Praznik Svete Ane u Velikoj Hoči: Mi Hrišćani ne očekujemo bolje vreme, mi jednostavno čekamo Hrista!

Фото: Оливера Радић, ГрачаницаОнлајн

Црква Свете Ане, Велика Хоча

Praznik Svete Ane svečano je, služenjem liturgije i presecanjem slavskog kolača, uz prisustvo Srba iz Velike Hoče i Orahovca, obeležen u istoimenoj crkvi, posvećenoj majci Presvete Bogorodice, u ovom mestu.

Praznik Svete Ane svečano je, služenjem liturgije i presecanjem slavskog kolača, uz prisustvo Srba iz Velike Hoče i Orahovca, obeležen u istoimenoj crkvi, posvećenoj majci Presvete Bogorodice, u ovom mestu.

U fizičkom smislu malenoj, a u duhovnom ogromnoj i od velikog značaja, crkva Svete Ane u Velikoj Hoči kod Orahovca, danas je obeležila dan svoje zaštitnice, Svete Ane, majke Presvete Bogorodice. Pred stotinu prisutnih vernika iz Velike Hoče, Orahovca kao i gostiju iz drugih srpskih sredina sa Kosova i Metohije, liturgiju je služio protojerej Stevo Mitrić, uz sasluženje jereja Nikole Dragićevića i đakona Milana Stanojevića. Za pevnicom je bio paroh velikohočanski protojerej stavrofor Milenko Dragićević sa jednim od domaćina slave, teologom Jovanom Radićem. Veliki broj dece, kao i starijih primio je sveto pričešće nakon čega je obavljeno osvećenje svete vode i slavskih kolača koje je, osim porodice Radić iz Orahovca, prinela i porodica Stanoja Micića iz Velike Hoče. Simbolično je predat deo kolača  Zoranu Šaveliću i Tomi Lukiću, obojica iz Velike Hoče, domaćinima slave za narednu godinu.

Slavski kolači pred crkom Svete Ane u Velikoj Hoči, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Podsetviši na žitije Presveta Ane „koja se udostojila roditi presvetu Bogorodicu“, otac Stevo Mitrić je u besedi naznačio da se „svetiteljka time udostojila da i pred prestolom Hristovim bude pomoćnica i zaštitnica onih koji joj prilaze i koji joj se mole“.

Deo praznične liturgije u Velikoj Hoči, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Pozivajući ljude da spas od raznih tegoba savremonog života pronađu i crkvi i Gospodu Isusu Hristu, otac Stevo je na kraju besede rekao:

„Neka sve nas, okupljene ispred ovog Hrama Gospodnjeg, koji je Hram postao tek u onom trenutku kada smo se mi okupili na svetoj liturgiji i zajedno, umom svojim prineli molitve, slušajući sveštenika i prinoseći kroz pojanje prigodnih pesama, kroz sveto prićešće, kroz prisustvo svih nas, tek tada ovaj Hram postaje Hram, postaje prava crkva, postaje eklisijat, zajednica vernih, okupljenih zbog pripremanja na život večni, zbog pripremanja i čekanja vaskrsenja mrtvih i dolaska Gospoda Isusa Hrista. Jer mi Hrišćani ne čekamo bolje vreme, mi jednostavno čekamo Hrista“, rekao je na kraju besede protojerej Stevo Mitrić.

Deca i vernrici primaju svetu pričest, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Crkva posvećena majci Presvete Bogorodice, Svetoj Ani, nalazi se u centru Velike Hoče. U njenom dvorištu izgrađena je škola ,, Svetozar Marković“.

Prema predanju, koje se čuva i prenosi među meštanima ovoga sela, crkvu, koja je na ovom mestu postojala u srednjem veku, Turci su srušili i podigli džamiju. Posle oslobođenja 1912.godine, Srbi su srušili džamiju i opet podigli crkvu. Prema podacima iz zapisa Petra Kostića, profesora Prizrenske bogoslovije, crkvu Svete Ane obnovila je Vanka, udova Jovana Zivgarevića iz Velike Hoče.

U ovoj crkvi Liturgija se služi samo 7. avgusta na praznik Vaznesenja Svete Ane, ali joj vernici, kao velikoj molitvenici pred Bogom, dolaze i uznose molitve za pomoć u raznim nemoćima i teškoćama. Mnogo puta je ova svetinja i čudotvorila te je bilo slučajeva da su bezdetni parovi, obrativši se Sv. Ani, dobili porod.

Skit Svete Ane na Svetoj Gori

Najveća relikvija  je stopalo Svete Ane koje se čuva u svetogorskom skitu Svete Ane. Sveta Ana je najstariji, najveći i najpoznatiji svetogorski skit. Prvi put se pominje u jednom srpskom dokumentu, pre svih današnjih skitova. Nekada je pripadao svetogorskom manastiru Svetog Pavla, kada je ovaj manastir bio srpski i većina monaha u skitu su bili Srbi. U XVII veku srpski kaluđeri u Svetoj Ani prepisali su veliki broj knjiga. Skit se nalazi na oko tri stotine metara nadmorske visine i ima preko pedeset lepo uređenih jednospratnih i dvospratnih kuća u kojima žive po dva ili više monaha. Monasi se bave ikonografijom, drvodeljstvom, izradom krstića i crkvenih potrepština a ima i srebrara i zlatara. Gostoljubivi su i na molbu vernika rado će izneti svetiteljkino stopalo na celivanje i poklonjenje.

I. Miljković – O. Radić