ДСК одлучује о кандидату за премијера и коалицији

Како је најављено на састанку председништва, Демократски савез Косова расправља о два питања. Једном, који се тиче кандидатуре за премијера испред ове партије, и питању коалиције са Покретом Самоопредељење.

Крајем прошле недеље одржан је састанак председништва, али ова два питања нису разматрана, пошто састанку нису присутвовала двојица потпредседника, Љутфи Хазири и Агим Вељиу. Њих двојица нису одговорили позивима медија да дају образложење. Након састанка медијима се обратио портпарол партије Бесиан Мустафа који је једино рекао да није сигуран о разлозима неучествовања Хазирија и Вељиаја на састанку.

„На наредном састанку Главног савета потврдићемо став партије да положај премијера припада Демократском савезу Косова и на наредном састанку председништва који ће се одржати у понедељак преподне, дискутоваће се о нашем мандату за премијера на будућим изборима“, изјавио је Мустафа.

Бивши шеф посланичке групе Демократског савеза Косова Авдулах Хоти је путем свог званичног профила потврдио да су се на састанку председништва договорили да неће бити коалиције са Демократском партијом Косова ни у којој ситуацији, да ће се на Главном савету партије дискутовати о могућој коалицији са Покретом Самоопредељење, да положај премијера припада највећој партији, Демократском савезу Косова и да се дискусија о мандату за премијера заврши у понедељак.

Медији су током викенда спекулисали да су Хазири и Вељиај „бојкотовали“ састанак председништва партије, јер се не слажу да за кандидата за премијера, испред партије буде изабрана Вјоса Османи. Према истим изворима, један од кандидата је и Кујтим Шаља, али и Љутфи Хазири, али медији преносе да имају мање шансе да добију подршку већине чланова председништва.

Пре почетка састанка Агим Вељиу је изјавио да има право да не присуствује једном састанку председништва, а што се тиче евентуалне кандидатуре Вјосе Османи за премијерку, Вељиу је одговорио да њега и Османи спаја управо Демократски савез Косова.

Иначе, према тврдњама  „Газетe Блиц“, који се позива на своје поверљиве изворе, чланови председништва ДСК су на састанку ипак донели критеријуме које би кандидат за премијера морао да испуни.

„Први критеријум је да кандидат који има већи потенцијал да победи на изборима, односно кандидат који успе да мобилише гласаче Демократског савеза Косова. Као други критеријум, треба да буде неко ко је познат са конзистентним ставом анти Демократске партије Косова. Трећи критеријум тиче се добрих односа које кандидат има са главним џавама Европске уније (ЕУ) и Сједњеним Америчким Државама (САД), преноси „Газета Блиц“

Члан председништва Демократског савеза Косова Ваљон Муртезај је истакао да Косову треба снажно руководство и да је неопходно направити промене, како би Косово ишло напред.

“Демократски савез Косова треба да понуди и понудиће визију заокруживања владиних пројеката интеграције на путу развоја које чека Косово у три наредне деценије. Главни је циљ усмерити у првом смеру рад за оно што се верује да је нова изазовна димензија развоја за стратешку будућност Косова у наредне ти деценије… У унутрашњој политици, борба против корупције, владавина закона и трансформација владања у свим димензијама треба да има примарне иљеве у наредних децес годин. У спољној политици Косова, остаје проналажење што ефективнијег пута како би Косово имало бољу позицију у систему међународних односа. То тражи адекватно представљање, памет и европско понашање и савремено руководство. Време тражи да се грађанима Косова понуди позитивна емоција и оптимистичка мотивација за будућност, нудећи бољи живот”, насписао је Муртезај.

Иначе, бивши посланик Кораб Сејдиу, који је био део парламентарне групе Демократског савеза Косова у последњем скупштинском сазиву, сматра да би једино сарадња између ДСК и Покрета Самоопредељење онемогућило Демократску партију Косова, Алијансу за будућност Косова и Социјалдемократску Иницијативу да остану на власти.

Иако су се од подношења оставке Рамуша Харадинаја на функцију премијера у више наврата састали лидери Демократског савеза Косова и Покрета Самопредељење, до сада нису дате конкретне назнаке да би ове две партије могле да уђу у предизборну коалицију. Политички аналитичари истичу да су програми ове две партије идеолошки различити али да је највећи проблем одређивање заједничког кандидата за премијера.

Лидер Покета самоопредељење Аљбин Курти је у телевизијској емисији новине Фокус изјавио да је ипак важнији заједнички програм који ће се понудити грађанима Косова, него кандидат за премијера.

“Наравно да би сваки субјекат желео да има свог кандидата за премијера како би победио у разговорима за коалицију и сутра на изборима, али је не видим да можемо имати непребродивих проблема, на нашим екипама је да дискутују на нама је, на господину Мустафи и мени да се сложимо, али ја то видим с једне стране као претходницу усклађивања програма и с друге стране у функцији онога шта желимо. Ја никада нисам рекао да по сваку цену треба да будем ја (премијер), никада нисам рекао тако нешто, дај да се договоримо шта желимо, па ћемо онда доћи до имена, да би се договорили треба да истакнемо шта нам је заједничко, треба да имамо полазну тачку и дестинацију”, изјавио је Курти.

Један број високих званичника Демократског савеза Косова који се противи коалицији са Покретом Самоопредељење, путем медија или својих Фацебоок профила су као образложење износили и чињеницу да Аљбин Курти никада није посетио гроб бившег председника и лидера ове партије Ибрахима Ругове.

Курти је међутим одговорио да не даје пуно важности симболичним активностима.

“Нисам ишао на гроб због људи у Демократском савезу Косова, који би то најмање требали да траже, инсистирали су да треба да одем на његов гроб. То је симболички гест којем не желим да дајем вештачку вредност. Људи Демократског савеза Косова су чинили то да би ме онемогућили ту посету”, изјавио је Курти додајући да је Ругова био човек који је инсистирао на слободи и независности и да ће његова конзистенција остати високо цењена.

КосовoЛaјв – Виолета Ороши Беришај