Села и засеоци у Општини Нобо Брдо кубуре са водом за пиће. Локална самоупава на корак до решења проблема

Зграда општине Ново Брдо у Бостану, фото: Никола Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Села и засеоци у Општини Ново Брдо, која се водом снабдевају из црпне станице у Доњем Макрешу, са првим летњим врућинама остају без воде. Мештани тврде да су искључења ненајављена и непланска, док из локалне самоуправе поручују да ће проблем бити решен куповином још једне црпне пумпе.

Са првим летњим жегама села: Макреш, Туларе, Лабљане, део Бостана као и засеок Чуљковици и махале у близини новобрдске тврђаве остају без воде за пиће што житељима свих заједница које ту живе представља велики проблем. Будући да ова насеља гравитирају око рудника Ново Брдо, због подземних јама и тунела нема ни бунара, постојећи су пресушили или у њима нема довољно воде, тако да је снабдевање из природних изворишта и резервоара у засеоку Чуљковици једини начин  да се становнници некако дођу до воде.

„Кад дође летња сезона ми воде више немамо него што је имамо. Искључују је без икаквог реда, немамо је ни за пиће, а камо ли за техничку употребу“, говори нам мештанин засеока Чуљковици  не желевши да се представи.

Засеок Чуљковци је такође без воде, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

У засеоку који броји двадесет српких домаћинстава сазнајемо да додатни проблем представљају бунари који су пресушили.

„Све се осушило и баште и њиве, шта да радимо, немамо воде ни за основне потребе, али надамо се да ће Општина да реши овај проблем, прича нам овај човек и извињава се, јер како рече, жури да сакупља сено.

Слободана Стојановића из Чуљковаца затичемо како је истерао краве на испашу. Каже да их напаја на оближњем потоку подно селе и прича нам како су ненајављене и непланске рестрикције у селу велики пролем.

Слободан Стојановић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Јуче су нам искључили воду, сад кад ће гу пусте никој не зна!“, прича нам Слободан и стишће раменима.

Живот на селу у ово доба године препун је обавеза зато мештани немају врмена да седе скрштених руку или гледају у небо чекајући кишу и у пресахле славине чекајући воду. Готово испред сваке куће су поређана бурад са водом по коју одлазе на чесму у неколико километара удаљено село Трнићевце.

Радмила Ћирковић са једном од унука, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Воду више немамо него што је имамо“, прича Радмила Ћирковић из Чуљковаца и додаје:

„Три сина ми овде живе сас фамилију, једанаес унучики имам, имамо и малечку децу, фала Богу, даја Бог, то треба да се опере, зато је тешко без воду! Ете види!“, говори нам Радмила и показује бурад пуна са водом уредно поређану пред кућом.

У Директоријату јавних услуга Општине Ново Брдо покушавамо да дођемо до одговора шта представља проблем са водоснабдевањем. Канцеларијски сто општинске службенице Шефкије Мемети буквално је затрпан бројним захтевима грађана који траже да им локална самоуправа реши проблем са водом.

„На териотрији општине Ново Брдо имамо велике проблеме са водом, ове године посебно јер су велике врућине, неки извори су пресушили, што представља додатни проблем“, прича општинска службеница Шефкија Мемети.  Она подсећа да је 2010. године направљен базен за прикупљање воде  у селу Макреш који водом снабдева четири села.

Базен за воду у Чуљковцима, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Све је било у реду до недавно, јер постојеће пумпе које црпе воду немају капацитет да напуне базен, будући да је потршња у летњим месецима повећана“, подсећа Мемети.

Она је навела да је Општина Ново Брдо потписала меморандум о сарадњи са компанијом за водоснабдевање „Хидро Морава“ која се обавезала да стање са водом у општини доведе у ред. Међтуим, будући да уредно водоснабдевање захтева и редовно измирење рачуна, настао је проблем.

Мештани Чуљковаца наводе да не одбијају да плаћају рачуне за утрошену воду, али кажу нису желели да подмире дуг за стују који су направиле црпне пумпе.  Нагомилани дуг од 3.600 евра на име утрошене струје измирила је локална самоуправа, потрврђено је нашем потралу у Општини Ново Брдо.

У Директоријату за јавне услуге истичу да, иако су потписали меморандум о сарадњи са предузећем „Хидро Морава“, нису задовољни сарадњом, јер ова компанија не испуњава уговором преузете обавезе.

Шефкија Мемети, службеница Директроријата за јавне услуге општине Ново Брдо  фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Ми захтевамо од њих да купе још једну пумпу како би се стање са водоснабдевањем у нашој општини регулисало, међутим, од њих нема никаквог одговора“, прича Шефкија Мемети и додаје да је у разговору са председником општине Ново Брдо, Светиславом Ивановићем договорено да се изнађе начин како би се из општинског буџета обезбедила потребна финансијска средства за куповину пумпе.

„Председник има жељу да реши овај проблем и ми ћемо га куповином нове пумпе највероватније решити и тако омогућити свим становницима наше општине нормално водоснабдевање“, каже општинска службеница Директоријата за јавне услуге, Шефкија Мемети.

Она истиче да је у циљу привремног решења проблема упућена цистерна са водом у свим селима у којима је ситуација најкритичнија како би се проблем донекле ублажио, док не дође до његовом потпуног решавања.

Иван Миљковић