Распуштена Скупштина Косова

Распуштена Скупштина Косова, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Косовска скупштина је распуштена данас, на седници која је трајала нешто више од пола сата. Од присутних 106, за распуштање парламента је гласало 89 посланика. Шеф парламентарне групе Демократског савеза Косова, Авдулах Хоти затражио је претходно расправу о раду Владе Рамуша Харадинаја, али су остале парламентарне групе биле против. Посланици Српске листе нису присуствовали седници. Очекује се да председник Косова Хашим Тачи распише нове изборе за последњу недељу септембра или прву недељу октобра.

Авдулах Хоти, шеф парламентарне групе Демократског савеза Косова је предложио да се расправља о раду Владе Косова, пре него што се гласа о распуштању Скупштине, међутим, шефови свих осталих посланичких група су били за то да се одмах гласа. Ипак, Хоти је рекао да његова партија одавно тражи изборе и да су једини успеси Харадинајеве владе реформа Косовских безбедносних снага Косова у војску као и доношење појединих важних закона, што је урађено уз свесрдну помоћ опозиције.

“Током мандата ове владе нисмо добили либерализацију виза и нисмо приступили Интерполу, а владу су обележили и скандали министара, док је председник запослио шпијуна из Србије. Можемо да кажемо да је ПАН коалиција била кулминација непотизма, била је то огромна нефункционална влада у којој се није разговарало о економији и образовању. Дијалог са Србијом је вођен без легитимитета”, рекао је између осталог Хоти.

Распуштена Скупштина Косова, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

После изгласавања одлуке о распуштању Скупштине, медијима су се редом обраћали представници албанских политичких партија. Обраћање се углавном сводило на предизборну кампању, односно досадашња опозиција је критиковала досадашњу Владу, док су представници коалиције ПАН износили успехе своје Владе.

“Ја сам Кадри Весељи и бићу кандидат за премијера Косова. Оно што знам у животу, јесте да сам човек од речи. Рекао сам, биће избори и они ће се одржати. Рекао сам да ће сви узурпатори да оду са узурпираних имања. Закон је јачи од свих на Косову и сви који нису тако мислили, отишли су”, рекао је досадашњи председник Скупштине и председник Демократске партије Косова.

Иако је редовно одговарао на српском на питања новинара српских редакција док је био премијер, Рамуш Харадинај је данас то избегао. Он је говорио о успесима своје Владе, позитивним резутатима такси уведених на српску робу. Као посебан успех је навео прекид дијалога са Србијом у овом формату, који је, како је рекао, био погубан за Косово.

Распуштена Скупштина Косова, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

“Распадом скупштине смо данас показали политичку зрелост и постојање истинске демократије. Уверен сам да ћу сада са грађанима и са том зрелошћу искористити своје право и одлучивати како ће се Косово даље развијати”, истакао је оптимистички досадашњи премијер Косова.

После распуштања Скупштине, саопштењем се огласио и косовски председник Хашим Тачи. Он је истакао да је сада важно да се избори одрже што пре и да Косово добије функционалне и легитимне институције.

“Ови избори морају бити добро и професионално организовани како би се обезбедио фер и демократски процес, који омогућава потпуно праћење међународних и домаћих организација. Независно од распуштања Парламента, Република Косово и даље има функционалне и стабилне институције, што гарантује наставак рада институција ради задовољења потреба грађана Косова”, каже се између осталог у саопштењу Хашима Тачија, достављеном медијима.

Пре распуштања Скупштине, стари сазив је усвојио нацрт Закона о споразуму између Косова и Европске уније, који омогућава да Косово добије 90 милиона евра из ИПА фондова.

Анђелка Ћуп