„Добро дошла дијаспоро“ – чиста фарса!

Као и претходних, тако је и ове године у општини Драгаш снабдевање електричном енергијом веома лоше.  Драгаш је једна од општина која се налази на највећој надморској висини, а електрична мрежа је толико застарела да и на најмању промену временских услова долази до прекида струје. Оно што још више отежава ситуацију је непостојање коректне комуникације одговорних у КЕК-у и КЕДС-у са медијима који углавном инсистирају да добију информације о разлозима честих нестанака струје, без најаве и у било које доба дана или ноћи, како би информације пренели грађанима.  

Као последица честих нестанака струје, многима страдају разни електрични уређаји, али грађани немају коме да се пожале, односно немају адресу којој би могли да се обрате.

Стање је још алармантније, јер током лета ову општину посећује на десетине хиљада туриста, сународника запослених у дијаспори. На њихово изненађење, ни њима се не може са прецизношћу објаснити због чега има честих нестанака струје, да ли због квара, рестрикције или неког другог разлога.

Мештанин Горе, Дилбер Х. један је од ретких који жели да јавно говори о проблемима са којима се суочавају његови сународници.

„Један сам од многих Горанаца расутих по белом свету, који су отишли у потрази за бољим условима живота и школовања млађих генерација. Један сам од више хиљада људи у дијаспори који се неизмерно радује повратку у Гору, о чему сведоче колоне аутомобила на граничним прелазима и по путевима Косовa, у време годишњих одмора. Долазимо у наш крај радујући се породичним окупљањима, свадбама, сунетима и другим прославама, сада више као туристи него као аутохтоно становништво“, започиње Дилбер своју причу.

Каже да нема више „старих“ који су обрађивали земљу и гајили стоку и да сада из дијаспоре долазе са новцем, јер се све купује. И управо када дођу плате за свој провод „чистим новцем“ са жељом да се поново врате. Управо такве, до доласка на жељену дестинацију дочекају рупе на путевима (додуше спремне за асфалтирање, оштрих ивица и необележене), мноштво депонија смећа и шута поред путева и излетничких дестинација, које спечавају било какво уживање у природи на стотинама метара око њих; као и неадекватно снабдевање водом, због неправилно димензионираних и постављених резервоара и деценијама застарелим водоводним цевима по селима (при чему се број кућа и становника рапидно повећао током летње сезоне).

Врхунац туристичког „хорора“ је агонија коју грађани доживљавају од КЕК-а због неквалитетног снабдијевања струјом, а коју описију као „катастрофалну ситуацијју“.

Понекада, током дана више нема струје него што је има, а када је напон 100 до 120 волти, бројни се уређаји за корекцију се кваре, пошто немају капацитет да „испеглају“ тако низак напон. Ове уређаје за корекцију напона има свака кућа у Гори, али су они сада готово неупотребљиви. Због тога су шпорети на дрва и усред лета једино средство да се припреми добро печено тесто или месо.

Најгоре од свега је чињеница да струје није било ни на дан једног од најсветијих исламских празника – на дан Курбан Бајрама.

„Потрудио се КЕК да нам и овај празник поквари од раних јутарњих сати, током Бајрамског намаза па све до породичног ручка и до предвечерја. Остали смо без струје, самим тим и без интернета и могућности да комуницирамо са нама блиским особама које живе у разним крајевима света“, жали се мештанин општине Драгаш.

Грађани ове општине и они који током лета долазе и посећују своје породице сматрају да ове проблем треба да решава општина, посебно ако се жели да дијаспора наредних година одлучи да летњи одмор проведе у свом родном крају, јер како кажу, неке друге туристичке дестинације могу постати за њих „нова одмаралишта“.

„Све ово је за мене стрес. Следеће године ћу свакако доћи у Гору, јер ми је ту родбина, али само на неколико дана, највише времена ћу провести у Турској где ми је све много јефтиније и где нећу морати да се излажем разним непријатним ситуацијама“, каже један од саговорника Радио Горе.

У разговору са Радио Гору представници КЕК-а су изјавили да раде све што је у њиховој моћи како би обезбедили довољно струје, али да има много разлога због чега им то не успева.

„Први и најважнији разлог је што је мрежа поприлично стара и из године у годину све је више проблема, а нагло се повећало оптерећење и на многим местима, једноставно она не може издржати. Оно што је додатни проблем за ову годину, то је чињеница да смо планирали да променимо далековод у правцу Рестелице, али и у другим правцима, али донета је одлука да се ове године појача снабдевање из Жура подземним водом електричне енергије до трафостанице у Драгашу, а да се промена водова ка Рестелици одложи за наредни период. Ово би свакако стабилизовало снабдевање у читавој општини. Међутим, радови су у току и често баш због тога искључујемо струју ради монтаже и других радова на мрежи. Да је овај пројекат завршен, не би било оваквих проблема, стање би било много, много боље“, објашњавају званичници КЕК-а.

Оно што је више него јасно је да је неопходно да се пре свега општински званичници заузму како би се ова депресивна ситуација у општини Драгаш променила у циљу обезбеђивања нормалнијих услова за свакодневни живот грађана.

Сам натпис на улазу у зграду општине у Драгашу – „Добро дошла дијаспоро“- није довољан за неколико десетина хиљада својих суграђана који живе и раде у иносттранству. Више делује као јефтина фарса.

Нухија ТаировциРадио Гора