Годишњица отмице Ранка Перенића и Ђура Славуја

Годишњица отмице Ранка Перенића и Ђура Славуја, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Не смемо заборавити наше отете и убијене колеге, а место отмице Ђура Славуја и Ранка Перенића је тужно и место трагедије за све новинаре света, поручили су данас чланови УНС-а и чланови УНС-а са Косова и Метохије. Пре 21 годину на путу Велика Хоча–Зочиште у општини Ораховац нестала је новинарска екипа Радио Приштине, Ђуро Славуј и Ранко Перенић. УНС је позвао све који било шта знају о киднаповањима новинара и медијских радника да помогну, како би се њихове судбине расветлиле.

Ни после више од две деценије, породице Ђура Славуја и Ранка Перенића не знају ко је и зашто киднаповао њихове најмилије, који су били новинари на задатку. УНС такође већ годинама тражи од Еулекса, Унмика, Специјалног суда за ратне злочине на Косову и Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије да обнове истрагу о убиствима и киднаповању новинара и медијских радника на Косову. Новинарка Јелена Петковић преко три године истражује отмице својих колега.

Годишњица отмице Ранка Перенића и Ђура Славуја, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“После три године, последња вест коју смо добили, јесу уверавања од косовског тужиоца Бесима Кељмендија да су информације које смо прикупили јако значајне за њихов рад и да ће истраге о убиствима и киднаповањима наших колега све поново бити отворене. Те информације ће бити прослеђене надлежним тужиоцима и они на њима сада раде. Ово је први пут да су све истраге о убијеним и киднапованим новинарима под једним кровом и први пут имамо уверавање да се на тим истрагама ради”, рекла је Петковићева и позвала на сарадњу све који имају било какве информације о киднаповању новинара и медијских радника.

Спомен плоча, на којој на српском и албанском пише: “Овде су 21. августа отете наше колеге. Тражимо их”, рушена је седам пута. За последње рушење је ухапшен Шабан Бериша, који је признао да је јануара ове године багером ишчупао плочу отетим новинарима Славују и Перенићу.Због тога је кажњен са три месеца условног затвора и новчано у износу од 200 евра.

Годишњица отмице Ранка Перенића и Ђура Славуја, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Ми нисмо задовољни том пресудом јер је полиција у свом извештају навела да је то дело етнички мотивисано. Према нашим сазнањима, суд то није узео у обзир. Сматрамо да је и отмица Славуја и Перенића етнички мотивисана, да су отети зато што су Срби. Можда је и то разлог што већ 21 годину не знамо ништа о њиховим судбинама“, казао је председник УНС-а на Косову Будимир Ничић.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић је на месту “Тражимо их” рекао да је УНС, „захваљујући упорности у постављању плоче и упорности колегинице Јелене Петковић успео, да се обнове, отворе и покрену истраге убистава и киднаповања 14 новинара, седам Срба и седам Албанаца”.

Нино Брајовић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Веома је важно је да се албанске колеге и албанско удружење новинара одазову нашем позиву и да ово буде заједнички посао. Оно што ми хоћемо да урадимо, јесте да поставимо обележја свим киднапованим и убијеним нвинарима”, истакао је Брајовић и најавио да је следеће постављање спомен плоче Љубомиру Кнежевићу, новинару приштинског „Јединства“ и дописнику „Политике“.

Председник УНС-а Владимир Радомировић, на месту где су последњи пут виђени Ђуро Славуј и Ранко Перенић, обећао је да нестали новинари никада неће да буду заборављени.

„Нећемо заборавити наше колеге и нећемо дозволити да колеге по други пут буду отете и убијене. Ако заборавимо на њих и на то шта су радили, страдаће и други пут, а ми то нећемо и не смемо дозволити“, рекао је Радомировић.

Подсећамо да је новинарска екипа Радио Приштине у којој су били Ђуро Славуј и Ранко Перенић, нестала у зони која је била под контролом такозване Ослободилачке војске Косова. Они су кренули у манастир Свети Врачи у селу Зочиште како би урадили причу о монасима који су били киднаповани па враћени. Од тада им се губи сваки траг.

Анђелка Ћуп