PDK na “zelenom polju”, svi ostali u rezervi!?

Na jučerašnjem sastanku predsedništva skupštine, odlučeno je da se 22. avgusta okupe poslanici kako bi glasali za raspuštanje parlamenta, nakon čega preostaje da se odredi datum za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Na jučerašnjem sastanku predsedništva skupštine, odlučeno je da se 22. avgusta okupe poslanici kako bi glasali za raspuštanje parlamenta, nakon čega preostaje da se odredi datum za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Neki kosovski analitičari međutim, tvrde da je još uvek u opciji stvaranje tehničke Vlade kako bi se izbegli izbori, za šta je najviše zainteresovan predsednik Kosova Hašim Tači. U ovom kontekstu tvrde da je Tači ponudio najvećoj opozicionoj partiji Demokratskom savezu Kosova da bude deo takve Vlade.

Međutim, lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je takvu mogućnost odbacio, navodeći da se Vlada ne može zakrpiti na takav način, ističući da je važno da na sednici 22. avgusta budu prisutni svi poslanici, kako bi se skupština raspustila sa 2/3 njihovih glasova.

“Izbori se organizuju kako bi se omogućilo da građani masovno izraze svoju političku volju, a ne za inat jednih prema drugima. Zato, nije razložno da se dese u vreme godišnjih odmora. Što se tiče kupovine vremena za krpljenje Vlade sa Demokratskom partijom Kosova, kako neki nastoje da komentarišu, kažem da je za Demokratski savez Kosova ‘ovom poslu umrla majka’. Nemojmo da maltretiramo građane sa teorijama zavere, već da ih pozovemo da budu spremni za izbore u septembru”, napisao je Mustafa na svom fejsbuk profilu.

Inače, političke partije nastavljaju sa svojim kalkulacijama sa kojim bi političkim subjektom mogle da uđu u predizbornu ili postizbornu koaliciju.

Tako je Ljumir Abdidžiku iz Demokratskog saveza Kosova, u emisiji Pressing na televiziji T7 izjavio da njegova partija preferira da ide sama na izbore, odnosno da ne ulazi u predizborne koalicije. Isto je izjavio i potpredsednik ove partije Ljutfi Haziri, ali i istakao da se eventualna predizborna koalicija ipak ne isključuje do kraja.

“Demokratski savez Kosova će ući sama na izbore, ako drugi kalkulišu, onda prirodno sa opozicionim partijama, kao što je Pokret Samoopredeljenje i Socijaldemokratska partija Kosova, lako možemo da stvorimo veliku koaliciju za pobedu. Ali, principijelno, skupština Demokratskog saveza je odlučlila da ide sam (na izbore)”, izjavio je Haziri za “Gazeta Express”.

I Socijaldemokratska Inicijativa preferira da sama izađe na izbore. Generalni sekretar ove partije Biljalj Šerifi je izjavio da njegova partija neće ući u predizbornu koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova, Demokratskom partijom Kosova i Pokretom Samoopredeljenje.

“Kao Socijaldemokratska Inicijativa ulazimo u takmičenje za 10+ (poslanika) i verujemo da ćemo to postići bez ikakvog problema. Sve partije su nas pozvale na saradnju, mi ćemo u međuvremenu odgovoriti, ali pre izbora nećemo praviti koalicije sa partijama koje sebe nazivaju velikim”, izjavio je Šerifi, ne odbacujući tako mogućnost eventualne predizborne koalicije sa Alijansom za budućnost Kosova i Socijaldemokratskom partijom Kosova.

Oko “crvenih linija”, kada je reč o eventualnim predizbornim i postizbornim koalicijama i posebno nakon izjava gotovo svih političkih subjekata da ne žele saradnju sa Demokratskom partijom Kosova Kadri Veseljija, oglasio se Enver Hodžaj, koji je izjavio da je takav stav “u suprotnposti od onoga što se do sada dešavalo”.

“Mi smo vladali sa Demokratskim savezom Kosova dva puta iako su rekli da imaju crvene linije sa Demokratskom partijom Kosova. I Alijansa za novo Kosovo je rekla da neće ući u predizbirnu koaliciju sa nama i nakon izbora se približila Demokratskoj partiji Kosova. I Alijansa za budućnost Kosova je s vremena na vreme imala takvih glasova. Mi imamo metaforu da smo na zelenom polju, a ostali su rezerva. Uvek kad nam zatrebaju mi ih izvlačimo iz rezerve i ubacimo u igru ”, izjavio je Hodžaj za emisiju Interaktiv na televiziji Koha Vizion.

Hodžaj je takođe rekao da veruje da će njegova partija pobediti na prevremenim parlamentarnim izborima jer predizborna istraživanja ne moraju da se ostvare na dan glasanja.

Inače, poslanik Iljir Deda smatra da je najbolje da opozicija napravi zajedničku izbornu listu.

“Svako ko nije imao mogućnosti da se kandiduje da bude njen deo, sve opozicione političke partije da budu zajedno za jednog kandidata za premijera, da predstave 100 imena na listi i 15 imena za potencijalne ministre. Ona (zajednička lista) bi dobila 50 odsto (glasova) što bi bila solidna većina u skupštini”, izjavio je Deda u emisiji INFO magazin na televiziji Klan Kosova.

Analizirajući predstojeće prevremene parlamentrane izbore na Kosovu, politički analitičar Dušan Janjić je izjavio da je najviše izgubio predsednik Kosova Hašim Tači njegovim predlogom za prekrajanje granica sa Srbijom, a da je najviše dobio premijer u ostavci Ramuš Haradinaj zbog odluke o tarifi na uvoz srpske robe. Janjić smatra da će se Isa Mustafa “osvetiti” Demokratskoj partiji Kosova Kadri Veseljija, i da će se odlučiti za postizbornu koaliciju sa Pokretom Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

“Pitanje je samo ko će dobiti izbore”, izjavio je Janjić za Kosovo onlajn.

 

KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj