Koalicije – ključ dolaska na vlast

Prema svim istraživanjima javnog mnjenja, nijedna politička partija ne može na dobije većinu glasova građana Kosova na prevremenim parlamentarnim izborima

Prema svim istraživanjima javnog mnjenja, nijedna politička partija ne može na dobije većinu glasova građana Kosova na prevremenim parlamentarnim izborima koji se očekuju tokom septembra ili početkom oktobra meseca. Šansu da dobiju novi četvorogodišnji mandat imaju gotovo sve političke partije, u zavisnosti da li procenjuju da su u dovoljnoj meri jake da same izađu na izbore i dobiju visok procenat glasova građana, što bi bilo odlučujuće za stvaranje novih institucija Kosova ili da bi ulazak u predizborne koalicije bila formula koja bi doprinela pobedi na izborima.

Poslednjih dana su se politički subjekti izjašnjavali sa kojim bi političkim subjektom ušli u predizborne ili postizborne koalicije ili su zainteresovani da na izborima učestvuju sami. U ovom kontekstu, upravljački savet Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova je danas glasao za uspostavljanje predizborne koalicije sa Socijaldemokratskom partijom Kosova Špenda Ahmetija.

U saopštenju se ističe da je najviši organ partije dao mandat predsedniku Ramušu Haradinaju da vodi razgovore oko eventualnog proširenja predizborne koalicije. Svoj sastanak je imala i Socijaldemokratska partija Kosova gde je takođe potvrđeno da će ova partija ući u koaliciju sa Haradinajevom Alijansom za budućnost Kosova.

Prema saznanjima medija, nosioci izborne liste bili bi upravo lideri ova dva politička subjekta. Prema nekim istraživanjima, Alijansa za budućnost Kosova će, posebno zbog odluke Haradinajeve vlade o taksama na uvoz srpske robe, dobiti više poslaničkih mesta nego u prethodnom skupštinskom sazivu, dok bi za Socijaldemokratsku partiju, koja je nastala odvajanjem od Pokreta Samoopredeljenje, prema nekim istraživanjima, glasalo 3,5 odsto glasača. Čelnici ove partije su objašnjavali da se u sličnim situacijama gotovo uvek dešavalo da takvi politički subjekti prođu izborni prag od pet odsto.

Na najavu da će ozvaničiti predizbornu koaliciju, reagovala je poslanica Pokreta Samoopredeljenje Arberia Nagavci koja je putem svog fejsbuk profila ocenila da se radi o “trgovini”.

“Alijansu za budućnost Kosova i mogu da razumem, ona je do sada puno trgovala i da bi nastavila sa kriminalom i korupcijom, jedna trgovina više ne govori ništa, šta više spremna je na sve samo da ostane na vlasti. Ali, svaka opoziciona partija koja bude napravila predizborni sporazum sa Alijansom za budućnost Kosova ili nekom drugom partijom iz PAN-krađe, samo će posvedočiti da nije protiv korupcije i krađe, one jednostavno žele da zauzmu mesto u Vladi kako bi nastavili sa zloupotrebom kontrolom države”, napisala je Nagavci

U međuvremenu se i lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa sastao sa liderom Socijaldemokratske inicijative Fatmirom Ljimajem, a Ljimaj je nakon sastanka izjavio da su se složili da poslanici 22. avgusta glasaju za raspuštanje skupštine. Na pitanje da li su razgovarali o eventualnoj koaliciji, Ljimaj nije dao konkretan odgovor.

“Nadam se da političke partije neće zahvatiti euforija za jedan glas manje ili više. Govorili smo o svim temama. Vi znate raspoloženje Socijaldemokratske inicijative. To ostaje organima da odluče narednih dana. Socijaldemokratska inicijativa gleda svoj partijski interes. Videćemo kakva će se vlada kompletirati”, izjavio je Ljimaj.

Pre Ljimaja, Mustafa se sastao sa Špendom Ahmetijem, a u posledpodnevnim satima planira i susret sa Ramušom Haradinajem.

Kosovska javnost sa interesovanjem prati razgovore i pregovore političkih subjekata u vezi stvaranja koalicija, što može biti i odlučujuće za jedan broj da se opredele kojem će političkom subjektu odnosno koaliciji dati svoj glas. Posebna pažnja je usmerena na izjave i dešavanja između dva najveća opoziciona subjekta Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje.

