Новинарка Соња Ивковић ухапшена па пуштена

Соња Ивковић са колегиницама и колегама, прва са леве стране, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>Соња Ивковић са колегиницама и колегама, прва са леве стране, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Новинарку листа „Јединство“ Соњу Ивковић, припадници Косовске полиције пустили после испитивања у полицијској станици у Гњилану.

Новинарку листа „Јединство“ Соњу Ивковић, припадници Косовске полиције пустили после испитивања у полицијској станици у Гњилану. Ивковићева тврди да је мотив њеног привођења политички, због текста под насловом „Отимају територију, прекрајају историју“, који је објавила у новинама за које ради већ двадесет пет година.

Соњу Ивковић је у полицијску станицу у Гњилане привела Косовска полиција у сарадњи са цариницима.

„Суштина мог привођења је текст у листу „Јединство“, под насловом „Отимају територију, прекрајају историју“. Желели су да ме заплаше, али нису наступили отворено, већ су желели да измисле неки други разлог. Заправо читава прича мог привођења и задржавања, односно испитивања у полицијској станици у Гњилану, има политичку позадину“, каже Соња Ивковић за наш портал.

Дугогодишња новинарка приштинског листа „Јединство“ каже да су се за њен текст који се односи на последње нападе Албанаца на српску средњовековну тврђаву и православну цркву у Новом Брду интересовали и припадници данског Кфора.

„Пошто је текст био на насловној страни, војници КФОР-а су дошли у нашу малу редакцију у Грачаници, копирали насловну страну и тај текст, а потом дошли у Ново Брдо, да се код мештана распитују шта они мисле о томе“, прича Соња. Уверена је да су је пратили.

Док се у уторак враћала из Грачанице, на скретању за Ново Брдо зауставили су је припадници Косовске царине, један Србин и други Албанац.

„Иако су ми новине биле у гепеку, они су наводно посумњали да сам у алкохолисаном стању и привели су ме у полицијску станицу у Гњилану, где су наставили да ме испитују. Претили су ми задржавањем, али сам их упозорила на то да знам своја права и одбила сам алко-тест јер сам сматрала да је у питању политички мотив мог привођења“, додаје Соња и наглашава да је у том испитивању предњачио српски припадник Косовске полиције. Иако су јој ауто задржали у Гњилану, Соња је после испитивања, возилом Косовске полиције превезена до Новог Брда. Ивковићева наглашава да је одбила да потпише полицијски записник јер у њему није наведена њена веродостојна изјава.

Редакција листа „Јединство“ најоштрије осуђује привођење своје новинарке.

„Обраћамо се свим новинским удружењима и институције код нас и у свету и позивамо их да осуде овај немио догађај који је директно уперен на претње и застрашивање новинарке Ивковић и свих српских новинара и медија на Косову и Метохији који износе истину, а да се особе из Косовске полиције који су хапсили, приводили и малтретирали нашу новинарку Ивковић, позову на одговорност“, каже се између осталог у саопштењу редакције „Јединства“.

На привођење Соње Ивковић реаговао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић:

„Згрожен сам начином на који је од стране Косовске полиције третирана српска новинарка и очекујем да међународне организације и струковна удружења реагују како би се Србима на Косову и Метохији гарантовала елементарна људска и професионална права“.


Редакција портала ГрачаницаОнлајн такође најоштрије осуђује привођење колегинице Ивковић и тражи од свих институција, новинарских удружења и невладиних организација, као и од међународне заједнице да заштити све новинаре на Косову.


Анђелка Ћуп