Осојане, османаест година после: одржала нас је само наша вера

спомен плоча убијеним и несталим Србима, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

У Осојану, селу у општини Исток, обележена је осамнаестогодишњица првог повратка прогнаних Срба и откривена спомен плоча убијеним и несталим Србима из ове метохијске општине. Свету архијерејску литургију у цркви Светог Архангела Гаврила, служио је владика Теодосије, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије рашко – призренске. Мештани источке општине поручују да им вера помаже да опстану на својим огњиштима.

Од девет и по хиљада Срба, који су у општини Исток живели до 1999., данас их је нешто мање од хиљаду. Живе на свом кућном прагу, храњени мирисом питоме Метохије, заборављајући све недаће кроз које су прошли од 1998. године до данас. Оно што се не заборавља, то су најмилији које је злочиначка рука отргла из њиховог загрљаја.


владика Теодосије, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Вера у Бога је вратила људе у овај крај. Ова села, када погледамо, говоре најбоље о томе. И овај храм, и ове куће, и ове њиве и ова деца која се рађају овде у овом селу, све је то благослов Божји, али ваша вера коју сте принели, вратила вас је. Не би се могли вратити и одржати да нисте имали веру, да нисте били уз своју цркву и да црква није са својим народом, а сви смо ми црква, сви ми чинимо цркву. Нема цркве без верника и то треба да знамо и зато ми благодаримо”, беседио је владика Теодосије.


Марта Ристић из оближњег села Љубожда, већ двадесет година не скида црнину. Изгубила је сина, недалеко од кућног прага, каже.

„На десетак километара од куће, убише душмани мог сина и још двојицу његових другова. Сада ми је умро и муж, али имам још једног сина, па ето…живим“, тихо прича Марта, у чијим очима нема више ни суза.

Поред ње седи Милијана Минић, која ништа не зна о свом брату и оцу. Киднаповани су 2000. године и она од тада не престаје да трага.

Марта Ристић и Милијана Минић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Овде ми је најлепше, овде где сам рођена. Иако немам више брата и оца, живим за тај дан да сазнам шта се десило“, почиње исповест Милијана, тешко изговарајући речи и гушећи се у сузама.

За шездесет четворо мештана источке општине, данас је после Свете архијерејске литургије, откривена и освештана спомен плоча.

„Ово су имена људи који су убијени и киднаповани, до којих је дошло наше удружење и институције Републике Србије, али списак није коначан“, објашњава чланица удружења породица косметских страдалника, некадашња новинарка из Приштине, Гордана Ђикановић.

Страдалници, чија су имена уклесана на спомен плочи су изгубили животе, бранећи веру, част и достојанство, рекао је владика Теодосије:

спомен плоча убијеним и несталим Србима, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


 

“Пострадали су са вером у Бога и у правду његову. Да их господ настани у небеским насељима, да им подари радост царства небескога, а нама свима да ходимо њиховим примером, да и ми чувамо своје достојанство, веру, част и све оно што смо примили од наших светих и наших предака”.

У Осојанској долини су још видљиви трагови дивљаштва дојучерашњих комшија. Велике куће, девастиране и полусрушене, а поред малог броја изграђене мале типске куће за повратнике.

У само село Осојане, од 650, 2001. године се вратило 106 мештана. Данас их је у селу 350, од тога осамдесеторо деце.

мештани Осојана, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У пригодном културно- уметничком програму, који је у Осојану организовао Дом културе Грачаница, учествовао је и хор „Симонида“ из Грачанице.


Анђелка Ћуп