Средња медицинска школа у Грачаници од ове године у систему дигитализације просвете и електронске управе

дигитализација просвете и електронске управе у Грачаници, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу доц. др Михаило Јовановић и представник за јавни сектор компаније Comtrade, Мирослав Величковић данас су посетили Медицинску школу Приштина – Грачаница у Грачаници и том приликом директору школе, Миодрагу Живићу уручили шеснаест рачунара.

Донацијом и инсталацијом рачунарске опреме, у Средњој медицинској школи у Грачаници ђаци и наставници ће од 1. септембра моћи да користе системе дигитализације просвете и електронске управе (електронски дневник, јединствени информациони систем просвете, е-упис, дигитална настава), на исти начин као и ђаци и наставници у било ком другом делу Србије.

„После увођења ПОС терминала у општинама Косовска Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан којим смо омогућили плаћање административних такси картицама на шалтерима општина, Канцеларија за ИТ и е-управу наставља да нашим грађанима на Косову и Метохији омогућава све услуге електронске управе које су доступне широм Републике Србије”, изјавио је Јовановић.

дигитализација просвете и електронске управе у Грачаници, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Јовановић је додао да је применом електронске евиденције, захваљујући систему електронског дневника, време које наставници троше на администрацију смањено за више од 50 одсто, изостанци ђака су смањени за готово 60%, док су дигиталне компетенције наставника подигнуте на виши ниво.

„Упркос бројним искушењима и свакодневним проблемима којима смо изложени, данашњи догађај и помоћ Медицинској школи представља потврду колики се напори улажу да наша деца ни у чему не заостају за својим другарима широм Србије. Ми са институционалног нивоа улажемо максималне напоре да деци обезбедимо савремене услове школовања и у том смислу очекујем скори завршетак Средњошколског центра који смо започели и који ће решити просторне проблеме наших средњошколаца који је присутан већ 20 година. С друге стране уз наше залагање и помоћ Владе Републике Србије ова деца која овде опстају и остају добијају и добиће савремене наставне програме и активности и техничку подршку. На нама је да им стварамо услове, на њима је да уче и образују се и ово је прилика да свим школарцима пожелим успешну нову школску годину која ускоро почиње, а Канцеларији за Косово и Метохију захвалим на подршци и бризи за све нас овде“, изјавио је председник општине Грачаница Срђан Поповић.