Bocan-Harčenko: Mešanje u unutrašnje poslove Srbije u glavnim prioritetima Amerike

Александар Боцан Хорченко, фото: Танјуг, Драган Кујунџић

Александар Боцан Хорченко

Komentarišući kritike Vašingtonona o politici Kremlja prema Srbiji i celom regionu kao i optužbe iz Vašingtona da Rusija širi svoj "maligni uticaj", ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko ističe da su glavni zadaci SAD u Srbiji mešanje u unutrašnju politiku.

Komentarišući kritike Vašingtonona o politici Kremlja prema Srbiji i celom regionu kao i optužbe iz Vašingtona da Rusija širi svoj „maligni uticaj“, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko ističe da su glavni zadaci SAD u Srbiji mešanje u unutrašnju politiku.

„Međutim, takav prioritetan zadatak kao što je aktivizacija rada Specijalnog suda za ratne zločine OVK uopšte se ne spominje među zadacima Amerike“, navodi Bocan-Harčenko za Novosti.

Govoreći o izjavama novoimenovanog ambasadora SAD Entonija Godfrija o politici Moskve na evropskom pravcu, Bocan-Harčenko naglašava da su one nažalost, u okviru već uobičajene retorike Vašingtona, koji, u težnji za globalnim dominiranjem, ne štedi snage na nezgrapnu „ideološku borbu“ i otvoreno propagandističko ponašanje, ne brinući se više o bilo kojim argumentima u prilog svojim izmišljotinama.

Ambasador Bocan-Harčenko uzvraća da Rusija principijelno ne prihvata logiku „suprotstavljanja“, „takmičenja“, koju takvim komentarima nameće američka strana.

„Da naglasimo da je naša vizija situacije u Evropi, uključujući i situaciju na Balkanu, zasnovana na principu jedinstvenog bezbednosnog, ekonomskog, kulturnog prostora bez ikakvih podela. Sigurni smo da konstruktivna, uzajamno korisna saradnja na svim planovima doprinosi regionalnoj stabilnosti, odgovara interesima kako naših zemalja, tako i čitavog evropskog kontinenta. Nadamo se da će to jednom postati očigledno i za Vašington“, kaže Harčenko.

Novoimenovani ambasador SAD u SrbijiEntoni Godfri pred američkim Senatom, poručio je da je „posle diplomatske službe u Moskvi, u potpunosti svestan agresivnog ponašanja Rusije, malignog uticaja i kampanje dezinformacija koju vodi u Evropi“ i da SAD ulažu veliki napor da se tome suprotstave.

(Novovsti)