Српска координација: албанско косовско друштво ни данас није спремно да се суочи са прошлошћу

Поводом 16. годишњице од масакра над српском децом у Гораждевцу код Пећи, Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије (Српска координација), издаје:

       САОПШТЕЊЕ  ЗА ЈАВНОСТ

У оружаном нападу  албанских злочинаца на педесеторо српске деце, која су се купала у реци Бистрици, 13. августа 2003. године убијени су Пантелија Дакић (12) и Иван Јововић (19) а тешко рањени Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12), Драгана Србљак (13) и Ђорђе Угреновић (20).

Српска координација са огорчењем констатује да ни данас, 16 година од масакра над српском децом у Гораждевцу, нико није одговарао за овај монструозни злочин а да је тужилац “ЕУЛЕКС“-а, још 2010. године, обуставио истрагу, “због недостатка доказа“.

Слике албанског ликовања и весеља над страдалом српском децом и одсуства људске и лекарске етике у болници у Пећи, у коју су родитељи самоиницијативно превезли настрадалу децу ради указивања помоћи, као да су живе и данас. Албанско косовско друштво ни данас није спремно да се суочи са прошлоћу, као ни са садашњошћу у којој највишу власт врши бивши командни кадар тзв. Ослободилачке војске Косова. Напротив, антицивилизацијско слављење злочинаца и злочина над Србима и пракса њихове неодговорности,  и данас је суморна реалност на Косову и Метохији.

Људско друштво ма где у свету, па и на Косову и Метохији, не може опстати без елементарне правде. “Нормализација односа“ између Срба и Албанаца, не може се градити без истине о масовним и систематским злочинима које су починили припадници тзв. Ослободилачке војске Косова и правде за бројне српске жртве на Косову и Метохији.

Српска координација, подсећајући јавност на овај ужасан злочин, апелује на међународне чиниоце на Косову и Метохији и јавно позива правосудне власти, да учине све што је у њиховој моћи, како би се учиниоци овог, као и бројних других злочина над Србима на Косову и Метохији, привели правди.