Обележена храмовна слава манастира Грачанице

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Манастир Грачаница

Успење Пресвете Богородице, које народ чешће назива Велика Госпојина, храмовна слава манастира Грачанице, обележено је литургијом и резањем славског колача. Свету литургију, пред великим бројем верника, служио је архимандрит Иларион уз саслужење игумана манастира Карно код Сребренице, Луке.

Архимандрит Иларион је у пригодној беседи честитао храмовну славу мештанима и сестринству манастира Грачанице.

„Нека благослов, милина и радост која долази из искуста када су у мајчином загрљају увек буде у овој светој обитељи и са овим сестринством, са народом који походи свету Грачаницу, са овом децом која долазе овде да се моле и која се уче да закораче на пут спасења. Нека нас радост и растерећење које долази из тог загрљаја води кроз овај живот који је тежак, али и благ, зато што је у дубини свега истина Божја која непрекидно сија“, поручиоје је отац Иларион.

Игуман манастира Карно код Сребренице Лука, честитајући празник, поручио је Србима на Косову и Метохији, да се молитвама Мајци Божјој и Христу Богу, опредељују за царство небеско, оно које је вечно.

„И данас исповедамо да смо Срби Лазареви и да стојимо на српском Косову и можемо слободно да кажемо да је ово наше у век и векова. Тако је било и биће, ко доживи видеће. Који год човек дође и ногом крочи на Косово, његов живот се сигурно промени”, рекао је отац Лука.

Славски колач је од Душана Поповића из Грачанице, преузео Ненад Поповић из истог места.

А.Ћ.