Рељић за Спутњик: Америка није заинтересована за Косово, много тога зависи од нас

Слободан Рељић, фото: Радоје Пантовић, Спутњик

Новинар и социолог Слободан Рељић је изјавио да САД нису озбиљно заинтересоване за Косово, јер кад су у сукобу с Кином, онда Балкан, који јесте важан историјски, у овом случају постаје подручје другоразредног значаја, оценио је он за Спутњик. 

Рељућ је анализирајући догађаје из претходне недеље, рекао да је потпуно јасно да САД нису спремне да учине било шта ново каде је реч о Косову и Метохији, нарочито у тренутку када улазе у избор кандидата за председника.

„Ако је у питању неки догађај на који могу да утичу Русија и Кина, а на случај Косова могу, с обзиром на Резолуцију 1244, онда то не може да буде предмет њиховог интересовања. Препрека је јер не могу нешто да се договоре, а не делује логично да око овог питања могу да се договоре, јер питање Косова није само наше питање, ту је Резолуција коју је донео Савет безбедности УН и он даје дозволу да се ту нешто мења“, сматра Рељић.

Рељић каже и да је ЕУ потпуно неважна у овом случају и да смо јој ми давали на значају, јер је постојала идеја да се то питање извуче из УН да на то не могу да утичу Кина, Русија и друге заинтересоване земље, јер у свету постоји више стотина сличних сепаратистичких покрета.

Једно су, дакле, избори у САД и политика која се води у складу са њима, а с друге стране начин како функционише Косово, шатро избори, шатро демократија, шатро парламент. Американцима одговара једна криминално пословна и политичка структура да могу да контролишу тај простор на најбољи могући начин. Они обављају посао, а то какав ће однос имати са својим народом, у какво ће стање да доведу то што зовемо стандарди, то не може да занима никог у Тексасу“, рекао је наш Слободан Рељић.

За предстојеће изборе на КиМ наглашава да су то избори у нашој јужној покрајини као и да, ако бисмо хтели да решавамо то питање у нашу корист, не бисмо смели површно да посматрамо Косово.

„Ми јесмо заинтересовани за изборе у нашој јужној покрајини, без обзира што се одржавају ван нашег правног система“, рекао је он. Такође је нагласио да нису тачне кампање да ће косовских Срба бити све мање, а косовских Албанаца све више, јер се ствари мењају.

„Тај процес на којем су темељили своју моћ је завршен и зато је важно да народ има представу да се између два пописа у Европи највише испразнила Албанија. Од 3,8 пала је на 2,5 милиона становника“, закључио је Рељић.

(Спутњик)