Жене на Косову недовољно користе своје могућности и гарантована права

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Жене на Косову”

Жене на Косову чине половину од укупног броја становништва, али се по званичним статистикама њихова запосленост креће између 13 и 17 посто. Иако су права жена и инклузија најчешће теме о којима се говори на Косову, оне нису довољно заступљене, како у запошљавању, тако и у самозапошљавању, али и у структурама одлучивања. Упркос побољшањима оствареним у протеклих неколико година, сиромаштво и незапосленост угрожавају значајан број породица на Косову и утичу, посебно, на положај жена.

Жене Косова имају пуно да понуде косовској привреди, знање, образовање, професионаизам и одговорност. Постоје многи сектори (нарочито текстилна индустрија и прерада хране) у којима косовске жене могу допринети бољем и бржем економском развоју. Осим реалних околности, стереотипа и застарелих схватања да жене нису способне као мушкарци и оне саме немају довољно самопоуздања и мотива за оснивање приватних бизниса, а самим тим и за економско оснаживање и финансијску независност. Недовољно економско оснаживање жена је проблем целог Косова, али се мање мултиетничке општине суочавају са већим изазовима него општине са већим бројем становника.

Имајући у виду да је родна равноправност основно људско право и кључна основа за одрживи развој, невладина организација “Инситут за развој заједнице – CoDe” спроводи пројекат који има за циљ да подигне овај проблем на виши ниво и да идентификује главне препреке и разлоге неактивности жена на тржишту рада.

Пројекат „Економски одржива жена – независна жена“ има за циљ пружање пуне подршке успостављању и промовисању функционалних мултиетничких удружења жена са територије општина: Ново Брдо, Ранилуг и Каменица, оснаживање њихових капацитета и повезивање са предузећима, сродним организацијама и институцијама на Косову.

Из Института за развој заједница истичу да се жене предузетнице на Косову суочавају са многобројним препрекама (на пример, банке ограничавају своје услуге због мањег поверења у жене које послују јер власништво некретнина које би могле послужити као колатерал, углавном задржавају мушкарци). Због неравноправог родног односа, односно због непоштовања и некоришћења права на наслеђе, косовске жене су у неповољнијем положају од мушкараца, па је приступ финансирању знатно тежи, закључују представници ове организације.

„Током трајања пројекта, кроз тренинге које смо организовали за ову циљну групу, битно су оснажени капацитети жена, омогућена им је посета произвођачима и предузетницима који су већ пронашли тржиште за своје производе, а кориснице су имале прилику и да се представе и упознају са представницима централних институција које би у будућности могле да допринесу развоју овог мултиетничког удружења жена које је формирано. CoDe ће и након завршетка овог пројекта помагати удружењу у њиховом даљем раду, јер сматрамо да је економски оснажена жена стуб, како породице, тако и друштва у целини“, каже Дејан Димитријевиц, извршни директор ове невладине организације из Грачанице.


Ову активност подржава Програм Ангажовање за Једнакост – Е4Е, који финансира Агенција за међународни развој Сједињених Америчких Држава -УСАИД, а подржава Центар за обуку и ресурсе за заступање -АТРЦ.

Бојана Маниташевић