Српска координација: С огорчењем констатујемо да злочина тзв. ОВК нису били поштеђени ни посленици јавне речи

Поводом  21 године од отмице новинара “Радио-Приштине“, Ђура Славуја и Ранка Перанића Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије (Српска координација), издаје:

САОПШТЕЊЕ  ЗА ЈАВНОСТ

Српска координација, подсећа јавност да су 21. августа 1998. године, новинари Ђуро Славуј и Ранко Перанић, киднаповани од стране наоружаних припадника терористичке тзв. Ослободилачке војске Косова, на путу Велика Хоча – Зочиште, када су кренули ка манастиру Свети Врачи, да ураде прилог о повратку отетих монаха у тај манастир. Судбина новинара “Радио-Приштине“, није расветљена ни данас, а тужилац “ЕУЛЕКС-а“ је одлуку о обустављању истраге, због наводног недостатка доказа, супрузи Ранка Перанића, уручио новембра 2017. године. Нема података да је у вези ових злочина ико саслушаван,  чак ни по командној одговорности, иако су имена “командно одговорних“ припадника тзв. Ослободилачке војске Косова у зони отмице – јавна тајна.

Спомен-плоча, која је на месту отмице поставило Удружење новинара Србије, до сада је седам пута уништавано, што указује на одсуство елементарног поштовања српских жртава од стране албанског друштва на Косову и Метохији.

Српска координација са огорчењем констатује да у злочиним тзв. Ослободилачке војске Косова, нису били поштеђени ни посленици јавне речи, уколико су били Срби или неалбанци. О томе, поред отмице Ђура Славуја и Ранка Перанића, сведоче и отмице и убиства Љубомира Кнежевића, новинара “Јединства“, Александра Симовића, новинара и преводиоца, Марјана Мелонашија, новинара српске редакције Радио Косова, Момира Стокуће, фото-репортера сарадника “Политике“… Нико за злочине почињене над српским новинарима на Косову и Метохији, није одговарао, нити је против било кога подигнута оптужница.

Српска координација позива надлежне правосудне власти да прекину ову нецивилизовану праксу некажњавања злочина почињених над Србима на Косову и Метохији.