Општина Грачаница: Критеријуми по којима су бирана деца за одлазак у едукативни камп у Грчку

После објављивања текста на нашем поталу о одласку деце у едукативни камп у Грчку, саопштењем се огласила Информативна служба Општине Грачаница.

Саопштење преносимо у целости:

Због непотпуне информације која је саопштена медијима у Грачаници поводом одласка деце на едукативни камп у Грчку потребно је, због родитеља и јавности, разјаснити неколико чињеница у вези услова по којима је вршен одабир деце, а то су следећи критеријуми:

1) социјално угрожена деца

2) деца најбољи ђаци

3) деца која су освајала награде на такмичењима и која представљају Косово и Метохију.

Подразумева се да овакав приступ не дискриминише децу, не издваја их у посебне групе, не означава их као угрожене случајеве и не запоставља добре ђаке који нису материјално угрожени.

Сматрамо да је важно да се јавност на овакав начин информише уз остављање могућности да буде грешака и да оне могу да се исправљају.

Општина Грачаница овим путем још једном се захваљује руководству града Атине, Канцеларији за Косово и Метохију као и Одбору Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији што непрекидно брину опстанку и останку нашег народа.

Информативна служба Општине Грачаница


Напомињемо да је наша редакција пре објављивања текста (У Грчку из Грачанице отпутовала деца са “социјалне карте”) покушала да дође до информација о критеријумима за одабир деце од директорке општинског одељења за образовање и културу, Бранкице Нићић, која је изјавила на испраћају деце да је критеријум била такозвана социјална карта. Одговор нисмо добили, а такође је у саопштењу Општине Грачаница нејасно да ли је био конкурс на који би се деца пријавила и да ли су разредне старешине предлагале најбоље ђаке, па је међу њима вршена селекција.


A.Ћ.