Субота, 3. август – Дан Д за Демократски савез Косова

Иако је председник Косова Хашим Тачи наставио са консултацијама са мањим политичким субјектима заступљеним у косовском парламенту, и даље се суочава са оптужбама да одуговлачи овај процес, пошто још увек није позвао на разговор главне политичке партије које су се изјасниле за одржавање ванредних парламентарних избора, а које одбијају било какву солуцију евентуалног стварања неке техничке Владе или гласање за новог мандатара из актуелне владајуће коалиције.

У овом контексту, Иљир Деда, независни посланик је изјавио да председник Тачи може да за један дан изврши консултације са свим парламентраним политичким субјектима.

“Председник подцењује политичку сцену јер, ове консултације може да заврши за један дан, а не да трају тако дуго. Устав пружа две могућности. Ја сам чуо нешто око техничке владе што нема основу. Узалудно је говорити да скупштина према Уставу може да изабере нову политичку Владу, где представник није ПАН. Воља партија је да идемо на изборе, а не за тако нешто”, изјавио је Деда за агенцију “Телеграф”.

Косовски аналитичари ипак наводе да политичке партије имају главну одговорност, јер могу да сазову седницу парламента на којој би распустили скупштину, што значи да би као једина опција остала одржавање избора.

Према Уставу Косова, за распуштање скупштине потребно је да гласа 2/3 посланика, како би председник Косова за највише 10 дана могао да прогласи изборе, који би се одржали најкасније за 45 дана од распуштања скупштине.

У међувремену, косовска обична и политичка јавност са великим интересовањем очекују предстојећу суботу, за када је заказана изборна скупштина највеће опозиционе партије Демократског савеза Косова, на којој ће се бирати нови лидер ове партије са четворогодишњим мандатом. Интересовање је утолико веће што се по последњим истраживањима Демократски савез Косова веома високо котира, те се не искључује могућност да буде могући победник предстојећих избора.

Иако се представници ове партије још увек нису јасно изјаснили да ли ће се одлучити за варијанту консенсуалног кандидата за будућег лидера или ће се на изборима кандидовати више кандидата, изгледа да су евентуални претенденти за преузимање кормила партије спремни  да уђу у ову трку. До сада су своје интересовање изнели актуелни градоначелик Гњилана Љутфи Хазири и бивши лидер ове партије Фатмир Сејдиу.

Иако се у јавности помињала и могућа кандидатура актуелног градоначелника Пећи Газменда Мухаџерија, он такве спекулације није потврдио, али је зато изјавио да се актуелно у партији дискутује око могућности проналажења  консенсуалног кандидата.

“И Иса Мустафа је тражио консензус око једне или две кандидатуре. Ми смо се показали као добри руководиоци општина и тако оснажили Демократски савез Косова. Ја сам тражио кандидата који има већину гласова”, изјавио је Мухаџери у емисији “Дебат Плус” на телевизији “Дукађини”.

Он није искључио могућност да консенсуални кандидат буде Иса Мустафа, актуелни лидер партије, али и додао да је потребно да он има и противкандидата.

“Иса Мустафа је неоспоран лидер. Управљао је Демократским савезом Косова у тешким процесима. Од 126 хиљада гласова, са њим смо достигли 200 хиљада гласова. На сваким изборима смо имали повећење гласова. Председник ДСК се не може изабрати акламацијом. Једном се догодила грешка, а ми смо научили на нашим грешкама. Скупштина ће се одржати 3. августа и биће два или више кандидата на тајном гласању. То ће се дискутовати на састанку председништва. На председништву ће се дискутовати могуће кандидатуре, али нека кандидатура може да се поднесе и у скупштини”, изјавио је Мухаџери.

С друге стране посланица у Изборној скупштини  Мелихате Трмколи је истакла да актуелни лидер ове партије Иса Мустафа треба да уступи вођење партије некоме другом.

“Сада је време за промене. Треба да ослободи пут. Не само из разлога што никада није био ДСК, још увек није ДСК. Демократски савез Косова је створио национални концепт којем се природно придружило преко 90 одсто грађана и елита која је то наставила. На жалост, али актуелни председник није био део овог концепта, и није могао никада да се придружи”, сматра Трмколи.

На прагу избора новог лидера Демократског савеза Косова, покренута је онлине петиција за подршку Вјосе Османи за лидера ДСК. У тексту Петиције под називом “Вјоса Османи председник ДСК и премијер Косова”, се поред осталог оптужују претходни и актуелни лидер ове партије да су били “штаке” председнику Косова Хашиму Тачију.

“Тако  да је идеално да Вјоса Османи буде изабрана за председницу ДСК. Само је Вјоса Османи знала да се суочи са неуким политичарима као што су Хашим Тачи, Кадри Весељи и Рамуш Харадинај са својим друговима. Са Вјосом и младим интелектуалцима у  ДСК, као што су Кујтим Шаља, Љумир Абдиџику, Дритон Сељманај итд, створиће се након 30 година нова алтернатива младих интелектуалаца Косова, која ће желети да развија Косово ‘као независну и демократску земљу, отворену према Албанији и Србији и у вечном партнерству  са Сједињеним Америчким државама и Западном Европом’, што је аманет др. Ибрахима Ругове, који нису испунили ни Љутфи Хазири, ни Фатмир Сејдиу, ни Агим Вељиу, напротив постали су потпора власти”, наводи се поред осталог у онлине Петицији.

Иначе, посланик ДСК Рамиз Кељменди је изјавио да ће се на данашњој седници председништва ДСК разговарати о организацији Изборне скупштине, и могућности да се евентуално догоди неки инцидент који би могао да поквари имиџ изборне скупштине. Када је у питању нови лидер, он се изјаснио у прилог да актуелни председник Иса Мустафа добије још један мандат.

“Увек се тражи политички лидер који ће водити ДСК и земљу у овим тешким временима, како што су разговори са Србијом, визна либерализација, таксе. Верујем да господин Мустафа треба да буде кандидат и да ће даље наставити да води ДСК до решавања ових великих питања Косова и затим може да се повуче у сваком тренутку и да се направи неки нови избор”, изјавио је Кељменди.

Према Статуту ДСК, кандидатура за председника ове партије се званично може обелоданити само на изборној скупштини, што значи да се до дана њеног одржавања оне не требају износити у јавности.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај