радна атмосфера и услови за избор председника и Главног савета.  Такмичење није искључено, скупштина се одржава за такмичење. Верујем да постоји врло снажно политичко ангажовање да се скупштина добро и успешно припреми до последњег дана. Атмосфера у председништву је коректна, колегијална, и структуре такође”, изјавио је Хазири.

Ипак, Висар Бериша, актвиста у Одбору младих ДСК је истакао да Иса Мустафа има знатну подршку председништва да добије још један мандат.

“Иса Мустафа остаје председник ДСК! Ни споразум, а као последица ни договор о подели власти не бирају председника. Њега бира само слободно уверење сваке савести. Нико не може да ту слободу стави у оквир неколико руку. Данас је затражено од огромне већине руководства ДСК да господин Мустафа остане председник. Сутра ће ту бити представници огранака и како се види тражиће исту ствар”, написао је на свом Фацебоок профилу Бериша.

Током данашњег дана настављене су консултације у председништву Демократског савеза Косова везане за процес одржавања сутрашње изборне скупштине. Према Статуту ове партије, кандидатура за новог лидера се званично може објавити на самој седници.

Неки косовски аналитичари наводе да ни један од потенцијалних кандидата за лидера ДСК нема већину од 355 делегата, због чега ће вероватно чланови председништва покушати да се договоре о консенсуалном кандидату за новог лидера.

С друге стране, се истиче да и договор у председништву партије о консенсуалном кандидату ништа не гарантује, јер ће делегати на сутрашњој скупштини ипак гласати према свом нахођењу, што може да буде “мач са две оштрице”.

 КосовоЛајв-Виолета Ороши Беришај