Постоје сумње да је на столу “решење без избора”

Иако се политичке партије припремају за превремене парламентране изборе, неке од њих, с друге стране, износе сумњу да они могу да се пролонгирају.

Мимоза Кусари Љиља, председница партије Алтернатива је у емисији Интерактив на телевизији КохаВизиони изјавила да верује у постојање сценарија по којем би се изнедрило „решење без избора“.

“Иако смо као опозиција сматрали изборе као неопходност, ја као посланица, иако се још није догодио најављени сусрет 22. августа за распуштање скупштине, имам проблема да верујем да ће бити настојања за решење без избора. Постоји нека тотална тишина и један далеки датум, више од месец дана од оставке Харадинаја са положаја премијера. Мислим да ће се ту видети колико смо суверени и колико функционише демократија на Косову. Ако се постигне неко решење без избора, онда ћемо видети да је ово само из разлога јер је препоручено у разним облицима да се то уради, јер је у интересу земље. Нисам убеђена до краја да је овај сценарио ван агенде“, изјавила је Мимоза Кусари Љиља.

Она је још истакла да ће се за недељу или две видети да ли је сценарио одржавања превремених парламентраних избора озбиљан, или је био сценарио да Харадинај поднесе оставку и да се направи нова Влада за доношење одлука, укључујући и дијалог са Србијом. У овом контексту је изнела и мишљење да “досадашње искуство на Косову говори да ћутање међународне зајендице у оваквим ситуацијама може да произведе нешто друго ван избора”.

“У тренутку када се дистанцираш од политике и косовске реалности и видиш развоје, видиш ко је доносилац одлука, или колико смо ми доносиоци одлука. Све док има сталног хаоса, увек у ћутњи, и раније, и пре независности, али након независности увек смо имали координацију са међународном заједницом. У оваквим околностима имали смо премијера који није прихватио да иде у сваком правцу. Он је поднео оставку и сада ћемо видети да ли су политичке снаге те које доносе одлуке или неко други иза сцене”, сматра Кусари Љиља.

Лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа је изјавио да његова партија до сада није добила никакву понуду да буде део неке техничке Владе, и да је одржавање превремених парламентраних избора једино решење. Исто је поручио и Фатмир Љимај лидер Социјалдемократске Иницијативе, као и премијер у оставци и лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај. Ипак, Покрет Самоопредељење, као и Мимоза Кусари Љиља, сумња да је сценарио за наставак рада ове Владе са новим мандатаром још увек на столу председника Косова Хашима Тачија.

С друге стране, политички субјекти и даље, преко социјалних мрежа или медија лобирају код грађана, да своје  гласове дају баш њиховој партији.

Дардан Молићај из Социјалдемократске партије Косова је путем свог фејсбук профила чак поручио да ће његова партија бити детерминирајући субјект на изборима и да ће одредити политички дискурс будућности на Косову.

“У последње две године Социјалдемократска партија је била најнападанији субјекат од стране власти и опозиције. Једнако се наставља и сада пред изборе. За мене, јасан је разлог због чега нас нападају. Социјалдемократска партија је био одеђујући субјекат у свим политичким процесима у последње две године, као снага знања и гласа, одредиће и победника и будућу Владу. Социјалдемократска партија ће пре свега одредити политички дискурс будућности на Косову”, написао је Молићај.

Ова је партија заинтересована за предизборну коалицију како са Демократским савезом Косова, тако и са Социјалдемократском Иницијативом, а према неким последњим истраживањима, уколико не буде ушла у предизборну коалицију мало је вероватно да би могла да пређе праг од пет одсто.

Косовски аналитичар Имер Мушкољај сматра да ће евентуалним проглашењем датума одржавања превремених парламентраних избора, бити и предизборних коалиција, али не између великих партија.

“Очекујем да Демократски савез Косова, Демократска партија Косова и Покрет Самоопредељење иду сами на изборе, а у међувремену не искључујем могућност једне коалиције између Алијансе за будућност Косова, Социјалдемократске партије Косова и Алијансе ново Косово, док партија Социјалдемократска Иницијатива, нисам сигуран да ли може да се прикључи њима, али се не искључује и могућност да се придружи и Демократској партији Косова”, сматра Мушкољај.

Он је истакао да је тешко предвидети постизборне коалиције, посебно имајући у виду два последња мандата када је Косово постало таоцем тих коалиција, које су требале да обаве велики посао, али које су реално стале на пола пута због чега нису завршиле те послове.

“Неколико је тема на столу које политичке партије треба да третирају и изазов је за све који ће преузети владање да у првом реду погурају напред са политичког аспекта, дијалог са Србијом, који треба да се заокружи у оптималном року”, истакао је Мушкољај.

Политички аналитичари наводе да је будућа Влада имати неколико тешких изазова као што је на пример укидање таксе на увоз српске робе, наставак дијалога са Србијом, односно спречавање редефинисања границе између Косова и Србије, визна либерализација али и економски развој, који би спречио младе да масовно одлазе са Косова у земље Западне Европе.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај