Коалиције – кључ доласка на власт

Према свим истраживањима јавног мњења, ниједна политичка партија не може на добије већину гласова грађана Косова на превременим парламентарним изборима који се очекују током септембра или почетком октобра месеца. Шансу да добију нови четворогодишњи мандат имају готово све политичке партије, у зависности да ли процењују да су у довољној мери јаке да саме изађу на изборе и добију висок проценат гласова грађана, што би било одлучујуће за стварање нових институција Косова или да би улазак у предизборне коалиције била формула која би допринела победи на изборима.

Последњих дана су се политички субјекти изјашњавали са којим би политичким субјектом ушли у предизборне или постизборне коалиције или су заинтересовани да на изборима учествују сами. У овом контексту, управљачки савет Харадинајеве Алијансе за будућност Косова је данас гласао за успостављање предизборне коалиције са Социјалдемократском партијом Косова Шпенда Ахметија.

У саопштењу се истиче да је највиши орган партије дао мандат председнику Рамушу Харадинају да води разговоре око евентуалног проширења предизборне коалиције. Свој састанак је имала и Социјалдемократска партија Косова где је такође потврђено да ће ова партија ући у коалицију са Харадинајевом Алијансом за будућност Косова.

Према сазнањима медија, носиоци изборне листе били би управо лидери ова два политичка субјекта. Према неким истраживањима, Алијанса за будућност Косова ће, посебно због одлуке Харадинајеве владе о таксама на увоз српске робе, добити више посланичких места него у претходном скупштинском сазиву, док би за Социјалдемократску партију, која је настала одвајањем од Покрета Самоопредељење, према неким истраживањима, гласало 3,5 одсто гласача. Челници ове партије су објашњавали да се у сличним ситуацијама готово увек дешавало да такви политички субјекти прођу изборни праг од пет одсто.

На најаву да ће озваничити предизборну коалицију, реаговала је посланица Покрета Самоопредељење Арбериа Нагавци која је путем свог фејсбук профила оценила да се ради о “трговини”.

“Алијансу за будућност Косова и могу да разумем, она је до сада пуно трговала и да би наставила са криминалом и корупцијом, једна трговина више не говори ништа, шта више спремна је на све само да остане на власти. Али, свака опозициона партија која буде направила предизборни споразум са Алијансом за будућност Косова или неком другом партијом из ПАН-крађе, само ће посведочити да није против корупције и крађе, оне једноставно желе да заузму место у Влади како би наставили са злоупотребом контролом државе”, написала је Нагавци

У међувремену се и лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа састао са лидером Социјалдемократске иницијативе Фатмиром Љимајем, а Љимај је након састанка изјавио да су се сложили да посланици 22. августа гласају за распуштање скупштине. На питање да ли су разговарали о евентуалној коалицији, Љимај није дао конкретан одговор.

“Надам се да политичке партије неће захватити еуфорија за један глас мање или више. Говорили смо о свим темама. Ви знате расположење Социјалдемократске иницијативе. То остаје органима да одлуче наредних дана. Социјалдемократска иницијатива гледа свој партијски интерес. Видећемо каква ће се влада комплетирати”, изјавио је Љимај.

Пре Љимаја, Мустафа се састао са Шпендом Ахметијем, а у последподневним сатима планира и сусрет са Рамушом Харадинајем.

Косовска јавност са интересовањем прати разговоре и преговоре политичких субјеката у вези стварања коалиција, што може бити и одлучујуће за један број да се определе којем ће политичком субјекту односно коалицији дати свој глас. Посебна пажња је усмерена на изјаве и дешавања између два највећа опозициона субјекта Демократског савеза Косова и Покрета Самоопредељење.

Управо је Аљбин Кутри заинтересован за стварање предизборне коалиције са Демократским савезом Косова којем је упутио и отворени позив, оцењујући да би се тако “избори претворили у празник” и да би ове две партије на власти могле да извуку Косово из кризе.

“Имамо разлика из прошлости са ДСК-а, имамо проблема, али ми треба да се концентришемо на будућност”, изјавио је Курти за локалну телевизију “Беса” у Призрену.

И у Покрету Самоопредељење и у Демократском савезу Косова постоје две струје, једна заинтересована за предизборну или постизборну коалицију, и друга која се њој противи, образлажући то ранијим проблемима и неслагањима са овом партијом.

Судећи по изјавама лидера Демократског савеза Косова и високо котираних чланова, ове партије преферирају да саме изађу на превремене парламентране изборе, а да се након резултата тих избора разговара о постизборним коалицијама.

Председница партије Алтернатива, Мимоза Кусари Љиља је истакла да је имала разговоре са челником Покрета Самоопредељење Аљбином Куртијем око евентуалне коалиције ове две партије, међутим да до сада ништа конкретно није договорено.

“Постојала је обострана спремност, састали смо се са Аљбином, разговарали неколико пута и на крају смо се заједно сложили да имамо споразум о сарадњи, а сада да ли ће он резултирати предизборним споразумом или не, остаје да се види. То није још увек дефинисано”, изјавила је Кусари Љиља.

Она је још истакла да је за њену партију најважнији програм са којим ће се такмичити партије на изборима, него кандидат за премијера из тих партија.

“Што више, сарадње актуелних опозиционих партија, око или за предизборни или постизборни споразум је додатна вредност за Косово. И неопходно је и веома важно да првенствено буде сагласности за јединством и друго, јасан план владања са принципима и политикама које треба да буду праћене дубоком реформом доношења одлука на Косову. Свакако охрабрујемо да буде шира коалиција опозиционих партија, по могућности предизборна, имајући у виду утицај партија индивидуално, али за Косово би био један велики плус”, изјавила је Кусари-Љиља за “Газета Експрес”.

С друге стране, посланик Покрета Самоопредељење Реџеп Сељими је такође за “Газета Експрес” изјавио да цени спремност Кусари Љиље за сарадњу.

“Стално смо имали сарадњу са опозиционим спректром, али посебно са госпођом Кусари Љиља. У међувремену, стално само сарађивали осуђујући лошу владавину и радећи за промене. Госпођа Кусари је добродошла да буде део промена. Као Покрет Самоопредељење смо великодушни за све оне који желе промене и такође ценимо спремност Кусари Љиље за сарадњу са Покретом Самоопредељење. Нисмо у фази да имамо нешто конкретно”, изјавио је Сељими.

Социјалдемократска иницијатива Фатмира Љимаја је изјавила да је спремна сама да иде на изборе, али да осим према Демократској партије Косова Кадрија Весељија, ни према једној другој политичкој партији нема “црвених линија” за предизборну или изборну коалицију. Косовски аналитичари не искључују могућност да се ова партија придружи Алијанси за будућност Косова, као и Алијанси за ново Косово Беџета Пацолија. Партија Пацолија је једини политички субјект који нема “црвених линија” са партијом Кадрија Весељија.

За два дана ће се одржати седница скупштине на којој ће посланици гласати за њено распуштање, након чега ће председник Косова одредити датум одржавања превремених парламентарних избора.

Косовски аналитичари верују да ће управо овај период искористити све политичке партије за интензивирање међусобних разговора или преговора, управо везаних за евентуалне коалиције, како би привукли што већи број гласача и ступили на власт.

КосовoЛajв – Виолета Ороши Беришај