Дани меда у Грачаници

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев отворио је данас у Грачаници други међуопштински сајам меда. Козарев је рекао да су видни резултати успешног рада пчералра у односу на прошлу годину и да се по резултатима види да су били вредни као пчеле.  

Удружење пчелара „Нуклеус“ из Грачанице организовало је данас, на Велику Госпојину, сајам меда и пчеларских производа на коме је излагало више од тридесет српских излагача са територије централног Косова, Косовског Поморавља и са севера Косова.

„Наше удружење је у почетку бројало свега петнаест, а сада бројимо више од 40 произвођача меда са простора Косова и Метохије и драго ми је да нас је ове године у оволиком броју“, рекао Младен Ђокић, председник Удружења пчелара „Нуклеус“ из Грачанице.

Младен Ђокић, председник Удружења пчелара „Нуклеус“

Заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев је отврајући „Грачаничке дане меда“ рекао је да му је драго што се пчелари придржавају договореног и што су у протекле две године реализовли постављене циљеве.

„Када смо прошле и претпрошле године стидљиво кренули са десетак тегли меда и почели целу ову причу договорили смо се да, уколико сви будемо вредни и добри као пчеле, што је и добра метафора када смо као народ и држава у питању, јер ако будемо радни и вредни ништа неће моћи да нам се испречи успеху у послу“, рекао је Козарев

Козарев прима захвалницу од Удружења пчелара „Нуклеус“

Иако није, како је нагласио, велики стручњак у области пчеларства Козарев је рекао да у овом послу као и у свим пословима ред, рад и посвећеност које су пчелари са простора КиМ показали, морају да буду награђени резултатима.

За мед и производе од истог влада и велико интересовање мештана Грачанице и околине, а да је мед са Косова и Метохије најквалитетнији рекао је и предавач и оцењивач меда из Савеза пчеларских организација Србије, Слободан Јевтић који је био специјални гост на сајму меда у Грачаници.

Слободан Јевтић

Јевтић који је и сам пчелар али и екперт из ове области каже да је учествовао на бројним сајмовима меда широм света али да без бојазни може да каже да шарском меду нема премца ни у земљи а ни у читавој Европи“.

Како је Слободан Јевтић нагласио плеларство једина грана пољопривреде која има перспективу, те да пчелари не могу да произведу онолико меда колико тржиште потражује.

„Овде се производи најквалитенији мед на Балкану и произвођачи на западу Европе га купују у огромним количинма како би побољшали квалитет меда који производе. То са сигурношћу тврдим, јер сам учествовао на сајмовима широм света и региона као оцењивач меда“, рекао је Слободан Јевтић.

Перспектива произвиђача меда је у удруживању и знању, нагласио је Јевтић и истака да овдашњи пчелари могу много да напредују ако се професионално баве овим послом.

„Пчеларство је грана која тражи велика улагања одрицања, али и константу едукацију и праћење трендова, и само на тај начин се могу побољшати и квалитет и квантитет“, рекао је он

„Данас имамо прилику да промовишемо домаће производе, ту су мед, саће у меду, мед са додацима лековитог биља и сувог воћа, прополис капи, домаће медоваче и све то сасвим природно и у служби здравља, рекао је председник Удружења пчелара „Нуклеус“ из Грачанице Младен Ђокић.

Он је истакао да највећи проблем пчелара на централном Косову представља паша, јер нама довољно места за испашу пчела. Нагласио је и да се удружење пчелара извборило за бољи макретинг као и пласман пчелињих производа на тржишту. Предност је каже у удруживању.

„Удруживање у овом послу је неопходно, ми смо прошле године имали једва десетак чланова, а данас бројивмо више од четрдесет, са тенденцијом да тај број буде већи“, рекао је Ђокић.

На територији општине Грачаница има више од 100 пчелара и циљ Удружења је да они иако нису чланови „Нуклеуса“ буду присутни на предавањима које удружење организује. Ове године је како каже Ђокић, „Нуклеус“ организовао три стручна предавања за пчеларе са централног Косова.

Он је за наредни месец најавио још два сајма меда, један у Штрпцу а други у Новом Брду где ће бити организовано и оцењивање производа од меда.

Миланка Максимовић из Паралова била је једина жена произвођач меда на сајму у Грачаници. У поседу има 54 пчелињих друштава и овом послом се бави више од десет година. Осим меда она је на свом штанду изложила и ракију медовача обогаћену дуњом и дивљим дреном. Максимовићева каже да само од производње меда не може да се живи зато има додатне изворе прихода.

Миланка Максимовић, фото: ГрачаницаОнлајн

„Не може од овога само да се живи, немамо тржиште, а од онога што продамо успемо да покријемо само трећину трошкова улагања“, рекла је Миланка Максимовић.

Међутим, нагласила је да је и после свега љубав према пчеларству већа тако да ће наставити да се и даље бави овим послом.

Удружње пчелара „Нуклеус“ из Грачанице је на отварању сајма за посебан допринос и подршку у развоју пчеларства на територији централног Косова уручило захвалнице заменику директора Канцеларије за КиМ Душану Козареву, председнику привремног Органа за Град Приштину Љубинку Караџићу, градоначелнику Грачанице Срђану Поповићу и специјалном госту сајма предсавнику Савеза пчеларских организација Србије Слободану Јевтићу.

И. Миљковић