Politički subjekti započeli kampanju za budućeg premijera

Sada je jasno da će nakon održavanja izbora i objavljivanja prvih rezultata javno ili “iza zavese” započeti teški pregovori za postizbornu koaliciju, gde će jedan od glavnih uslova za stvaranje Vlade biti kompromis o kandidatu za premijera.

Civilno društvo i politički subjekti na Kosovu koriste svaku priliku da istaknu ko bi mogao, odnosno trebao da bude novi premijer Kosova. Sve veće političke partije žele da premijer bude baš iz njihovih redova, obrazlažući ovakve stavove ili činjenicom da je njihova partija najveća,  da premijer treba da bude iz partije koja bude dobila najviše glasova građana na prevremenim parlamentarnim izborima ili da premijer treba da bude osoba iz političke partije koja do sada nije učestvovala u vlasti na centralnom nivou.

Sada je jasno da će nakon održavanja izbora i objavljivanja prvih rezultata javno ili “iza zavese” započeti teški pregovori za postizbornu koaliciju, gde će jedan od glavnih uslova za stvaranje Vlade biti kompromis o kandidatu za premijera.

Tako, potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi u intervjuu za agenciju “EkonomiaOnline” izjavio da premijeru u ostavci Ramušu Haradinaju treba dati još jednu priliku.

“Verujem da su sve političke partije ubeđene da je, premijer koji brani interese Kosova i odlučan u odlukama koje favorizuju i jačaju državu, premijer Ramuš Haradinaj, tako da ni u kakvom smislu ni jedna dilema ne postoji, jer je ipak tokom dvogodišnjeg vladanja pokazao da je državnik koji donosi važne odluke i suprotstavlja se onim interesima koji mogu da oslabe Kosovo. Zato je, sa njegovim stavom,  garantovao napredak i druge ubedio da nema boljeg premijera od Haradinaja”, izjavio je Isufi.

Poslanik ove partije Muharem Nitaj smatra da građani Kosova, koji kao nikada do sada, stoje iza Ramuša Haradinaja i treba da glasaju za njega zbog najmanje pet razloga:  jer se suprostavio promeni granica, jer je sa stola Federike Mogerini uklonio temu podele, jer nije prihvatio da se ukine taksa od 100 odsto bez priznanja, jer je okončao proces stvaranja vojske Kosova i zato što nije podlegao ni jednom od ovih zahteva i podneo je ostavku kao muškarac i mandat vratio suverenu.

Blerim Ljatifi, savetnik predsednika parlamenta i lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veseljija smatra da je ostalo samo Veseljiju da sebe pokaže kao premijera.

“Tačija smo isprobali. Isu Mustafu takođe. I Fatmira i Ramuša. Kurti, zbog njegovih sumnjivih odnosa sa državom Kosovo, rizično je davati mu u ruke najvažniji državni položaj, kao što je mesto premijera. Ostao je Kadri Veselji da dokaže sebe kao premijera! Počev od činjenice da ga poznajem već duže vreme, sa punim ubeđenjem kažem da bi on bio bolji premijer od svih ostalih! Ne zaboravite ove reči. Danas tražim da ga podržite, a vi ćete sutra biti uvereni da je vaša podrška bila pravo rešenje. Za vas i državu”, napisao je Ljatifi.

U kampanju za Veseljija – budućeg premijera, uključio se i ministar pravde u ostavci i član predsedništva Demokratske partije Kosova Abeljard Tahiri.

“Mislim da je vreme i od važnosti Vlada kojom bi upravljao gospodin Veselji, Vlada koja će se suočiti sa izazovima i koja ne treba da beži od izazova koje je očekuju i mislim da je trenutak da Demokratska partija Kosova da zemlji odgovornog i premijera, koji će se suočiti sa izazovima koji su pred nama”, smatra Tahiri.

Poslanik ove partije Bekim Hadžiu je izjavio da Demokratska partija Kosova neće pregovarati o funkciji premijera, na čijem čelu treba da bude Kadri Veselji.

“Mesto premijera za Demokratsku partiju Kosova pre i nakon izbora se ne može pregovarati, Kadri Veselji će biti budući premijer Kosova, čovek koji je oslobodio javnu imovinu od uzurpatora, proglasio borbu protiv korupcije, nepotizma i zloupotrebe zvaničnih položaja. Odlučan da povrati nadu u ovu zemlju, jer Kosovo može da bude uspešna priča. Kadri Veselji sa svojom platformom, sa svojim principima, uspostavlja etiku u politici, u poštovanju zakonskih i moralnih normi u kosovskoj politici”, izjavio je Hadžiu.

Ovo je bio u neku ruku i odgovor na ponudu Jakupa Krasnićija predsednika Nacionalnog saveta Socijaldemokratske Inicijative, koji je putem svog fejsbuk profila izneo nekoliko uslova za eventualnu koaliciju, bilo da se radi o Demokratskoj partiji Kosova ili nekom drugom političkom subjektu.

Naime, Krasnići je izneo šest uslova, a prvi je da kandidat za premijera eventualne koalicije treba da bude kompetentan, da se preferira da budući premijer nije i lider nekog političkog subjekta, da ima političko i instutucionalno iskustvo, te da u takvoj situaciji kandidat za premijera treba da bude iz Socijaldemokratske Inicijative.

I dve najveće opozicione partije ne odustaju od kandidatura za premijera. Pokret Samoopredeljenje smatra da budući premijer treba da bude Aljbin Kurti, dok zvaničnici Demokratskog saveza Kosova poručuju da nakon izborne pobede, položaj premijera može da dobije samo kandidat njihove partije.

Politički subjekti nisu samo izneli takozvane “crvene linije” za eventualne predizborne i postizborne koalicije, nego ubeđene da će dobiti dovoljno glasova građana na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima za osnivanje Vlade, počeli su da tvrdoglavo iznose i “crvene linije” kada je u pitanju budući mandatar za stvaranje Vlade.

KosovoLajv -Violeta Oroši Berišaj