Promovisana monografija „Župa, Gora i Podgor“

Kosovalive-Radio Astra -Refik Kasi.v1

Letnji period u Prizrenu poznat je po mnogobrojnim festivalima i drugim kulturnim događajima, u čemu prednjači Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma "Dokufest".

Letnji period u Prizrenu poznat je po mnogobrojnim festivalima i drugim kulturnim događajima, u čemu prednjači Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma „Dokufest“.

Ipak, Bošnjacima prizrenskog regiona ovogodišnje leto će ostati u sećanju po tome što je u Institutu  „Yunus Emre“ u Prizrenu promovisana monografija „Župa, Gora i Podgor“ Džavita Redžepija, koja može poslužiti kao putokaz mlađim generacijama. Govoreći o ovom delu, svojevrsnoj „ličnoj karti“ naroda koji živi na prostoru prizrensko-dragaškog kraja, dr. Sadik Idrizi, promoter monografije, naglasio je da će ovo deelo biti nezaobilazna osnova za sva buduća istraživanja.

„Ovakve projekte obično rade poznate i renomirane institucije, uz materijalnu i logističku podršku države. Džavit Redžepi je godinama, ako ne i decenijama, isključivo sam i uz skromnu pomoć prijatelja, iznio sav teret na svojim leđima. Zato ova knjiga, kao i projekat u celini, dobijaju na svom značaju i težini.  Rezultat njegovog rada je ova impozantna, enciklopedijski koncipirana monografija, prva te vrste posvećena integralno celom području koje čine Župa, Gora i Podgor“, zaključuje jedan od recenzenata Sadik Idrizi.

„Ideja o pisanju ove monografije, tada drugačije zamišljene, potekla je daleke 1953. godine. Sa aktivnim istraživanjem krenuo sam 2004. godine“, kazao je autor monografije Džavit Redžepi i naveo da ga je na to podstakla mudra misao jednog rođaka iz sela, koji je ostao upamćen u narodu po svojim izrekama.

„Kada sam krenuo u srednju školu, obećana mi je neka stipendija. Kasnije je došlo do izmene i ja stipendiiju nisam dobio, te sam razmišljao da napustim školu. Saznao je ovaj starac, prišao mi i rekao:“ Ti dete, si pošlo da pregaziš reku. Sad si na pola puta. Svakako si mokar i da se vratiš nazad i da pređeš na onu stranu“. I tako sam odlučio da pređem na onu stranu i stignem do konačnog cilja i završim ovu knjigu“, ispičao je Idrizi.

Autor Mnografije, Redžepi, ne krije zadovoljstvo što je monografija ugledala svetlost dana u njegovim poodmadklim 80 -im godinama.

„Kada je prije nekoliko godina, u svom domu u Donjem Ljubinju, predstavio rukopis buduće knjige uvaženim akademicima rah. Aliji Džogoviću i Feridu Muhiću, dobio je punu podršku sa željom da istraje i ne ustukne pred preprekama koje ga očekuju. Znali su da će od mnogih, i veoma često, nailaziti na „zatvorena vrata“, osporavanja i kritike. Džavit Redžepi je bio svjestan toga, ali je isto znao da su upornost i istrajnost preduslovi svakog uspjeha. Te osobine su bile njegova vodilja do konačnog cilja“, kazao je moderator promocije pjesnik i novinar Mustafa  Balje.

Na promociji je pomenut ogroman doprinos recenzenta knjige, upokojenog akademika Alije Džogovića, ali i drugog recenzenta Ferida Muhića, koji je zbog obaveza bio spriječen da prisustvuje i promoviše Monografiju Župe, Gore i Podgora.

Akademik Ferid Muhić, jedan od recenzenata knjige, smatra da „Monografija ŽUPA, GORA i PODGOR „, predstavlja sistematski interdisciplinarni pristup istraživanju istoimenog regiona smještenog na jugozapadu Kosova, podeljenog na tri relativno zasebna topografska područja koja predstavljaju jedinstvenu istorijsku, demografsku i kulturnu  celinu.“ .

U knjizi su, kako se čulo na ovom kulturnom događaju, sadržani rezultati istraživanja, mnoge terenske analize, naučni i publicistički radovi koji tretiraju mikro-položaj, unutrašnje morfološke, tipološke i druge karakteristike uz genetski i teritorijalni razvitak ruralnih sredina Župe, Gore i Podgora. Analiza obuhvatila i teritorijalnu podelu i organizaciju naselja po mahalama i zaseocima, materijalno nasleđe, njihovu urbanizaciju, toponimiju, hidronimiju, patronimiju i druge osobenosti, dok su svi ovi segmenti su bili pouzdani indikator etno-kulturnih i ostalih antropoloških i geografskih karakteristika stanovništva na prostoru Župe, Gore i Podgora.

Promociji knjige prisustvovali su i njegovi najbliži. Sin i ćerka su doputovali iz Švedske, odnosno Nemačke da još jednom podele radost sa ocem u ovom velikom uspehu.

Promociji je prisustvovala i njegova unuka Dženise Redžepi, koja je takođe doputovala iz Švedske, kako bi dedi ulepšala ove možda najbolje trenutke u njegovom životu.

„Ne mogu opisati osjećaj. Zaista sam ponosna na svog „starbaboga“ što je uspio da napiše ovakvu knjigu i koju ostavlja nama u amanet da ne zaboravimo naše korijene ma gdje bili u svijetu“, kaže učenica generacije malmeške gimnazije Dženisa Redžepi.

Dve sedmice ranije ovo veoma značajno delo za identitet Bošnjaka prizrenskkg regiona predstavljeno je u okviru ovogodišnjeg sajma knjiga u Prizrenu, kojom prilikom  su organizovane i literarne večeri. Jedna od tih večeri posvećena je monografiji Župa, Gora i Podgor“

Monografija „Župe, Gore i Podgora“, je poduhvat Izdavačke kuće „Utilis“ i štamparija „Pena“ i „Adi Print“, finansijski podržana od prizrenske Uprave za kulturu, omladinu i sport.

Ovom knjigom se široj javnosti daje prilika da prosudi, zaključi i vrednuje  bogatu I značajnu baština Župe, Gore i Podgora. I drugi su pisali o ovom području, a iskustvo je pokazalo da je bilo ne samo osporavanja, nego  svojatanja i manipulacija.

Zato se smatra da je ovo prva knjiga autora koji problemu prilazi bez predrasuda i bez unapred postavljenih ciljeva i zadataka, rečeno je još na promociji monografije Župa, Gora i Podgor.

 Refik Kasi Radio Astra