Postoje sumnje da je na stolu “rešenje bez izbora”

Гласање

Iako se političke partije pripremaju za prevremene parlamentrane izbore, neke od njih, s druge strane, iznose sumnju da oni mogu da se prolongiraju.

Iako se političke partije pripremaju za prevremene parlamentrane izbore, neke od njih, s druge strane, iznose sumnju da oni mogu da se prolongiraju.

Mimoza Kusari Ljilja, predsednica partije Alternativa je u emisiji Interaktiv na televiziji KohaVizioni izjavila da veruje u postojanje scenarija po kojem bi se iznedrilo „rešenje bez izbora“.

“Iako smo kao opozicija smatrali izbore kao neophodnost, ja kao poslanica, iako se još nije dogodio najavljeni susret 22. avgusta za raspuštanje skupštine, imam problema da verujem da će biti nastojanja za rešenje bez izbora. Postoji neka totalna tišina i jedan daleki datum, više od mesec dana od ostavke Haradinaja sa položaja premijera. Mislim da će se tu videti koliko smo suvereni i koliko funkcioniše demokratija na Kosovu. Ako se postigne neko rešenje bez izbora, onda ćemo videti da je ovo samo iz razloga jer je preporučeno u raznim oblicima da se to uradi, jer je u interesu zemlje. Nisam ubeđena do kraja da je ovaj scenario van agende“, izjavila je Mimoza Kusari Ljilja.

Ona je još istakla da će se za nedelju ili dve videti da li je scenario održavanja prevremenih parlamentranih izbora ozbiljan, ili je bio scenario da Haradinaj podnese ostavku i da se napravi nova Vlada za donošenje odluka, uključujući i dijalog sa Srbijom. U ovom kontekstu je iznela i mišljenje da “dosadašnje iskustvo na Kosovu govori da ćutanje međunarodne zajendice u ovakvim situacijama može da proizvede nešto drugo van izbora”.

“U trenutku kada se distanciraš od politike i kosovske realnosti i vidiš razvoje, vidiš ko je donosilac odluka, ili koliko smo mi donosioci odluka. Sve dok ima stalnog haosa, uvek u ćutnji, i ranije, i pre nezavisnosti, ali nakon nezavisnosti uvek smo imali koordinaciju sa međunarodnom zajednicom. U ovakvim okolnostima imali smo premijera koji nije prihvatio da ide u svakom pravcu. On je podneo ostavku i sada ćemo videti da li su političke snage te koje donose odluke ili neko drugi iza scene”, smatra Kusari Ljilja.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je izjavio da njegova partija do sada nije dobila nikakvu ponudu da bude deo neke tehničke Vlade, i da je održavanje prevremenih parlamentranih izbora jedino rešenje. Isto je poručio i Fatmir Ljimaj lider Socijaldemokratske Inicijative, kao i premijer u ostavci i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj. Ipak, Pokret Samoopredeljenje, kao i Mimoza Kusari Ljilja, sumnja da je scenario za nastavak rada ove Vlade sa novim mandatarom još uvek na stolu predsednika Kosova Hašima Tačija.

S druge strane, politički subjekti i dalje, preko socijalnih mreža ili medija lobiraju kod građana, da svoje  glasove daju baš njihovoj partiji.

Dardan Molićaj iz Socijaldemokratske partije Kosova je putem svog fejsbuk profila čak poručio da će njegova partija biti determinirajući subjekt na izborima i da će odrediti politički diskurs budućnosti na Kosovu.

“U poslednje dve godine Socijaldemokratska partija je bila najnapadaniji subjekat od strane vlasti i opozicije. Jednako se nastavlja i sada pred izbore. Za mene, jasan je razlog zbog čega nas napadaju. Socijaldemokratska partija je bio odeđujući subjekat u svim političkim procesima u poslednje dve godine, kao snaga znanja i glasa, odrediće i pobednika i buduću Vladu. Socijaldemokratska partija će pre svega odrediti politički diskurs budućnosti na Kosovu”, napisao je Molićaj.

Ova je partija zainteresovana za predizbornu koaliciju kako sa Demokratskim savezom Kosova, tako i sa Socijaldemokratskom Inicijativom, a prema nekim poslednjim istraživanjima, ukoliko ne bude ušla u predizbornu koaliciju malo je verovatno da bi mogla da pređe prag od pet odsto.

Kosovski analitičar Imer Muškoljaj smatra da će eventualnim proglašenjem datuma održavanja prevremenih parlamentranih izbora, biti i predizbornih koalicija, ali ne između velikih partija.

“Očekujem da Demokratski savez Kosova, Demokratska partija Kosova i Pokret Samoopredeljenje idu sami na izbore, a u međuvremenu ne isključujem mogućnost jedne koalicije između Alijanse za budućnost Kosova, Socijaldemokratske partije Kosova i Alijanse novo Kosovo, dok partija Socijaldemokratska Inicijativa, nisam siguran da li može da se priključi njima, ali se ne isključuje i mogućnost da se pridruži i Demokratskoj partiji Kosova”, smatra Muškoljaj.

On je istakao da je teško predvideti postizborne koalicije, posebno imajući u vidu dva poslednja mandata kada je Kosovo postalo taocem tih koalicija, koje su trebale da obave veliki posao, ali koje su realno stale na pola puta zbog čega nisu završile te poslove.

“Nekoliko je tema na stolu koje političke partije treba da tretiraju i izazov je za sve koji će preuzeti vladanje da u prvom redu poguraju napred sa političkog aspekta, dijalog sa Srbijom, koji treba da se zaokruži u optimalnom roku”, istakao je Muškoljaj.

Politički analitičari navode da je buduća Vlada imati nekoliko teških izazova kao što je na primer ukidanje takse na uvoz srpske robe, nastavak dijaloga sa Srbijom, odnosno sprečavanje redefinisanja granice između Kosova i Srbije, vizna liberalizacija ali i ekonomski razvoj, koji bi sprečio mlade da masovno odlaze sa Kosova u zemlje Zapadne Evrope.

KosovoLajv- Violeta Oroši Berišaj