Данас је летња Света Петка

Српска православна црква и верници данас празнују дан Преподобномученице Параскеве или Свете Петке.  Празник ове светитељке слави се као сеоска слава у Лапљем Селу надомак Грачанице у коме постоји храм посвећен светитељки. У појединим крајевима празник се још назива и Петковдан. 

Ова светитељка се празнује 26. јула (8. августа) и у народу је погрешно названа „Трнова Петка“. Реч је о томе да се тога дана од половине 13. века у православним црквама Балкана светкује Пренос Моштију Преподобне Мајке Параскеве Епиватске у Трново и из Трнова. Заборављајући да се ово назвање односило на Свету Петку Српкињу (Епиватску или Трновску), народ је временом тај назив везао за Свету Параскеву Римљанку.

Рођена у Риму око 100. године, од хришћанских родитеља грчког порекла, на сам Велики Петак. Зато и доби име Петка, Параскева. По смрти родитеља, који су је научили црквеном животу поче живети подвижнички, док најзад благословом Вишњег, не поче проповедати Јеванђеље по Сицилији и Јужној и Средњој Италији, обраћајући многе Христу и помажући сиротима и болеснима. У време цара Антонина (138. до 161.) због своје вере и проповедања, жестоко мучена и посечена мачем. Њене свете мошти су касније пренесене у Цариград.

И дан данас ужива велико поштовање међу народом на Сицилији, као Света Венеранда или Венерија(лат. Dies Veneris- петак). Сачуван је њен лик у пећинској цркви Св. Николаја код Барија.

Након посведоченог прилива избеглица Срба пред Турцима у 15. и 16. веку, у Калабрију и на Сивилију, могуће је да се њен култ помешао са култом Св. Петке Српске.