Оптужбе и правдања око (не)постизања предизборне коалиције

Скупштина Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Централна изборна Комисија је саопштила да ће предизборна кампања за превремене парламентарне изборе трајати 10 дана, од 25 септембра до 4. октобра, док ће аплицирање за регистрацију гласача који живе ван Косова почети 30 августа, а завршити 10 септембра. Такође је изнет податак да је потребно да се за ове изборе из косовског буџета издвоји око шест милиона евра.

Председница Централне изборне Комисије Ваљдете Дака је на састанку изјавила да се чека да се неопходан новац за организовање и одржавање избора обезбеди и да ако нема новца, обављаће се процедуре које дозвољава закон, а Енис Хаљими шеф секретаријата Централне изборне Комисије је рекао да је контактирао Министарство финансија и да није добио јасан одговор у вези буџета.

“Ми не можемо да идемо ни са једном процедуром за снабдевање без пребацивања буџета, џабе је прогласити изборе и данас усвојити буџет без средстава. Контактирали смо Министарство финансија, али ни они нису били јасни како ће поступити. Не можемо да започнемо ниједну процедуру набавки нити да предузмемо било који корак”, казао је Хаљими.

Током састанка, Аднан Рустеми члан Централне изборне Комисије из Покрета Самоопредељење је изјавио да ће сносити одговорност сви они који спречавају процес организације избора, док је представник Демократског савеза Косова Сами Хамити казао да нема разлога да се не донесе одлука о буџету пошто средства постоје.

“Ситуација није другачија јер су и друге Владе биле у оставци. 2017. године, буџет смо добили након два дана. Нема ни једног разлога да се не донесе одлука о буџету зато што је Влада у оставци”, казао је Хамити.

У међувремену политички субјекти који ће се такмичити на превременим парламентарним изборима настављају са стварањем коалиција и предизборном кампањом.

Током јучерашњег дана, коалицији Социјалдемократске иницијативе Фатмира Љимаја и Алијансе Ново Косово Бехџета Пацолија придружила се и Партија правде.

У интервјуу за РТК, Бехџет Пацоли је изјавио да не верује да ће његова партија имати коалицију са великим политичким субјектима.

“Вечерас смо направили коалицију са Партијом правде, једном партијом која је увек била ту, без обзира што је било и одлазака”, изјавио је Пацоли.

Ипак, у центру пажње косовске јавности је могућност стварања предизборне коалиције између Демократског савеза Косова Исе Мустафе и покрета Самоопредељење Аљбина Куртија.

Након састанка Демократског савеза Косова, на којем је Вјоса Османи изабрана за кандидата за премијера, један од три потпредседника Демократског савеза Косова, Љутфи Хазири је новинарима изјавио да се ради на стварању предизборне коалиције са покретом Самоопедељење.

“То је формат у којем смо започели разговаре на нивоу лидера. Ја и Османи подржавамо постизање политичког споразума, имамо вољу и жељу. То је процес који лидери воде најповољније за грађане”, изјавио је Хазири, позивајући покрет Самоопредељење да прихвати Вјосу Османи за заједничког кандидата за премијера.

Ни током јучерашњег дана није дошло до неких конкретнијих резултата преговора две политичке партије у вези постизања евентуалне предизборне коалиције, а бивши посланик покрета Самоопредељење Џељаљ Свечља каже да је Демократски савез Косова кандидовањем Османи за премијера, без консултација са његовом партијом, показао да не жели никакву предизборну коалицију.

“Покрет Самоопредељење је учинио максимум, непрејудицирајући име кандидата за премијера, како би заједно о свему одлучивали Покрет Самоопредељење и Демократски савез Косова, али са некоординираном и подмуклом одлуком да се изнесе име премијера, ДСК показује да не жели предизборну коалицију”, сматра Свечља.

Он тврди да је Аљбин Курти најгласанији политичар на Косову, а да је ДСК својим понашањем смањио своје гласачко тело за 10 посто, а да је за толико процената порасло гласачко тело његове партије.

На ове и сличне оптужбе које су званичници покрета Самоопредељење упутили на рачун Демократског савеза Косова, када је реч о стварању предизборне коалиције између ова два субјеката, Иса Мустафа је путем свог фејсбук профила, између осталог истакао да обе стране треба да пронађу заједнички језик за постизање споразума, без међусобних оптужби.

“Ангажован сам и остаћу веран идеји и посвећености да земљом управљају досадашње две опозиционе партије Демократски савез Косова и Покрет Самоопредељење. У ситуацији у којој се налазимо, ово сматрам најбољим решењем. Као Демократски савез Косова, тако и покрет Самоопредељење има своје специфичности. Има људи са којима се рачуна победа и владавина, а имају унутрашњи амбијент који се разликује”, истакао је Мустафа.

Мустафа је такође рекао да његова партија нема право да се меша кога покрет Самоопредељење жели за премијера, али није ни на овој партији да одређује за кога ће се ДСК одлучити за премијера или људе који учествују у кампањи.

“Сарадњу сматрам процесом међусобног уважавања. Прогутао сам прошлост јер сам оценио већим интерес земље него сопствени. Позитивно смо се изјаснили за коалицију са покретом Самоопредељење у интересу јачања државе и декриминализације земље”, написао је поред осталог на свом фејсбук профилу Иса Мустафа, додајући и да (осим кандидата за премијера ) има и других питања око сарадње, те да преферира заједнички фронт пре или након избора, који ће онемогућити бившу владину коалицију и њихове подржаваоце да наставе са уништавањем земље.

Како је изјавила Вјоса Османи, преговори о стварању коалиције између два политичка субјекта одвијаће се до 30. септембра, односно до рока када би требали да је, уколико се договоре, пријаве Централној изборној Комисији.

КосовoЛajв – Виолета Ороши Беришај