Грозница” стварања предизборних коалиција пред распуштање скупштине

За сутра је заказана седница скупштине Косова на којој ће посланици гласати за њено распуштање. Скупштинској администрацији је предато 93 потписа посланика за сазивање ове скупштинске седнице, а како преносе медији у Србији, посланици Листе Српска ће током данашњег дана одлучити да ли ће учествовати у гласању.

Иначе, Артан Мурати из Демократског Института Косова (КДИ) је истакао да би за успешно распуштање парламента требало да гласа најмање 2/3, односно најмање 80 посланика. Ипак, он је изнео и две могућности због којих може доћи до нераспуштања скупштине. Једна од њих је физичко одуство из сале током гласања.

“У овом случају примењују се сада већ познате методе: звоно, телефонирања, поновно гласање, нешто што смо видели током свих скупштинских сазива. У другом случају, ако се гласа, а нема 80 гласова ‘за’”, изјавио је Мурати, објашњавајући да у том случају треба да се прате законске процедуре, које могу да трају веома дуго.

Председник Косова Хашим Тачи се састао данас са председницом Централне изборне Комисије Ваљдете Даком, са којом је разговарао о припремама за организацију превремених парламентарних избора. Након сусрета, Тачи је изјавио да је након распуштања парламента и одређивања датума одржавања избора најважније да припреме обезбеде фер и демократски процесс избора.

“Треба да урадимо све техничке и професионалне припреме, и обезбедимо буџетска средства, како би организовали изборни процес, који испуњава највише демократске критеријуме”, истакао је Тачи, додајући да међународне организације и организације цивилног друштва и медији треба да професионално мониторишу изборни процес.

У међувремену се наставља “грозница” стварања предизборних коалиција. Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја је пре неколико дана потписала споразум са Социјалдемократском партијом Косова Шпенда Ахметија о наступу на предстојећим изборима са заједничком изборном листом, а новостворена коалиција је дала мандат Харадинају да ради на проширењу ове коалиције.

У овом се контексту Харадинај састао и са лидером Социјалдемократске Иницијативе Фатмиром Љимајем, али након овог сусрета није потврђено да ће у ширу калицију ући и Љимајева партија. Претходно су званичници овог политичког субјекта изјављивали да немају црвених линија ни према једној политичкој партији, осим када је реч о Демократској партији Косова Кадри Весељија, али да за сада преферирају да сами уђу у изборни процес. Према неким унутрашњим анализама, ова партија тврди да на изборима може да добије најмање 10 посланичких места и да буде одлучујући фактор у стварању новог владиног сазива.

Алијанса за ново Косово Бехџета Пацолија, која према досадашњим истраживањима јавног мњења, не би могла да пређе изборни праг од 5 одсто  тврди да је добила понуду од свих политичких партија за сарадњу. Међутим, за сада нема конкретних договора ни са једном од њих.

Иљир Деда, који је био активни званичник партије Алтернатива, путем свог фејсбук профила је објаснио због чега неће подржати председницу Мимозу Кусари Љиља да уђе у коалицију са Покретом Самоопредељење.

Аљбин је изградио неконвенционалну политичку организацију. Покрет Самоопредељење је атипичан за Косово, јер унутра постоји дух заједништва, заједнице, дух заједничке политичке мисије и жртвовања. У најмању руку тако је било две године, колико сам ја био ту. …. Данас Покрет Самоопредељење није какав је био. Поделе су оставиле велику празнину. Али, без обзира на то, када нисам могао са њима док смо били заједно, зашто би могао сада, када су одвојени?. Е сада, дубоко верујем да би било некоректно с моје стране, да се вратим у Покрет Самоопредељење путем ‘коалиције’.  Није поштено према мојим подржаваоцима, нити према Покрету Самоопредељење, нити према гласачима Покрета Самоопредељење, нити према Аљбину. Осим овога, концепт опозиционог уједињења за мене није повратак на мала врата у Покрет Самоопредељење”, написао је Деда  на свом фејсуку.

Дневни лист Коха диторе је у свом чланку пренео да је јуче одржан први састанак на нивоу радних група између Демократског савеза Косова Исе Мустафе и Покрета Самоопедељење Аљбина Куртија, у циљу постизања предизборне коалиције, али да нису још постигли договор о заједничком кандидату за премијера. Како тврди овај лист, “преговарачи” испред Покрета Самоопредељење су понудили функцију председника Косова и председника парламента Демократском савезу Косова,  док би функција премијера припала њиховој партији.

Аљбуљена Хаџиу је изјавила да ове консултације треба да дају неки епилог најкасније до средине наредне недеље.

“Нисмо у ситуацији да бескрајно чекамо, јер се скупштина распушта 22. (августа). Датум избора може да се одреди још сутра, тако и ови сусрети треба да имају неки епилог. Демократски савез Косова треба да се одреди што је пре могуће”, изјавила је Хаџиу.

Косовски аналитичар Имер Мушкољај међутим мисли да је немогуће постићи споразум о коалицији између ова два највећа опозициона субјекта постављањем услова.

„Демократски савез Косова не функционише са ултиматумима. Демократски савез Косова је већа (партија) и Покрет Самоопредељење треба да зна своје место што се тиче условљавања за коалицију. За Покрет Самоопредељење је важно да дође на власт, зато треба да попусти у односима са Демократским савезом Косова. Ако се то не деси, неће бити коалиције“,сматра Мусхкољај.

С друге стране, познавалац политичких прилика Виган Ћороли  тврди да постоје три елемента због чега Демократски савез Косова и Покрет Самоопредељење не могу да сарађују.

„Прво је њихово раније политичко ривалство, пошто је господин Аљбин Курти био на челу политичке динамике и победио је господина Мустафу на челу општине Приштина…. Друго је питање кандидатуре за премијера… Трећи елемент је и ’пазарење’ које ће вероватно Демократски савез Косова имати са Демократском партијом Косова“, тврдио Чороли за телевизију Дукађини.

Он ипак сматра да би било која Влада, произашла из превремених парламентраних избора имала само један задатак.

“Неће имати ни борбу против корупције, ни економски развој, али ће имати само дијалог са Србијом”, сматра Ћороли.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај