Убице деце у Гораждевцу нису пронађене ни после шеснаест година

шеснаест година од стравичног злочина у Гораждевцу, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Данас се навршава шеснаест година од стравичног злочина у Гораждевцу код Пећи, када је на реци Бистрици убијено двоје, а рањено четворо српске деце. Убијени су Панто Дакић и Иван Јововић, а починиоци злочина, нису пронађени. ЕУЛЕX је 2011. године, наводно због недостатка доказа, затворио истрагу.

Туга мајки иочева за изгубљеном децом, непролазна. Шеснаест година после мучког убиства Панта и Ивана, мајке грле њихове споменике и посрћу на њиховим гробовима. Очеви покушавају да прикрију тугу, али се она назире у сваком погледу, у свакој речи.

„Не знам ни сам како се осећам. Како време пролази, све је горе. Ја сам мислио, како време пролази, то ће време да залечи ране, али нема од тога ништа. Та рана остаје вечита и бол је непролазна“, каже отац убијеног Панта, Милисав Дакић.

отац убијеног Панта, Милисав Дакић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Док су тринаестогодишњи Панто Дакић и деветнаестогодишњи Иван Јововић заувек остали на својој Бистрици, Драгана Србљак, Ðорде Угреновић, Богдан Букумирић и Марко Богићевић, тешко су рањени, али су преживели. Драганина мајка Мирјана каже да је њена кћерка добро, али да никада не може да заборави призор када су пуцњевима хладнокрвних убица угашени животи њених пријатеља, Панта и Ивана.

„Не смемо много ни да помишљамо на тај дан. Нама је сваки дан тежак, а овај је посебно тежак за све грађане Гораждевца. Увек вам се она слика поново враћа у главу. Сваки пут и када су најсрећнија дешавања, ми се тога сећамо, јер смо изгубили двоје дивне деце. Страшно“, са уздахом изговара Мирјана.

Драганина мајка Мирјана Србљак, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

За породице убијених, али и за све мештане Гораждевца, данашњи дан је дан туге. А туга је још већа јер злочинци нису приведени правди, истиче Милисав Дакић:

„Правда се не испуњава, нема ништа од тога да се пронађе убица. Шеснаест година је прошло. Није то шеснаест дана, то је шеснаест година“.

На Бистрици је тог 13. августа било око осамдесеторо деце. За преживеле, сећања су још увек свежа. Миодраг Миловановић, сада студент, тада је имао само осам година.

сећања су још увек свежа, Миодраг Миловановић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Сећам се добро, ја сам са другарима отишао рано да се играм. Пекли смо кукуруз и купали се, а деца су се највише окупљала око подне. Одједном су се зачули пуцњи. Почели смо да бежио пема селу, а памтим да је ту био један зелени багер“, са још увек присутним страхом у очима, прича Миодраг.

Породица и пријатељи су и данас одали пошту Панти и Ивану, полагањем цвећа на њихове гробове, али и на заједнички споменик жртвама рата у центру Гораждевца. У Цркви Пресвете Богородице парастос је служио архимандрит Сава Јањић, а на гробовима убијене деце, архимандрит Иларион.

парастос Панти Дакићу и Ивану Јововићу, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Узети су као најлепши плод у свом детињству. Никада нећу заборавити када сам видео то место злочина где су се видели крв, патике и њихова одећа. Хвала Богу, неки су се и опоравили и хвала Богу да није било више жртава“, казао је на почетку своје беседе отац Сава и наставио:

„И као да чујемо песму да будемо достојни и да живимо у миру и слози, која нас је вековима окупљала. То је наша вера која ће нас очувати, јер ако изгубимо веру, ништа нас неће сачувати. То је вера која је сачувала и ово село кроз векове, Србе широм КиМ, на свим стратиштима на којима је наш народ страдао. Сви који су чинили злочине ће сигурно одговарати, ако не пред судом човечијим, сигурно пред судом божијим“, истакао је архимандрит Сава Јањић.

архимандрит Сава Јањић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Парастосу је просуствовао и помоћник директора Канцеларије за Косово и метохију Зоран Бојовић , као и представници локалних власти.


За данас је било најављено и постављање спомен плоче на месту убиства Панта Дакића и Ивана Јововића.Међутим, плоча није постављена. Како смо сазнали, канцеларија за КиМ која је требало да постави плочу, није на време обавестила родитеље убијених о томе, па су они одбили да се то обави данас. О томе данас нису желели да говоре ни родитељи, а ни представници Канцеларије за КиМ, осим што је помоћник директора Зоран Бојовић рекао да Влада Србије неће дозволити да се Панто Дакић и Иван Јововић забораве и да ће се борити д се сви злочинципротив српског народа пронађу и изведу пред лице правде.


Анђелка Ћуп