Upravo je Aljbin Kutri zainteresovan za stvaranje predizborne koalicije sa Demokratskim savezom Kosova kojem je uputio i otvoreni poziv, ocenjujući da bi se tako “izbori pretvorili u praznik” i da bi ove dve partije na vlasti mogle da izvuku Kosovo iz krize.

“Imamo razlika iz prošlosti sa DSK-a, imamo problema, ali mi treba da se koncentrišemo na budućnost”, izjavio je Kurti za lokalnu televiziju “Besa” u Prizrenu.

I u Pokretu Samoopredeljenje i u Demokratskom savezu Kosova postoje dve struje, jedna zainteresovana za predizbornu ili postizbornu koaliciju, i druga koja se njoj protivi, obrazlažući to ranijim problemima i neslaganjima sa ovom partijom.

Sudeći po izjavama lidera Demokratskog saveza Kosova i visoko kotiranih članova, ove partije preferiraju da same izađu na prevremene parlamentrane izbore, a da se nakon rezultata tih izbora razgovara o postizbornim koalicijama.

Predsednica partije Alternativa, Mimoza Kusari Ljilja je istakla da je imala razgovore sa čelnikom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem oko eventualne koalicije ove dve partije, međutim da do sada ništa konkretno nije dogovoreno.

“Postojala je obostrana spremnost, sastali smo se sa Aljbinom, razgovarali nekoliko puta i na kraju smo se zajedno složili da imamo sporazum o saradnji, a sada da li će on rezultirati predizbornim sporazumom ili ne, ostaje da se vidi. To nije još uvek definisano”, izjavila je Kusari Ljilja.

Ona je još istakla da je za njenu partiju najvažniji program sa kojim će se takmičiti partije na izborima, nego kandidat za premijera iz tih partija.

“Što više, saradnje aktuelnih opozicionih partija, oko ili za predizborni ili postizborni sporazum je dodatna vrednost za Kosovo. I neophodno je i veoma važno da prvenstveno bude saglasnosti za jedinstvom i drugo, jasan plan vladanja sa principima i politikama koje treba da budu praćene dubokom reformom donošenja odluka na Kosovu. Svakako ohrabrujemo da bude šira koalicija opozicionih partija, po mogućnosti predizborna, imajući u vidu uticaj partija individualno, ali za Kosovo bi bio jedan veliki plus”, izjavila je Kusari-Ljilja za “Gazeta Ekspres”.

S druge strane, poslanik Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi je takođe za “Gazeta Ekspres” izjavio da ceni spremnost Kusari Ljilje za saradnju.

“Stalno smo imali saradnju sa opozicionim sprektrom, ali posebno sa gospođom Kusari Ljilja. U međuvremenu, stalno samo sarađivali osuđujući lošu vladavinu i radeći za promene. Gospođa Kusari je dobrodošla da bude deo promena. Kao Pokret Samoopredeljenje smo velikodušni za sve one koji žele promene i takođe cenimo spremnost Kusari Ljilje za saradnju sa Pokretom Samoopredeljenje. Nismo u fazi da imamo nešto konkretno”, izjavio je Seljimi.

Socijaldemokratska inicijativa Fatmira Ljimaja je izjavila da je spremna sama da ide na izbore, ali da osim prema Demokratskoj partije Kosova Kadrija Veseljija, ni prema jednoj drugoj političkoj partiji nema “crvenih linija” za predizbornu ili izbornu koaliciju. Kosovski analitičari ne isključuju mogućnost da se ova partija pridruži Alijansi za budućnost Kosova, kao i Alijansi za novo Kosovo Bedžeta Pacolija. Partija Pacolija je jedini politički subjekt koji nema “crvenih linija” sa partijom Kadrija Veseljija.

Za dva dana će se održati sednica skupštine na kojoj će poslanici glasati za njeno raspuštanje, nakon čega će predsednik Kosova odrediti datum održavanja prevremenih parlamentarnih izbora.

Kosovski analitičari veruju da će upravo ovaj period iskoristiti sve političke partije za intenziviranje međusobnih razgovora ili pregovora, upravo vezanih za eventualne koalicije, kako bi privukli što veći broj glasača i stupili na vlast.

KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj